Wasmachinekraan knalt.

Karthur8

  • #1
Ik was gisteren bij mijn vriendin thuis en hoorde dat de waterleiding knalde. De wasmachine stond aan en ik hoorde deze heel even water nemen en dan een luide knal hierna. Dit herhaalde zich een aantal malen. De wasmachine is 3 maanden oud en van het merk Samsung en ze klaagt er over dat haar wasgoed niet fris ruikt ondanks dat de machine nieuw is dus. Ik weet niet of het normaal is dat een wasmachine steeds maar een beetje water inneemt en dit een aantal malen direct achter elkaar, maar wellicht is er iets met de watertoevoer waardoor de knallen veroorzaakt worden en heeft dit probleem wellicht direct ook iets te maken met het wasgoed wat niet fris genoeg ruikt, wat je bij een nieuwe machine toch mag verwachten lijkt mij ook. Zou dit de waterkraan kunnen zijn waar de slang op aangesloten wordt wellicht? ps: ik heb geen type en/of model nummer van de machine bij de hand want ik ben nu thuis...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De twee zaken zullen weinig met elkaar te maken hebben.

Een wasmachine neemt water naar behoefte, tegenwoordig sterk afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed die erin zit. Om dat te bepalen wordt er een hoeveelheid water ingevoerd tot er een bepaald (laag!) niveau bereikt is. Vervolgens neemt het wasgoed het water op en wordt er water extra toegelaten. Dat herhaalt zich een aantal keren en is volgens mij tamelijk normaal.

De klappen in de leiding worden veroorzaakt door het plotseling stoppen van de waterstroom. Dat die klappen erger zijn dan vroeger kan bijv. komen doordat moderne watermeters een terugslagklep hebben. Dat in combinatie met niet voldoende vastgezette leidingen kan die klappen veroorzaken. Maar zelf als de leidingen goed vastzitten kan je het hebben. Een zgn. waterslagdemper direct onder de aansluitkraan kan eventueel helpen. Soms helpt het de kraan te vervangen door een met een ingebouwde keerklep (is tegenwoordig verplicht), soms ook helemaal niet. Is altijd een lastig probleem en hier op het forum veelvuldig gevraagd. Zoek maar eens op het forum met "waterslag".

Wat betreft het 'niet fris ruiken' van de was: daar heb ik geen oplossing voor. Omdat moderne wasmachines véél minder water en energie moeten gebruiken (milieueisen!) dan vroeger, is de gehele wasprocedure anders. Ze doen langer over de was bij lagere temperaturen en wassen met minder water. Of je daar zo blij mee moet zijn?

Is denk ik toch vooral een kwestie van experimenteren met welk wasmiddel en hoeveel. :wink:
 

Karthur8

  • #3
Bedankt voor het antwoord...

Over de knallende leidingen heb ik inderdaad genoeg gevonden op het forum..... ik wilde echter weten of het wassen hierdoor beïnvloed kon worden aangezien de machine steeds maar een beetje water opneemt. Dit is echter dus normaal tegenwoordig heb ik begrepen uit je antwoord. Dit wist ik nog niet... dus heb ik er in ieder geval toch nog iets van bijgeleerd.

Dan zal het inderdaad de manier van wassen m.b.t wasmiddel, de hoeveelheid , welke temperatuur etc. zijn waar ze mee moet gaan experimenteren zoals je oppert.

Ik zal mij enkel maar richten op het laten ophouden van de knallende leiding dus.

Nogmaals mijn dank voor het heldere antwoord wat al mijn vragen beantwoord heeft.

m.vr.gr
Karthur8
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu