Groepen Wasmachine & CV op zolder één groep

Y020S

  • #1
Goedemiddag allemaal,

Voortkomend uit het idee op e.e.a. te gaan verbouwen heb ik in beeld gebracht welke wandcontactdozen & schakelaars op de verschillende groepen zijn aangesloten, door alle groepen uit te schakelen en vervolgens per groep in te schakelen en te kijken waar spanning op staat.

De belangrijkste constateringen hierbij zijn:

1. Wasmachine (2300W) en de CV (115W) (beiden op zolder) zijn op dezelfde groep aangesloten. Bovendien is er vanuit de wandcontactdoos waarop de wasmachine is aangesloten nog een 2-tal wandcontactdozen doorgelust. Ook de slaapkamer op eerste verdieping (1 lamp + schakelaar en 2 wandcontactdozen) is op deze groep aangesloten.
Ik lees in verschillende berichten dat een wasmachine eigenlijk in principe op een eigen groep hoort. Is dit nu wel veilig?

2. Gedeelte van aanbouw (3 lampen + schakelaars op begane grond) zitten op dezelfde groep als de badkamer (1e verdieping). Hoort de badkamer niet gescheiden te zijn van overige vertrekken?

3. 2 van de 6 groepen in de meterkast lijken "loos", ik kan geen enkel punt in of rondom huis vinden die hiermee van stroom worden voorzien. Schakel ik deze het beste uit?

Ik zou graag vernemen wat jullie hierin wijsheid lijkt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Geen probleem. Vroeger was dit een eis maar tegenwoordig niet meer. Als je de mogelijkheid hebt dan is het wel aan te raden om de wasmachine op een eigen groep te zetten maar dus geen verplichting.

2. Nee, badkamer hoeft geen eigen groep te zijn. Moet wel achter een aardlekschakelaar. En er zijn vooral speciale eisen m.b.t. vereffening en zones waarin wel of geen wcd of lamp mag zitten.

3. Heb je de groepenkast open gehad? Zit er afgaande bedrading op deze groepen gemonteerd? Zo niet dan zijn ze inderdaad als reserve en kunnen ze uit blijven. Indien wel dan zou ik ze uit laten en dan kijken of je de komende tijd ergens alsnog erachter komt dat er geen spanning meer is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu