Wasmachine AEG 4750 Lavamat sensortronic draait soms/niet, en centrifugeert wel

DioneB

 • #1
Hoi,

Ik heb een oude wasmachine, ik denk al minimaal 25 jaar oud, maar tot vorige week deed hij het nog prima.
Sinds vandaag wil de machine het eerste uur van het standaard programma niet meer draaien, of heel af en toe 1 keertje. Ik heb ook kortere programma's geprobeerd, maar daar wilde hij ook niet draaien. Centrifugeren deed hij wel gewoon. Ik heb de wasmachine gewoon aan laten staan omdat hij heel af en toe een keertje wel draaide, en mijn was nu toch al nat in de machine zat, maar nu hij ruim een uur bezig is, klinkt hij gewoon weer normaal.
Pas toen hij vanmorgen kuren had wist ik zeker dat hij vorige week ook kuren had, maar toen had ik het idee dat ik me vergist had.
Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Kunnen dit de koolborstels zijn? Of is het de electronica? Het filter heb ik al schoongemaakt, dat maakte verder niet uit.
En als het de koolborstels zijn, kan ik dit dan zien door bijvoorbeeld met een lege trommel te wassen? Of moet ik dan echt de machine uit elkaar halen en de koolborstels zelf bekijken?
Ik vind het eerlijk gezegd nogal spannend om hem uit elkaar te halen, maar wil het best proberen als er een redelijke kans is dat ik het probleem daarmee op kan lossen.
Alvast bedankt voor jullie tips!

groeten Dione
 

DioneB

 • #2
Ik lees nu dit verhaal. Lijkt er wel heel erg op!
Straks even kijken of ik hier iets mee kan.
 

DioneB

 • #3
Ik heb een nieuw bericht aangemaakt op het forum om alle informatie die ik had te kunnen combineren.
 

DSR9500

 • #4
Je zou in ieder geval de voedingsspanningen kunnen nameten.

Na 25 jaar kan daar een elco wel eens een wat te lage waarde gekregen hebben, of een hogere ESR.
Instabiele voeding is ook een instabiele wasmachine.
 

Lampje45

 • #5
Dionne,
Als je een zinnig antwoord wilt krijgen zal je zelf je probleem wat duidelijker moeten omschrijven. Want vergeet niet jij bent onze ogen en oren en wij hebben geen glazen bol.
Dus graag de gegevens van het toestelplaatje.
Wat draait er wel en wat niet? is het de trommel, die niet draait?
En begin eens te wassen met een lege trommel en bekijk wat er precies gebeurt.
Hoe snel vult de machine met water?
Wat heb je al gecontroleerd? pak je gebruiksaanwijzing er eens bij en volg de instructies.
Want bij een machine van die leeftijd kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn.
En dan denk ik niet alleen aan de zeefjes in de watertoevoer, de magneetventielen, maar ook de niveausensor, de afvoersystemen, met pomp en balg, maar ook aan de koolborstels van de motor en ook de rest van de motor.
Dus begin eens met testen van de aparte functies.
Vul de trommel eens met een gieter water en zet de machine op afpompen
En vang het water op in een emmer.
 

DBdeJ

 • #6
DioneB. Ik zou gewoon een nieuwe kopen. Als iets 25 jaar oud is, is die gewoon op. Bovendien is het ook goed om een nieuwe duurzame wasmachine te hebben ipv zo'n oud mormel.
 

Lampje45

 • #7
Dat is nog maar de vraag, Want ik heb in 52 jaar slechts 2 wasmachines gehad. En de laatste heb ik weggedaan, toen hij na 27 jaar een toevoerklep van het water had die wat verkalkt was en bleef hangen. Een nacht in de azijn had dit opgelost.
Daar had ik op dat moment echter geen zin in, maar anders had hij nu nog nog feilloos gedraaid.
 

DBdeJ

 • #8
Tja. ikzelf zou qua duurzaamheid (energie en waterverbruik) persoonlijk niet 27 jaar hetzelfde mormel gebruiken. Maar dat is ieders persoonlijke voorkeur natuurlijk. Het is natuurlijk ook weer duurzaam om zolang een mormel te gebruiken.
 

Lampje45

 • #9
Ik vind dat je het woord mormel wel heel onterecht gebruikt.
Want dit zijn de synoniemen daarvan:
beest, draak, duivelskind, lelijkerd, misbaksel, monstrum, ondier, onmens, wangedrocht, wangestalte, wanschepsel.

Aan geen van de termen voldoet mijn wasmachine.

En ook de kreet duurzaam is de meest misbruikte term, waar de mensen mee belazerd worden.
Want waar ligt het break even punt, als ik het verhoogd waterverbruik afzet, tegen de kosten van een nieuwe met alle milieuaspecten, die met de fabricage daarvan gepaard gaan?
Trouwens de grootste stijgers in omzet zijn niet de waterbesparende douchekoppen, maar wel de stortdouches, over hypocrisie en duurzaamheid gesproken.
 

DBdeJ

 • #10
"De technologie van wasmachines is amper bij te benen. Zelfs tussen energielabel A+++ en A+ zit een verschil van 20 procent in elektriciteitsverbruik! Volgens Milieu Centraal zijn wasmachines de laatste jaren niet heel veel zuiniger meer geworden, maar als die van jou ouder is dan 12 jaar is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je hem kunt vervangen. Heb je nog een héle oude wasmachine? Dan kun je maar zo twee derde op het stroomverbruik van je wasmachine besparen."

In het geval van 25 jaar kunnen we met recht van wangestaltes, wangedrocht of misbaksel spreken c.q. mormel.
 

Lampje45

 • #11
Als je dan argumenten gebruikt kom dan met steekhoudende: Want dit staat in de link die jij als argument gebruikt.
Wasmachine of vaatwasser: repareren
Vaatwassers en wasmachines zijn niet zo heel veel zuiniger geworden afgelopen jaren. Daardoor is repareren bijna altijd de beste keuze. Alleen als ze erg oud zijn is het milieuvriendelijker om een nieuw superzuinig exemplaar te kopen.

Dat is net hetzelfde als het argument om voor A+++ koelkasten te gaan, want degene die daar intrappen hebben bij de les rekenen niet op zitten letten.
Want het prijsverschil is pas na 15 jaar terug verdiend. En al die jaren heb je het moeten doen met een kleinere inhoud, want die kasten hebben nu eenmaal een dikkere isolatie.
Dus hou maar op, om zonder zelf iets na te rekenen, de commercie maar na te kakelen.
Daarnaast kun jij niet in de portemonnee van een ander kijken.

Wat mij dan hogelijk verbaast is, dat je geen flauwe notie hebt van techniek en juist over deze technische onderwerpen zo hoog van de toren blaast. Daar heb je dus ook alleen de klok maar horen klepelen. En weet helemaal niet waar het over gaat.
 
Laatst bewerkt:

DioneB

 • #12
Beste allen,

Bedankt voor jullie hulp en overpeinzingen.
In mijn andere bericht (link hier ergens boven) had ik alle informatie verzameld van wat het wel en niet deed, en wat ik allemaal geprobeerd had.
Mijn conclusie was dat ook al leek het inlaatventiel goed, het toch het probleem moest zijn. Ik heb het inlaatventiel vervangen en heb nu weer een werkende wasmachine.
Supertrots op mezelf, en ik weet nu ook hoe een multimeter werkt, weer wat geleerd :-)

Mijn draak...
Mijn lieve kleine mormeltje was 25 jaar geleden een topper qua energie- en waterverbruik. Vandaar ook de benaming 'Sensortronic'. Hij draait meestal 1, soms 2 wassen per week en dat doet hij prima.
Ik vraag me af waar je op uit komt als je het door gaat rekenen bij zo'n laag gebruik.
Dit zou de nieuwe geworden zijn, ik had hem al uitgezocht.
AEG bovenlader wasmachine L6TB40260
Mocht iemand zo gek willen zijn om het uit te willen rekenen: ga uit van 70 wassen per jaar van 6kg bij 40 graden Celcius.

Mijn vriezer en koelkast daarentegen, gebruik ik ontzettend veel, die zijn 24 uur per dag in gebruik. Daar heb ik ook mooie nieuwe energiezuinige apparaten voor uitgezocht. De vaatwasser en wasdroger zijn ook nieuw en energiezuinig, al gebruik ik de wasdroger ook maar ongeveer 70x per jaar.

En als afsluiting mijn energieverbruik: in de maand maart was dit 84 kWh. Ik gok dat mijn mormel in die maand 5x gedraaid heeft...

Hoe dan ook, ik ben blij dat mijn wasmachine het weer doet, ik ben trots op mezelf dat ik hem zelf gerepareerd heb, en ik ben blij met dit forum, zonder jullie had ik het niet gekund.
Dankjewel!
 
 • Like
Waarderingen: Bademutze

DBdeJ

 • #13
Succes ermee DioneB!

Het argument wat ik geef blijft staan. De LAATSTE jaren zijn wasmachine amper zuiniger geworden. Als je ééntje uit 1995 hebt is het energieverschil wel degelijk significant. Vandaar dat er overigens ook BIJNA staat in jouw geciteerde tekst. Het vak Nederlands, begrijpend lezen, heeft blijkbaar in uw jeugd wat te lijden gehad onder techniek ;)
 

Lampje45

 • #14
Dione,

Je hebt het geweldig gedaan, want ik heb even de cijfers voor je op een rijtje gezet en een vergelijking gemaakt met de gegevens, die er in de handboeken van beide types staan.
De gegevens die er nu opgegeven zijn op het energielabel zijn gecontroleerde gegevens, die volgens Europese wetgeving gemeten zijn.
Van jouw oude machine zijn het nog cijfers die door de fabrikanten zelf werden gegeven en vaak rooskleuriger waren. Dus de verschillen zouden best nog eens kleiner kunnen zijn.

Maar goed het waterverbruik per wasbeurt bij 40 graden is afgenomen van 65 naar 43 liter, een afname van 22 liter, in procenten een afname van 34%.
Het energieverbruik van 0,6 naar 0,49 KWh, een afname van 18%, dit bij een temperatuur van 40 graden.

Maar de tijdsduur dat het programma er over doet is toegenomen van 95 minuten naar 179 minuten, dat is een verschil van 84 minuten.

Dit lijken spectaculaire cijfers, maar zijn ze dat ook?
Als ik naar de kosten van water kijk, dan is er een gemiddelde prijs van € 1,34 per 1000 liter.
Voor elektra een gemiddelde van € 0,50 per KWh.

Dus ben je met deze gegevens per wasbeurt voor € 0,03 meer kwijt aan water.
Maar je hebt wel het grote voordeel dat je wasgoed beter gespoeld is van wasmiddelresten en je minder last hebt van wasluis.
Wat betreft het energieverbruik ben je per wasbeurt € 0,06 meer kwijt.
Dus een totaal som van € 0,09 per wasbeurt, die je duurder uit bent.
Met jouw gebruik van maximaal 2 keer per week, kom ik dan op 104 wasbeurten per jaar.
En ben je aan verbruik dus € 9,36 meer kwijt, als dat je zou hebben, als je de L6TB40260 gekocht zou hebben, die overigens € 519 kost.
Bij de moderne machines moet je ,vanwege de achterblijvende zeepresten, regelmatig een kookwas van 90 graden doen, wat het verschil nog meer doet verkleinen.
En is bij deze vergelijking niet eens meegenomen.

Dus alle blah blah van de fabrikanten, die kritiekloos en zonder kennis van zaken, verder geroeptoeterd wordt door bepaalde figuren, slaan werkelijk nergens op.
Het besparen gaat pas op, als je machine total loss is, en je wel een nieuwe MOET kopen.
Maar zolang als een machine, met kleine kosten, kan blijven draaien, is dit de meest effectieve manier van jouw apparaat beheer.
Dus de kosten van het magneetventiel is zeker een goede investering geweest, wat anderen daar ook van mogen vinden. En ik zou ook trots zijn!
 
 • Like
Waarderingen: Sleutelmeneer

DBdeJ

 • #15
Wat een belachelijke berekening. Een programma van 179 minuten? Deze berekening rammelt aan alle kanten, net zoals een wasmachine van 25 jaar oud!

Lees dit artikel maar eens: https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/oudste-wasmachine-van-nederland

Is van een onafhankelijk energie bureau. En niet een bekrompen burger die continue roept over fabrikanten die oh 'zonder kennis roepen'. Er is maar één iemand die dogmatisch loopt te verkondigen dat je een wasmachine altijd moet repareren. Feitelijk onjuist en bovenal dom.

Succes met je wasmachine Dione. Fijn dat die gerepareerd is!
 

Lampje45

 • #16
Ach ja, jij hebt de wijsheid in pacht en weet nog niet eens een kraan van een wastafel los te schroeven en dan zo hoog van de toren te blazen, kom eens met argumenten. Maar daar heb je de kennis gewoonweg niet voor!
bespaar je de moeite hier nog op te reageren, want ik heb je geblokkeerd, zulk soort gezwets kan ik niet langer aanzien. Trouwens dat zonder kennis maar wat roepen slaat niet op fabrikanten maar op jou!!!!!!
Ik meen me te herinneren dat je het had over goed lezen:cry:
Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn hele leven ben beoordeeld door mensen die blijkbaar wel verstand van zaken hadden, anders had ik nooit zo'n schitterende carrière in de techniek kunnen maken. En ik heb o.a. mijn Lagere school met goed gevolg doorlopen met een goed cijfer voor alle vakken. En daarna nog iets meer.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #17
Heren, graag met meer respect voor anderen reageren. Nog even los van off-topic en inhoudelijke zaken waar andere forumgebruikers zich ook aan storen. Hier gaat een slotje op. Als @DioneB nog wil reageren laat maar weten via PB.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu