Wasmachine manchet verdraaid

Guybrush

  • #1
Beste klussers,

Vandaag heb ik de manchet vervangen van een Samsung wasmachine type WF1704YS, omdat deze gescheurd was en daardoor lekte.

Het nieuwe manchet is gelijk aan de manchet die is vervangen. De manchet heb ik met zeep ingesmeerd om deze aan de trommel de bevestigen (voor de deurzijde was dit niet nodig). De positie van de manchet was zodanig dat de ventielgaatjes in het midden onderaan zaten. De manchet heb ik vastgemaakt met de bestaande knelringen.

Na de vervanging heb ik eerst een programma 'Spoelen en centrifugeren' gedraaid om te controleren of de wasmachine inderdaad niet meer lekte. Dit was inderdaad het geval.

Daarna een was gedraaid met programma 'Dagelijkse was', maar op het eind van het programma hoorde ik wat vreemd geluid. Na openen van de deur kwam er een geur uit van verbrand plastic.
Het lijkt erop dat de manchet aan de zijde van de trommel een stukje is doorgedraaid (zie ventielgaatjes die niet meer in het midden zitten).
Kan het zijn dat dit komt doordat ik deze had ingesmeerd met zeep en door de wrijving is doorgeschoven?
Foto 1: verdraaid manchet
Foto 2: ventielgaatjes niet meer in het midden
Foto 3: Bevestigde knelring aan trommel van bovenaf gezien.

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Manchet los halen, zeep verwijderen en de klemring wat strakker aandraaien dan nu het geval is.
 

Guybrush

  • #3
Top, Jan, het is gelukt! Lijkt het goed te doen nu!
 

Guybrush

  • #4
Helaas, toch weer fout gegaan met de manchet.

De manchet is nu niet verdraaid omdat de klemring een stuk strakker is aangedraaid. Tijdens de wasbeurt een hard geluid en na inspectie was er (weer) een geur van verbrand plastic en een hoop kleine losse stukjes (korrels) rubber van het manchet.

Het lijkt of het manchet blijft hangen aan de trommel en vervolgens de trommel blijft schuren. Dit gebeurt overigens aan het einde van de wasbeurt bij het centrifugeren. Zou dit kunnen komen omdat deze eerder is verdraaid en daarbij vervormd en dus niet meer goed past?
In dat geval kan ik een nieuwe bestellen en opnieuw proberen, maar wellicht is het iets anders?
Misschien zou zelfs de trommel kunnen zijn vervormd?

Wederom alvast dank voor de reactie!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kijk de schokbrekers even na, die mogen niet soepel op en neer gaan.
Ook de ophanging bovenin nakijken.
 

Techrax

  • #6
Bijna zeker dat er een veer los is geschoten.
 

Guybrush

  • #7
Dank voor de reactie heren!

De veren zitten nog vast en ook de schokbrekers zijn voor mijn idee niet te soepel. Wel is het metalen gedeelte van beide schokdempers vettig. Is dat goed of juist niett? Zie bijgevoegde foto's.


Wederom alvast dank!



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat is zo niet te bekijken of de schokbrekers goed zijn, dat kan alleen na demontage en dan is het voor een leek nog slecht te beoordelen.
Het beste kunt u er mee naar een onderdelenwinkel gaan, daar hebben ze er ervaring mee.
 

Techrax

  • #9
Hoe oud is deze machine? Indien jonger dan 2 jaar moet u contact opnemen met de leverancier. Een apparaat moet langer probleemloos mee kunnen gaan. Houd als de wasmachine gaat centrifugeren hem eens in de gaten en kijk hoe erg de trommel heen een weer schud, indien dit zo erg is dat hij (bijna) de zijwanden raakt, zijn de schokbrekers defect.

Succes.
 

Guybrush

  • #10
Wederom dank voor de reacties!

Wasmachine is aangeschaft in september 2012. Hij zou wel iets langer mogen meegaan, maar was relatief goedkoop a 400€.

Ik greeg de schokdemper niet los omdat ik niet voldoende kracht kon zetten in een bepaalde hoek.. Wel losgemaakt aan de tronnelzijde en nu zie je dat de kuip de zijkant raakt als je deze een beetje schommelt. Dit was niet zo toen de schokdemper nog vast zat.
Ik had geen tijd om de omkasting eraf te halen, dus Zonder schokbreker langs de onderdelenwinkel gegaan, die mij het advies gaf om te kijken naar de speling tussen trommel en kuip terwijl je de trommel ronddraait. Als hier te veel speling tussen zit dan komt dit waarschijnlijk door een gebroken trommelkruis en is je machine afgeschreven. Dit heb ik gedaan(zie foto's) en hier zie je inderdaad dat er een verschil zit in afstand tussen kuip en trommel.

Mijn conclusie is helaas om de machine af te schrijven en een nieuwe aante schaffen.
Nogmaals bedankt!

 

Techrax

  • #11
Als het een zwaar rollend geluid is kunnen het ook de lagers zijn. Veel wasplezier met de nieuwe machine!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu