Wat is beter? Spouwmuur vullen, of platen aan buitenkant?

Heiloklus

  • #1
Ik sta voor de volgende keuze:

De spouwmuur vol spuiten met een soort isolatiePUR, of de buietnzijde laten bekleden met platen, en deze laten stuccen. (de buitenkant wordt sowieso gestuct)

Welke optie raden jullie aan, en vooral waarom?

Momenteel heb ik 0 vochtproblemen, dus ik ben een beetje huiverig :)
 

Amdusias

  • #2
Ik zou zelf nooit mijn spouw vul spuiten , denk aan je ventilatie die je dan kwijt bent uit je muur .. vocht trekt nog steeds wel door je buitenspouwblad ,. en hoe garanderen hun dat ze daadwerkerlijk alles vol krijgen ? en water vind ze weg wel naar je binnenblad.
Echt ik heb de raarste lekkages gezien , water is een raar iets en kiest altijd de minste weerstand. ik zou er niet voor kiezen


isolatie aan buitenzijde klinkt beter , maar hou die ventielatiegaten open van je spouw , dan hou je je muren droog aan binnenzijde .

en vooral omdat je toch al gaat stucen .. denk dat buiten isolatie de betere optie is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Vocht problemen ontstaan vrijwel altijd door te weinig ventilatie en niet door het vullen van spouwmuren.
Een spouwmuur is voor het scheiden van binnen en buitenmuur, hierdoor kan er geen water in de binnenmuur terecht komen, als er een goede kwaliteit isolatie tussen de spouw komt is er geen risico op vocht in de binnenmuur van buitenaf.

Bovendien komt er stucwerk op de buitenkant van de muren, hier zal vermoedelijk ook nog een muurverf op komen, er zal dan minder vocht in de muur komen omdat het water niet opgezogen wordt door de stenen, vochtprobleem is dan helemaal niet aan de orde.

Ik ken diverse gebouwen waar spouwmuurisolatie in zit waar nooit problemen met vocht is geweest, ook niet op de regenkant.

In onze woning zit al meer dan 40 jaar spouwmuurisolatie, nog nooit problemen gehad met vocht, ook niet op de westkant.
Wij hebben van die parels in de spouw.
 

Heiloklus

  • #4
Duidelijk. Maar stel u heeft de keuze tussen beide. Spouwmuurisolatie kan dus ook goed zijn, maar is de plaatbedekking wellicht 'veiliger'?

Ik begreep van anderen wel dat je met plaatbedekking dat je moest oppassen voor een 'dubbele' spouw? Is dat echt zo erg?


edit: De binnemuur is relatief dun en slecht. Als je een lange spijker/schroef in de muur slaat zit je al bijna in de spouw. De WCD's zitten die gedeeltelijk in de spouwruimte. Is spouwmuur isolatie dan niet 'gevaarlijk'? Ik bedoel komt er dan geen pur naar binnen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aan de buitenzijde is een veel hogere rc te realiseren
en het is controleerbaar of de hele muur bedekt is
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De parels die ik bedoel worden samen met lijm in de spouw gespoten, het is dus geen pur.
In uw geval kan vol spuiten met pur een risico inhouden, pur zet namelijk uit en zou de binnen muur kunnen wegdrukken als die zeer slecht is.
Ik zou een bouwkundige inschakelen als die binnenmuur zo slecht is, hij kan ter plaatste beoordelen wat het beste is, de parels met lijm kunnen de binnenmuur misschien wat stabiliseren.
Ik ben het met Boertje eens wat betreft de rc waarde maar de terugverdientijd is ook een factor, die is naar mij bekend langer dan isoleren van de spouw.
 

Heiloklus

  • #7
Bedankt voor de reacties. Ik zal me idd even moeten verdiepen in de RC waardes etc.

Bij spouwmuurisolatie moet het bedrijf echt goed weten wat ze doen, en ben je soms nog afhaneklijk van bepaalde factoren. Zijn er met gevelisolatie ook bepaalde gevaren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Misschien is er nog verschil tussen de aansluitingen aan (bijvoorbeeld) het dak. Als de spouw aansluit op de dakisolatie, en gevelisolatie niet, kan dat je keuze beinvloeden. Dat scheelt koudebruggen.

Mijn voorkeur zou in principe gaan naar isolatie aan de buitenkant. Denk je ook aan de bouwvergunning?

Als het binnenspouwblad zo slecht is, kan je overwegen die helemaal te vervangen en daar je isolatie aan te brengen (bv. houtskeletwand). Maar dat is iets lastiger als die dragend is...
 

Vinimal

  • #9
Buitengevelisolatie is kostbaarder, maar met het oog op isolatie de beste keus. Maar ook aan BGI kleven gevaren, zowel bij de applicatie/details als bij het onderhoud ervan. BGI kan nl niet zomaar met een bouwmarkt verfje worden geschilderd.
 

MvanV

  • #10
De ventilatie bij een spouwmuur is niet zo hard nodig. SLechts 7 % van het vocht uit de bakstenen muur wordt zo afgevoerd. De bakstenen kunnen prima nog iets langer nat zijn na een bui.

Het belang van ventilatie wordt overschat. De functie van een spouwmuur is vooral dat er een onderbreking zit waardoor de stenen van de binnenmuur niet het vocht opzuigen. Met isolatie er tussen is het dan alleen maar beter beschermd. Pur kruipt heel goed in de kiertjes en vult die goed. Piepschuim en inblaasglaswol ook.

Maar in de vergelijking is isolatie tegen de buitenmuur het beste. Je muren kunnen dan namelijk wamte of kou gaan bufferen, en je bent er veel zekerder van dat het ononderbroken wordt aangebracht.

Tegen de buitenmuur vereist in Nederland wel een vergunning. Een heel moeilijke, want aan de voorkant ga je dan snel over de rooilijn, en dan moet zelfs het bestemmingsplan aangepast worden. De welstandscommissies houden ook niet van platen tegen muren, want dat is minder autenthiek.
In Vlaanderen kan het wel, daar zijn de regels aangepast en kan het in de meeste gevallen eenvoudig en vergunningsvrij.
 

Heiloklus

  • #11
Ja, ik vind het een hele moeilijke keuze.

Ik wil de buitenkant sowieso laten stuccen. Maar als je dat dan schildert, heeft dat ook weer consequenties begreep ik(vocht kan moeilijker de muur uit)

1.
Nog een belangrijke vraag. Kan je ook enkel de zijkanten van het huis(zeg 13M lang) laten isoleren(BGI of spouw), en de 'kopse' kanten niet? Of krijg je dan 'warmtebruggen' en juist vocht problemen?

Ik zit eraan te denken, omdat daar toch zoveeel kozijnen zitten om dat te laten voor wat het is...

2.
Ik heb ook gevelbetimmering aan het huis. Ik heb het nog niet los gemaakt, maar wellicht hele domme vraag, maar wat zit hierachter?
 

Vinimal

  • #12
Elke laag die wordt aangebracht geeft een bepaalde dampremming.
Maar een goede dampopen verf over je stucwerk heeft te verwaarlozen consequenties.

1) Als je de buitenkant isoleert zou ik de kopse kanten niet overslaan.
Koudebruggen veroorzaken vochtproblemen. En deze zou u kunnen
creëren door bepaalde plekken niet te isoleren.
2) Waarschijnlijk een houten achtercontructie met eventueel een dun steenwol dekentje.
 

MvanV

  • #13
Als je veel kozijnen hebt dan zou het spouwvullen anders een hele goede optie zijn. De kosten van isolatie er buiten tegen zijn dan veel hoger.
Dat is sowieso wel 2 keer zo duur, en hangt natuurlijk sterk af van al het maatwerk aanpaswerk bij kozijnen.

Voor spouwvullen hoeven ze alleen gaten te boren.
De vulling is erg goed, het gaat onder druk. Ze geven10 jaarsgaranties uit een bedrijfstakfonds (zodat je aannemer rustig failliet kan zijn en het doorloopt)

Schilderwerk kan je ook dampopen uitvoeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu