Wasmachineafvoer op toiletafvoer

Menzzo

 • #1
Ik heb maanden geleden een appartement gekocht zonder wasmachineafvoer. Nu ben ik aan het puzzelen hoe ik deze alsnog kan aanleggen, maar ben tot nog toe nog niet een duidelijk genoeg antwoord tegen gekomen.
Mijn meest reële optie op dit moment (kortste afstand, minste werk) is het aansluiten van de wasmachineafvoer op de afvoerbuis waar mijn toiletwater doorheen spoelt. Dan doel ik op dat stuk buis dat pal achter mijn toilet hangt, vlak na de zwanenhals zeg maar.

Is dit een optie die goed mogelijk is? Welke problemen ga ik tegenaan lopen of waar moet ik aan denken? Nu heb ik inmiddels wel gelezen dat ik er vermoedelijk een beluchter tussen moet plaatsen om ervoor te zorgen dat de wasmachineafvoer niet leeg getrokken wordt.

Thanks alvast voor jullie replies!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Plaats even wat foto`s van hoe de situatie en je riool aan sluiting zit.
   

  Loupland

  • #3
  Heb je geen andere afvoerbuis in de buurt liggen? Bijvoorbeeld een douche of een wastafel? Daar zou ik persoonlijk dan eerder voor kiezen, omdat je daar makkelijker een T plitsing kan maken. Het is wat minder vies ook. Als je een dunne buis in een dikke buis wil maken, dan moet je gaan lijmen met PVC lijm en dat vind ik zelf altijd een beetje risky.

  Ik heb ook wel eens gehoord dat iemand het op de condens afvoer van zijn CV-ketel had aangesloten. Dat ging ook goed.

  Ik denk dat als je een zwanenhals zo dicht bij het toilet plaatst, dat als je dan doortrekt, je zwanenhals wordt leeggezogen. En dan krijg je natuurlijk stank. Maar ik weet niet zeker of dat gebeurt.

  Als ik jou was, zou ik opzoek gaan naar een makkelijkere afvoer.
   

  Menzzo

  • #4
  Henk, ik kan helaas geen foto's of een situatie van mijn riool tonen. Mijn hele riolering zit achter de toilettegeltjes weggestopt. Het is ook voor mij nog een verrassing wat erachter zit en hoe alles loopt.
  Dat is ook meteen een antwoord aan Loupland. Ik weet dus alleen dat er een grote afvoerbuis van het toilet loopt, en verder niet. De overige buizen zitten dertig centimeter verderop, maar om te zien wat daar loopt moet ik e.e.a. openbreken. En dan moet ik nog hopen dat ik de boel niet zonder reden openbreek.

  Ik kan wel de douche bereiken. Dat is optie twee. Daarvoor moet ik echter een grote omweg maken via de eetkamer, waarvoor ik een grote sleuf in een muur moet maken om de buis in weg te werken. Hoe veilig is dat met de kans op lekkage? Tussen de wasmachine en het toilet zit slechts één muurtje, vanwaar de optie om het waswater te lozen op mijn toiletafvoer het meest lucratief lijkt. Met de mits dat ik zeker moet zijn dat er geen problemen met geurtjes gaan ontstaan.
   

  Menzzo

  • #5
  Ik heb nog e.e.a. aan research gedaan, wat voor jullie misschien wat handige info kan zijn:

  1) Ogenschijnlijk, uitgaande van buizen in mijn badkamer die uitmonden achter de toilettegeltjes, zijn de 'onzichtbare' buizen van ijzer/metaal of wat voor materiaal ze ook van gemaakt zijn (appartement uit de jaren vijftig).
  Er loopt ook nog een dikke buis (ik ben niet goed in inschatten van de diameter) van de bovenbuurman langs mijn toilet zoals het lijkt. Maar ik weet niet wat dit afvoert en of ik hier zomaar een afvoer op aan kan sluiten; en
  2) als ik een sleuf moet maken voor het wegwerken van een afvoerbuis, dan moet ik twee à drie meter horizontaal door de muur frezen. Nu heb ik gelezen dat dat niet heel verstandig is. Oftewel: optie twee (de leiding omleggen via de eetkamer) is ook niet de meest handige.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu