Wat enkele vragen compressor.

Robin4

  • #1
Heb laatst een condor MDR3 pressostaat gekocht voor mijn airpress HL-425/100 230volt compressor welke ook in 3 fase leverbaar is..

Overigens de motor die mijn compressor gebruikt is een 1 fase 230volt 3PK 2.2 Kw motor.

Deze drukschakelaar heb ik gekocht m.b.t het 3 fasig maken van deze compressor in de toekomst. Dit omdat het momenteel de zwaarste compressor is voor een 230volt net.(en wellicht heb ik misschien iets meer opbrengst nodig. Denk zelf dat ik wellicht wel iets meer opbrengst kan gebruiken.. Maar zolang hij het momenteel prima doet laat ik hem dus zo.(Is alleen voor hobby matig gebruik) Alleen als het noodzakelijk word heb ik nog enige opties tot verbetering. Als de pomp of motor defect raakt.

Ik heb vrij weinig ruimte hier, dus een lange vertikale ketel kan ik hier niet makkelijk kwijt.(dit los ik overigens op met een staande ketel die ik er ook er naast erop aansluit) En zo even snel een andere compressor kopen zie ik zelf niet gebeuren.

Heb wat vragen betreft deze MDR3 pressostaat.
Er zijn meerdere versies leverbaar, maar ik heb hier het model: 212300 11bar versie met F4 3/8 flens aan / uit schakelaar, met aansluit schakelaar unit SK 3S (zonder thermische beveiliging, wat momenteel niet nodig is aangezien deze reeds al op de motor zelf zit)


Ik heb hier de handleiding van het aansluiten:





De pressostaat is geschikt voor hoofdzakelijk 3 fase aan te sluiten, maar het is ook mogelijk om het via 1 fase aan te sluiten.. (ik heb hier geinformeerd bij airpress (vrb friesland) en bij condor zelf. Dit is te zien in de eerste afbeelding..

In de tweede afbeelding staat hoe je het moet aansluiten. In de eerste diagram staat hoe je het moet aansluiten in een 3 fase systeem..

In het tweede diagram staat hoe je het moet aansluiten in een 1 fase systeem.. Er was ook nog een derde diagram voor het 1 fase systeem, maar die geld niet voor mijn pressostaat.. Omdat de mijne SK 3S als schakelcontact unit gebruikt (zonder thermische beveiliging)

1. Wat ik graag wil weten is over diagram 2. Ik zie nergens de fase draad aangegeven en de nul draden.. Al heb ik een lichte vermoedde wat ze hiermee bedoelen. Maar ik wil het liever toch wel zeker weten.

Klopt het dat bij 1 en 2 het hier gaat om de nul?
Dat 3 de fase is vanuit het net? Dat ik 4 en 6 moet door verbinden met een genoeg dikke draad en dus 5 naar de fase gaat van de motor?

2. Ik heb bij deze druk schakelaar goedkopere (in engelse termen: rubbere gromets)(vermoed dat het gewoon een rubbere kabel doorvoer heet in het nederlands) erbij gehad, maar wil het liever zo orgineel mogelijk weer eruit laten zien.. En voor de slijtage van de kabels is het wellicht beter om voor de betere te kiezen.. Deze zijn los te bestellen via duitsland als extra kitje.. Alleen heb totaal geen idee welke maat ik moet hebben.. Ze zijn verkrijgbaar in: PG 11 ZK, PG 13.5 ZK, PG 16 ZK

Het model betreft: With strain relief and cable support

Weet iemand wellicht wat ze met die getallen bedoelen? Heeft dit te maken met de kabel dikte alleen (want ik lees hier nergens wat over terug) of is dit specifiek welk model ik heb van deze pressostaat?
 

Robin4

  • #2
Verneem ik dat de vraag iets te technisch is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bruin op 1 en 2
Blauw op 3 en 4
U hoeft in deze situatie zonder thermische beveiliging nioets door te verbinden.

Als aansluitkabel 3 x 2,5 gebruiken, als u zelf een snoer maakt de aders voorzien van adereindhulzen.
 

Robin4

  • #4
Kan u mij uitleggen waarom bruin op 1 en 2 moet
en blauw op 3 en 4?

Ik had uiteraard bij mijn oude pressostaat maar 2 contacten en bij deze 3.. Alleen in de oude situatie had ik de nul boven aan zitten in de aansluiting en de fase (bruine draad) in de onderste zitten..

Boven stond een N van nutral
En onder stond een P van fase.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Mag ook andersom, deze schakelaars schakelen alle contacten tegelijk naar de andere kant, het contact dat overblijft doet geen dienst.
 

Robin4

  • #6
Ik denk dat ik het zo aansluit volgens schema..

Volgens mij moet om een bepaalde reden alle contacten gebruikt worden, anders stond dit ook niet in het aansluitschema. Anders stond er in het schema zoals u dat al voor draagde.

Ik heb de drukschakelaar bijna geassembleerd.
Wacht alleen nog op wat fittingen en dan kan ik dat ding weer erop zetten.. Ik heb hier en daar al rekening gehouden om zo weinig mogelijke messing troep erop te gebruiken en zo dik mogelijke koppelmoeren gebruiken..
 

Robin4

  • #7
Ik wil hierbij even laten weten dat het gelukt is..

Moest even kijken wat de beste manier was om met de tank te bevestigen.. Had wat fittingen geprobeerd maar kreeg de pressostaat niet goed gefixeerd op een bepaalde stand die ik wilde hebben (wegens te veel schroef verbindingen..

Heb het originele pijpje maar weer terug geplaatst en de overdrukventiel in de base van de pressostaat gedraait met een puntstuk..

Daarnaast alles netjes gemonteerd.. volgens het schema zoals het op het papiertje stond.
En het net snoer vervangen voor een wat langere en dikkere 3G 1.5mm2 (was een 3G 1.00mm2..) (waarschijnlijk weer een bezuiniging van airpress)

En daarna toen hij op druk stond beide schroeven netjes afgesteld..

Slaat nou af bij 150 PSI (10,5bar) En bij 7 bar gaat hij weer draaien..

Kan eventueel nog een foto posten (moet alleen nog even maken.. Wacht alleen nog op de reduceer / ontvochtiger combinatie.. (had tijdelijk de oude erop gezet)

Compressor loopt prima.. Bedankt iedereen voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu