Wasmachine + droger aansluiten bij wastafel bijkeuken

Koen789

 • #1
Beste klussers,

Ik wil mijn wasmachine en droger verplaatsen naar de bijkeuken, zodat deze niet meer in de badkamer hoeven te staan. Er staat al een wastafel, dus water + afvoer zijn in principe aanwezig. Gister hebben we doormiddel van een verlengsnoer gecontroleerd of de ruimte belast kan worden met een wasmachine en droger die op een zwaar programma tegelijkertijd draaien. Dit ging prima. Hieronder de huidige situatie:

WhatsApp Image 2020-11-17 at 09.27.34.jpeg


De wastafel wil ik laten bestaan. Om dat te doen zal de wasbak zeker 10cm naar rechts verplaatst worden. Dit is geen probleem, de kraan hangt dan nog voldoende boven de wasbak. Omdat ik hier weinig ervaring mee heb, zou ik verder graag wat advies willen inwinnen.

-is dit met de huidige afvoer mogelijk/verstandig om te doen? De afvoer onder verloopt van 40mm naar 50mm de vloer in.
WhatsApp Image 2020-11-17 at 09.26.59.jpeg


-Hoe kan ik koudwater het beste aftappen zodat de kraan in tact blijft? Hierbij is het prima als de kraan bijvoorbeeld zo'n 5cm in zijn geheel naar voren moet komen. Welke spullen zijn daarbij nodig?
WhatsApp Image 2020-11-17 at 09.26.59 (1).jpeg


Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groeten,
Koen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • cool1

  • #2
  Het enige positieve is de aanwezige afvoer 50 mm. dat is ruim voldoende. Voor de rest : wastafel omhangen en dan wat tegels aan de onderzijde verwijderen en daar je kraan aansluiting zien te maken. Het zou fijn zijn als de waterleidingen naar beneden toe weglopen. daarnaast : stroomvoorziening serieus aanpakken en niet de boel op een verlengsnoertje laten draaien. Tenslotte kan je wat oneffenheden van je hak en breekwerk verstoppen achter een mooi kastje /ombouw onder de wastafel.... Wat wil je ?
   
  • Like
  Waarderingen: Koen789

  Koen789

  • #3
  Ik was eigenlijk van plan om het iets eenvoudiger aan te pakken. Er mogen best leidingen aan de buitenkant zichtbaar zijn en e.e.a. mag met muurplaatjes bevestigd zijn. Ik wil dus direct bij de kraan aftappen indien mogelijk zodanig dat de wasmachinekraan ergens onder of links van de wasbak uitkomt. De bijkeuken beschouw ik als praktische ruimte waar een zeer nette afwerking niet vereist is. Een ombouw om de wasbak is eventueel wel mogelijk. Een nieuwe wasbak is ook mogelijk als dat e.e.a vereenvoudigd.

  Ik ben dus eigenlijk het meest gebaat bij een snelle, eenvoudige maar wel solide oplossing.

  Qua elektra: De enige wandcontactdoos (op circa 1,2meter hoogte) in deze ruimte zit aan de verkeerde kant van de deur. Dus daar zit ik aan een oplossing te denken een stekker met kabel, met kabelgoot omhoog, dan langs het plafond over de deur heen en daarna terug naar beneden richting wasmachine/droger. En dan een wandcontactdoor aan de muur.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Een vaste installatie (wcd aan de muur) mag niet gevoed worden met een stekker in een wcd. Ook moet je dit niet structureel met een verlengsnoer willen doen.

  Wordt die wcd momenteel gebruikt?

  Ik zou een K25/P25 uitbreidingsdoos plaatsen op de plek waar nu die wcd zit. Deze dan als lasdoos gebruiken en dan met K25/P25 gootjes naar de nieuwe locatie toe werken. Hier kun je dan een dubbele opbouw wcd plaatsen. Dan heb je het netjes, degelijk en veilig voor elkaar.

  Zit de wcd trouwens wel achter een aardlekschakelaar?

  Afvoer van 50mm is inderdaad gunstig. De oplossing voor waterleiding heb ik helaas niet voor je, maar kunnen anderen je vast vertellen.
   

  cool1

  • #5
  Koop dan een nieuwe kraan met extra uitloop. daar zet je dan je wasmachine op. Afvoer aftakken van de huidige aansluiting. Voor wat betreft je electra....ik denk dat er hier nog wel wat electra-technici over zullen vallen. Het is nogal fors belast en dan nog 2 machines tegelijk ?
   

  cool1

  • #6
  er hoort wel een zgn beluchte kraan tussen te zitten met terugslagklep, misschien zit er iets dergelijks al in de wasmachine slang ?
   

  Jackd

  • #7
  De kraan is geen probleem:
  dat kan o.a. met "kraan-T-stuk mess/chr 1/2"bi.dr. x 15 mm koppeling /cap. x 1/2"b"
  (google dat maar, een link zou reclame zijn.)

  Wat elektra betreft, de wasmachine hoort op een eigen groep. De droger kan daarbij, eventueel met een energieverdeler.
   

  Koen789

  • #8
  @cool1 In principe wordt dat toch beveiligd vanuit de meterkast of denk ik dan te simpel? Maar misschien moet ik dat in de elektra categorie navragen met een nieuw topic om het zeker te weten. Het is overigens zelfs drie want ik wil de koelkast er ook op aansluiten. Alledrie zijn tegelijkertijd aangesloten geweest op de wcd tijdens de test die ik gister gedaan heb.

  Ik denk overigens dat zo'n kraan met extra aansluiting niet beschikbaar zijn voor mengkranen?

  @Vonkentrekker Er zit inderdaad een aardlekschakelaar achter. Zoals ik hierboven al zei, er zit een koelkast op deze wcd aangesloten die ik daar graag wil houden. Bedankt voor je tips, ik moet me daar eerst meer in verdiepen. Maar misschien moet ik het elektra deel van mijn vraag in een ander topic op dit forum stellen, zeker gezien de reactie van cool1.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  Voor de elektra oplossing is nog wat meer info nodig. Wat zijn de vermogens van de apparaten? Kun je een leiding naar de groepenkast leggen? Wat voor type aardlekschakelaar is er? Etc.

  Mijn reactie was vooral bedoeld om aan te geven dat een verlengsnoer zeker geen oplossing is. Dan liever netjes met een opbouw gootje werken en een lasdoos .
   

  Lampje45

  • #10
  Of er een droger en een wasmachine samen op een groep kunnen is maar de vraag. Met een warmtepompdroger lukt dit wel maar, met een elementdroger beslist niet.
  Komt daar nog een koelkast bij, dan ben je echt verkeerd bezig.
  Dat je dit eens uitgeprobeerd hebt is alleen geluk geweest.
  Want dan hebben op hetzelfde tijdstip de verwarmingselementen niet vol bijgestaan.
  Tel de vermogens van de verwarmingselementen eens bij elkaar op.
  Als een koelkast opstart, vraagt hij al een aanloopstroom van ca 32 ampere en dat is dan voldoende om de hele groep, die al belast is, op te blazen.
  Dit houdt echter wel in dat de wasdroger die op dat moment loeiheet is en zijn ventilatie stopt het verwarmingselement gaat gloeien. En juist in de omgeving van het verwarmingselement is het vaak overmatig stoffig.

  En een nare eigenschap van stof is, dat het explosief is en de wasdroger, binnen een paar seconden, brandt als een lier.
  Dus ik zou mijn plannen maar eens beter uitdenken en voor alle apparaten een eigen voeding verzorgen op een professionele manier.
  En zo niet, niet doen, want dit is een heel slecht plan.
   

  Koen789

  • #11
  Bedankt voor alle reacties. Als ik dit zo lees weet ik nog niet zo zeker of ik me aan het elektra deel wil wagen, dus ik zit er over te denken om dat dan uit te besteden. Om toch even wat info te geven:

  Wasmachine: AEG met totaal vermogen van 2200 W (AEG L 76485 FL)
  Wasdroger: AEG warmtepompdroger met totaal vermogen van 700 W (AEG T8DB86ES)
  Koelkast: BEKO CSA 24002, vermogen niet te vinden online.

  Leiding naar de groepenkast leggen dat lijkt me lastig, maar daar heb ik dan ook geen verstand van. Een nette oplossing zoals Vonken_trekker aangeeft zou me wel lukken, maar daar houdt mijn kunde ook wel bij op.
   

  Lampje45

  • #12
  De combinatie wasdroger (warmtepomp) en wasmachine is een combinatie die wel kan op 1 groep.
  Maar een startende koelkast bij deze belasting zou ik echt af willen raden.
   

  Jackd

  • #13
  Als ik rond zoek heeft een koelkast een aanloopstroom van maximaal rond de 10x het vermogen en een redelijk koel-vries combi heeft tegenwoordig slechts een vermogen van rond de 100 Watt, dat valt allemaal wel mee.

  In het algemeen zou ik echter een koelkast liever niet bij wasmachines e.d. op zetten, omdat dat toch vaak de apparaten zijn die storingen geven, dan gaat het echter om aardlekken, niet om overbelasting.
   
  • Like
  Waarderingen: Lampje45

  Lampje45

  • #14
  Het is wel een inductief proces waarbij het wattage dan wel beter zal zijn, maar de blindstromen en dus het wattloos vermogen telt nog gewoon voor de schakelautomaten. Die hebben geen zaken met een wattmeter
  Wat betreft de kans op aardlek is het vrij link om een vriezer op dezelfde aardlek te zetten. Daar heb je helemaal gelijk in

  Want ook een afstaande wasmachine kan een aardlek veroorzaken, als je na het weekend weer thuis komt kun je dweilen
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu