Wat hulp gevraagd voor het witten van plafonds

DeniseDenise

  • #1
Ik ben sinds vorige week in het bezig van mijn eerste huurhuisje en door omstandigheden ben ik hier negen van de tien keer alleen in bezig. Nu ben ik eigenlijk helemaal geen klusser en ik loop nu al vast op het witten van mijn plafonds. Ik heb hier al flink rondgelezen over het witten zelf maar nu ben ik bang dat de oude laag er helemaal af gaat komen als ik aan de slag ga. In de hal zijn er namelijk (waarschijnlijk door de hitte van de plafondlamp?) hele stukken van de plafonds afgebladderd. Hier is de woningbouw nog mee bezig maar ik neem aan dat in de rest van mijn huis, dezelfde verf gebruikt is, dus zou dat er ook weleens af kunnen komen. In de gang zie je volgens mij de 'kale' gipsplaat zitten, al is dit een soort grijs wat je ziet en geen wit gips ofzo. Als ik met mijn vinger over de nog goede verf ga, blijft er wat wit achter op mijn vinger. Is dit normale latex en kan ik hier gewoon overheen verven of moet ik iets van voorstrijk ofzo er opdoen eerst of het ergst, moet deze laag er eerst helemaal af?

edit: misschien weet iemand eerst een manier waardoor ik er makkelijk achter kan komen wat er nu voor verf opzit?
Aangezien ik ook letterlijk 6 lagen behang tegenkwam kan er ook nog wel iets hele ouds op de plafonds zitten (al zien ze er nog best wit uit...
Alvast hartelijk bedankt voor jullie antwoord
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Veeg met een vochtige doek over het oppervlak. Wordt de doek wit? Dan zit er veegvaste muurverf op. Hierover kunt u geen nieuwe muurverf zetten omdat dit gaat bladderen.

Dit fenomeen heeft u nu waarschijnlijk ook in de hal , vandaar de bladders.

Bladders moet u afsteken met een plamuurmes. Veegvaste muurverf kunt u verwijderen door deze eraf te wassen met een mild schonmaakmiddel. Hierna mag de ondergrond niet meer afgegeven.

Het verdient aanbeveling dergelijke ondergronden eerst te fixeren met een voorstrijkmiddel dat poederende ondergronden kan vastzetten. Hierna kunt u met gewone latex gaan sauzen.
 

DeniseDenise

  • #3
Dankjewel! Hier kan ik mee aan de slag. Ik ga morgen gelijk kijken. Mocht het nou niet afgeven als ik er met een vochtige doek overheen ga, wat kan ik dan het beste doen met de stukken die nu afbladderen rond de lampen? Op de plek waar het zit, komt een hanglamp, dus er is geen kans meer dat het weer te warm wordt oid. Gewoon met een plamuurmes afsteken, de grenzen gladschuren en voorstrijken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Kijk, iemand met zo'n inzicht kan zo bij mij beginnen!
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu