Deurrubber / manchet Miele wasmachine vervangen

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Mijn wasmachine lekt via de deur. Blijkt een hap uit het rubber te zijn - zie foto's. Typeplaatje heb ik ook toegevoegd.

Hier zal, neem ik aan, een nieuw rubber in moeten. Is dat iets dat relatief gemakkelijk zelf te doen is of moet daarvoor de hele machine uit elkaar?

Iemand die mij hiermee op weg wil helpen?

20220219_103822.jpg

20220219_103805.jpg


20220219_103814.jpg
 

Lampje45

  • #2
Je kunt het doen op 2 manieren.

Direct via de deuropening door de klemring los te maken en de manchet in de trommel te duwen en dan de bevestiging op de kuip los te maken.
Dat is wat gepriegel, omdat je dan weinig ruimte en zicht hebt.
De andere manier is het front los halen, dan heb je wat meer werkruimte.
Kijk wel uit dat je de merktekens van de manchet op de juiste plaats hebt staan.
In het filmpje de tweede methode.

 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Willem52

Willem52

  • #3
In het verleden opgelost door het deurrubber 180 gr te draaien. Dan komt het deel met het gat eruit boven te zitten. Kan niet bij iedere wasmachine zo worden gelost. Weet niet of er bij deze uitvoering onderin het rubber nog een afvoer zit. Als de rubbermanchet geheel symetrisch is dan rubber van buitenkant naar binnen duwen. Op de trommel wordt deze vastgehouden met een metalen ring die met een veer op spanning wordt gebracht. Op youtube staan verschillende filmpjes hoe je dit precies aanpakt.
Het is geen lastige klus. Heb zelf nooit de voorkant hiervoor hoeven te verwijderen. Wat @Lampje45 schrijft kan ook.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #4
Nooit de ring omdraaien want dat afloopgat zit er niet voor niets
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Bedankt @Lampje45 en @Willem52

Volgens mij kan ik de manchet niet 180gr draaien want onderin zit wel een afvoer volgens mij en bovenin denk ik dat het lampje van de trommelverlichting er ook in zit .

Ik begrijp in ieder geval dat dit klusje wel prima zelf te doen is. Ik zal eens beginnen met de manchet te bestellen. Behalve de manchet heb ik niks aan materialen nodig toch?

Mijn machine is dan wel weer anders dan die op het filmpje. Ik zie bij mij maar 1 bout (onderin de deuropening), verder niets. Zal eens puzzelen hoe hij open kan.
 

Lampje45

  • #6
Ja het is geen raketwetenschap. Het is een handigheidje.
Je zou de spanring even kunnen inspecteren of die verroest zou zijn, wat ik overigens bij Miele niet verwacht omdat die toch materiaal gebruikt wat voldoet aan hogere kwaliteitseisen.
Ja elk model heeft zo wel iets verschillends, maar het principe bij Miele is toch wel altijd via de "Voordeur"

Ook dit is misschien niet jouw machine, maar geeft een idee:
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ring lijkt nog netjes. Machine is pas 4 jaar oud dus ik baal er eigenlijk al van dat ik eraan moet sleutelen :wink:

Ik ga de manchet bestellen en dan probeer ik het eerst via de deuropening. Of ik moet alsnog snel inzien hoe het voorfront open gaat. Zal laten weten of en hoe het is gelukt.

Mocht iemand daar meer info over hebben is het altijd welkom.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Wkh is w1 model met nieuw front. Je moet bovenblad demonteren, dopje links en rechts eruit wippen en dan torx schroeven losdraaien en terugduwen met een tik. Dan kun je de zeepbak eruit halen en het bedieningspaneel demonteren door of schroefjes achter zeepbak los te halen of gewoon omhoog te tillen.

Achter bedieningspaneel zitten 2 schroefjes links en rechts van het front en wat klemmen van je slangetjes voor powerwash o.a en water inlaat. Dan kun je de grote torx 27(T25 past ook) bout onder de deur losdraaien en 2 schroeven van het deurslot. Dan plaatje eruit wippen van het deurslot en dan is het paneel los. Hij hangt echter links en rechts in kunstof borgveertjes die moet je induwen om hem los te halen en dan kun je het front voorover laten komen en eraf tillen. Spanring van de manchet en manchet moet uiteraard ook los.

Let op dat je de lekgoot beneden in het front goed terug hebt liggen. Bij verkeerde montage kan dat problemen opleveren. Controleer meteen maar eens of je bodem niet nat of verroest is. Zo ja lekt je zeepbakdeksel waarschijnlijk (gebeurt heel veel) waterspoor is dan ook te zien over de linkerzijde van de kuip vanaf zeepbak naar beneden tussen zijwand en kuip. Als die lekt zou ik die ook meteen mee vervangen. Succes !.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dank @Sleutelmeneer !

Zo klinkt het toch wel of er aardig wat uit elkaar moet, of lijkt dat maar zo?

Ik zag dat zo'n manchet ook al niet goedkoop is (114 euro). Jammer van al zulke kosten en werk aan een vrij nieuwe machine natuurlijk.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #10
Valt mee, klinkt als meer werk dan het daadwerkelijk is. 5 min heb je alles los als je hem vrij hebt staan. Kan maandag even kijken voor een imitatiemanchet die geschikt is ipv orgineel als je even geduld hebt.

Overigens onstaat dit euvel meestal door te snel alle was als een kluwe uit de trommel te halen ipv stuk voor stuk. Dan haakt er soms een rits o.i.d achter de rubber en deze trekt het kapot. Kan ook voorkomen doordat er iets tussen glas en rubber heeft gezeten en dan aanzetten (veter van trui o.i.d.)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Witgoedproblemen

  • #11
Post je ook wat fotos, w1 is recenter model en benieuwd naar de opbouw.
gelukkig geen twindos serie
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Jawel, deze heeft wel twindos
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #13
Dit is wel twindos serie. Twindos , powerwash, steamcare enz. Deze machine heeft eigenlijk alles erop zitten wat miele had toendertijd, maar is niet relevant of zit niet in de weg met de manchet wisselen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Klopt, het was de meest luxe versie zo'n beetje die Miele toen verkocht. Maar fijn dat me dat nu niet tegenzit in ieder geval.
 

Witgoedproblemen

  • #15
Twindos systeem is berucht voor lekkage van zeep in het chassis
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
En komt dat lekken van twindos dan door die lekke zeepbakdeksel of is dat weer een ander euvel?

We gaan het zien als de machine open is. Heb vandaag de deksel er al af gehad en zag zo niks vreemds aan lekkage voor zover ik erin kon kijken.

Nu eerst de manchet eens in huis halen voor ik verder ga sleutelen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #17
Nou als er waterspoor van boven naar beneden loopt over de kuip (goed kijken dit zit onder de zeepbak en slang verstopt waardoor het moeilijk te zien is) dan is het de zeepbak. Waterspoor is kalkafzetting van het opgedroogde water. Dit spoor loopt dan helemaal van de zeepbak tot de schokdempersteun ongeveer.

Is het alleen beneden bij de twindos kun je dit checken door het een reinigingsprogramma te laten draaien voor de twindos met een reservoir met water gevuld, en dan kun je checken zonder achterplaat of daar iets lekt.

Ben het er overigs niet mee eens dat ze daarom berucht zijn. Het komt wel eens voor inderdaad. Maar niet bijzonder vaak.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Ik mag het hier eigenlijk niet vragen maar zijn er problemen met Twindos?
(wij hebben net ook een nieuwe gekocht met dat systeem)
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #19
Er zijn inmiddels al 3 verschillende varianten.

Zijn een paar problemen wat mij betreft. Eerste is de begin dosering. Vooral bij kleine wasjes doseert hij vaak te veel omdat de standaard begin dosering te hoog ligt. Hierdoor vervet de machine en heb je veel zeepresten die achter blijven dat uiteindelijk tot slecht wasresultaat en schuim lijdt. Kleine hoeveelheden dan ook beter zonder twindos wassen maar handmatig kleine hoeveelheid zeep in het bakje doen.

2e punt is dat het eigenlijk alleen goed werkt met het eigen middel van Miele. Raak niet in de verleiding om eigen zeep te gebruiken. Dit werkt minder goed en de kans op verstoppingen door emulsies in het twindos systeem is groter. Regelmatig spoelen is verstandig met water in de navulbare flacon op het reinigingsprogramma.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Ik gebruik dus wel eigen wasmiddel in twindos. Ik spoel met water wanneer het systeem dat aangeeft. Beter vaker doen? Iedere keer als de flacon met wasmiddel leeg is? Best spoelen met warm water ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu