Wasmachine centrifugeert niet meer.

Iken

  • #1
Nadat er een pan met water half over de draaiende wasmachine stroomde leek er in eerste instantie niets aan de hand. Maar na een half uur zag ik dat de wasmachine was gestopt en alle lichten uit waren.

Ik heb de wasmachine afgezet (wasgoed er ingelaten want deur was geblokkeerd) en een dag later pas weer aangezet. De wasmachine deed het weer en heeft een compleet programma doorlopen.

Toen ik de was eruit haalde merkte ik dat deze nog kletsnat was. Toen kwam ik erachter dat de wasmachine niet meer centrifugeert. Hij draait wel maar gaat ook enkel met het centrifugeer programma niet sneller dan bij gewoon wassen en blijft ook enkel maar ponpen en af en toe draaien. Ik heb de filter beneden ook bekeken maar daar was verder niets te zien.

Komt dit nu door het water de dag eerder of is dit gewoon toevallig en is er iets anders aan de hand? Het is een hele oude Miele Novotronic W918.

Tot gisteren deed hij het perfect, nu dus niet meer. Hopelijk heeft een van jullie de juiste suggestie. Ik vraag me ook af of het de moeite waard is om een monteur te laten komen.

Bedankt alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Laat de machine een paar dagen drogen en probeer het dan weer opnieuw, eventueel nog langer laten drogen.
 

Iken

  • #3
Dank!

Vandaag de wasmachine weer eens aangezet en getest maar alles werkt behalve het centrifugeren. De wasmachine blijft die 7 minutenen enkel pompen en af en toe gaat hij draaien. Het lijkt wel of hij steeds aanstalte maakt om sneller te gaan draaien maar dan toch niet.

Wat nu?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is misschien toeval maar het zou kunnen dat de koolborstels in de motor op zijn, bij minder dan 15 mm deze vervangen.
 

Iken

  • #5
Als ik dat door iemand laat doen, wat ben ik dan ongeveer kwijt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat valt nooit te voorspellen. Ten eerste weten we niet wat die 'iemand' aan voorrijkosten rekent, welk uurtarief hij heeft, hoe lang hij erover doet en welke onderdelen hij daadwerkelijk moet vervangen.

Vervolgens is helemaal niet bekend of de koolborstels werkelijk de oorzaak zijn, er kan wel heel iets anders aan de hand zijn.

Suggesties die hier gegeven worden zijn gericht op zelf klussen (daar is het hele forum op gericht). Wanneer je aan een 'hele oude Miele' iets moet laten doen kom je vrijwel altijd duurder uit dan je eigenlijk zou willen.

Indien je er toch naar laat kijken, probeer dan een vakman/reparateur in je eigen plaats te vinden (dat scheelt vaak in voorrijkosten) en vraag naar de voorrijkosten en uurprijs. :wink:
 

Iken

  • #7
Ok, we zijn alweer een tijdje verder en dit is er gebeurd.

Er is een monteur langs gekomen die de koolborstels heeft vervangen zonder resultaat. Hij heeft ze weer verwisseld en alles verder nagekeken maar kwam er niet uit. Of de motor of die zogenaamde module vooraan onderin. Die heb ik overigens overal op ebay gezien voor zo'n 49 euro.

Ik heb hem 35 betaald en hij is gegaan (aardige jongen).

Maar wat nu? Is het de motor of die module? Ik zou denken als het die module zou zijn dan zou het allemaal toch niet meer werken en dat doet het wel. Welk programma je start hij gaat hem helemaal af. Het enige wat niet werkt is het centrifugeren.

Nu heb ik gemerkt dat het pulserende draaien niet enkel tijdens het centifugeren gebeurt maar gewoon het hele programma door. Het draaien gaat met pulsen die zichtbaar zijn op de electiciteitsmeter maar ook aan het licht als deze aanstaat.

Dus mensen, wat denken jullie? De motor?
 

Iken

  • #8
Iemand?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat verwacht je? Een monteur kan ter plekke niet kan bepalen wat er precies aan de hand is. Een forumlid zou dat wél moeten kunnen zeggen?

Het kan naar mijn mening zowel de motor als de module zijn. Ook als de module andere dingen wél goed doet, kan het toch zijn dat een deel ervan (bijv. een relais) niet funktioneert, waardoor de motor niet (goed) werkt.

Een diagnose van afstand lijkt me hier erg lastig worden. Ik waag me er niet aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Meet de tachometer eens door, die zit op de motor, te zien aan twee dunne draadjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu