Wasmachine aansluiten op W0D-schakelaar

Asscher

  • #1
Hallo allemaal!

Onlangs ben ik verhuisd en vandaag is eindelijk de wasmachine overgekomen. Aan mijn wasmachine zit een stekker, maar in de badkamer heb ik geen stopcontact maar een W0D-schakelaar. De snoer met stekker is niet lang genoeg dus vanavond heb ik een snoer met aarde (3 x 1,5 mm2) aangeschaft.

Ik dacht in no time alles aan te sluiten, maar ik kom er op dit moment niet helemaal aan uit. In de W0D-schakelaar zit een 'blok' met 8 aansluitpunten. Daarnaast een aansluitpunt voor GR/GL. GR/GL zit vanuit de stoppenkast aangesloten buiten het 'blok'. BR zit op 4 en BL zit op 8. Daarnaast zitten er nog aansluitingen voor het lampje W en het lampje D. W zit op 3 en 6 en B zit op 1 en 6.

GR/GL aansluiten zal geen probleem zijn, maar ik weet op dit moment niet op welke punten in BR en GR vanuit de wasmachine moet aansluiten. Kunnen jullie mij helpen met deze informatie, of hebben jullie meer informatie nodig?
 

@$T

  • #2
Ik heb een antwoord met schema gevonden uit 2005. kijk maar eens op onderstaande link.

Link
 

Asscher

  • #3
Bedankt voor het schema!

Maar de aansluitingen vanuit de meterkast komen niet overeen zonder dat ik daar iets aan heb veranderd. Volgens het schema moet BL op 8 en BR op 4, maar BL zit in 4 en BR zit op 8. Net andersom dus?!
 

Leensen

  • #4
Dan heeft het altijd al "verkeerd" gezeten.
Maar echt veel uitmaken zal het natuurlijk ook weer niet. Als er een stekker aan je wasmachine had gezeten, dan had je er ook niet over nagedacht welke blauw of welke bruin is. Een stekker kan er nu eenmaal op 2 manieren in.
Als de aarde maar goed is aangesloten, dat is het belangrijkste.
 

Asscher

  • #5
Ik heb alles los gehaald en aangesloten volgens het bovenstaande schema.

Maar het koperdraad rafelt enorm door het aandraaien van de schroeven. Nu zag ik zojuist dat de draden vanuit de meterkast zijn afgewerkt met een klein metaal omhulsel zodat het koperdraad niet kan rafelen. Zijn dit de zogeheten adereindhulzen en zo ja, hoe bevestig ik deze?
 

@$T

  • #6
Adereindhulzen zijn dit inderdaad. Ze zijn bij de bouwmarkt te koop en worden geknepen met een speciale tang
 

@$T

  • #7
Bij het beter lezen van je bericht las ik dat de draden vanuit de meterkast "rafelig"zijn. Dit zou inhouden dat er misschien snoer is gebruikt. Snoer met soepele aders 2,5mm² is normaal gesproken niet voor de consument te koop dus ik denk dat hier ietwat gerommeld is.
 

Asscher

  • #8
Bedankt voor de informatie!

Ik moet even iets corrigeren. De draden vanuit de meterkast zijn een stuk dikker en bestaan niet uit kleine koperdraadjes. De adereindhulzen zitten op de zwarte draden die zorgen voor de verbinding met het D of W lampje.
 

Asscher

  • #9
Hoera! Het is gelukt met behulp van onderstaand overzicht :cool:

Klem 2 en 4 zijn doorverbonden
Klem 6 en 8 zijn doorverbonden

AANVOER
-----------
Bruin (Fase) op 2 (of 4)
Blauw (Nul) op 6 (of 8)

WASMACHINE
----------------
Bruin (Fase) op 1
Blauw (Nul) op 5
GroenGeel (Aarde) op aardstrip in behuizing
NeonLampje op 1 en 6 (of 8)

DROGER
----------
Bruin (Fase) op 3
Blauw (Nul) op 7
GroenGeel (Aarde) op aardstrip in behuizing
NeonLampje op 3 en 6 (of 8)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu