Wasmachine aansluiten op cv-afvoer.

Thommy

  • #1
Beste forumleden,

Zoals de titel al beschrijft, wil ik graag mijn wasmachine aansluiten op de afvoer van de cv-ketel. Mijn wasmachine (en droger) staat nu in de badkamer, maar dit is niet echt een ideale locatie voor een wasmachine en daarbij wil ik mijn badkamer gaan verbouwen. Na de verbouwing is er geen plek meer voor de wasmachine in de badkamer.

Het idee is om de opstelling van de cv-ketel in de ketelruimte te wijzigen zodat hier nog een wasmachine geplaatst kan worden. Het wijzigen van de cv-opstelling is niet zo'n probleem, maar helaas heeft de cv-ketel een afvoer van 33mm, en dat is eigenlijk te smal om er een wasmachine op aan te sluiten.
De afvoer gaat direct het beton in. Zou het misschien zo kunnen zijn dat de afvoerbuis onder het beton een grotere diameter heeft? In dat geval is het een kwestie om de afvoer uit te hakken en de diameter van het laatste stukje afvoer aan te passen naar een 40 of 50mm buis.

Op de afbeeldingen zien jullie de opstelling van de cv-ketel en de betreffende afvoerbuis.

Wie weet hier raad mee?

20200927_184433.jpg 20200927_182914.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Het zou kunnen, maar wees wel voorzichtig met hakken, de gasleiding zit vlak naast de afvoerbuis in het beton.

Je zou allereerst kunnen proberen de afvoer een aantal centimeters boven de vloer door te zagen en in de buis te kijken of hij zich verbreedt. Zo niet, dan met een mof de buizen weer op elkaar lijmen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Of als je het niet kunt zien dan met een endoscoop camera erin kijken of je onder de vloer een verbreding ziet. Die camera's kosten ook weinig meer. Er zijn ook versie die je aan de telefoon koppelt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarvoor is de ruimte er onder in gebruik?
 

Thommy

  • #5
Jan schreef:
Waarvoor is de ruimte er onder in gebruik?
Bedoel je de ruimte onder de cv-ketel? Deze wordt nu gebruikt voor de lege flessen en het oud papier. Het bied niet voldoende ruimte om er een wasmachine en droger te plaatsen zonder de ketel te verplaatsen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
De ruimte onder de betonvloer. Zit daar een kamer/kelder/kruipruimte waar de afvoerbuis in uitkomt zodat misschien zonder te breken duidelijk is of de afvoer overgaat in een dikkere buis?
 

Thommy

  • #7
De ruimte eronder is van de onderburen, ik woon in een appartement. De afvoer zal in de vloer weglopen naar een centrale buis en vanaf daar naar beneden gaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Zit er ergens een standleiding in de ruimte naast de cv hok.
Ook wil het wel wezen dat er een rubber verloop in de vloer zit even de smeervloer er om de pijp heen vrij maken.
 

Thommy

  • #9
De standleiding bevindt zich 2-3 meter verderop in een ruimte achter het toilet (achter een gipswand), maar ik weet niet of de cv-afvoer direct op is aangesloten. Ik denk dat eerst ga proberen om met een usb endoscoop in de afvoer te gaan kijken. Daarna kan ik eventueel de afvoer vrijmaken om te kijken of daar een verloopje zit.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Thommy

  • #10
Beste klussers,

Vandaag heb ik met een USB in de afvoer gekeken. Er is goed nieuws! In de vloer gaat de afvoer van 32mm over in een afvoer van 50mm (zou ook 40 kunnen zijn). Ik zou de vloer dus voorzichtig uit kunnen hakken om de verloop te vervangen zodat er een pijp van 50mm geplaatst kan worden. Het horizontale gedeelte van de afvoer ligt op een maximale diepte van 17cm in het beton. Kan ik tot deze diepte veilig uithakken? Of heb ik dan kans dat ik dan bij de onderburen uit kom?

(Op de foto's kijkt de camera naar boven toe)

2020-11-18_21-51-44-91.jpg 2020-11-18_21-49-54-10.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
17 cm diep in beton hakken en voorzichtig gaan niet echt samen.
Kan je beredeneren naar welke kant de gasleiding gaat? Dat geldt trouwens ook voor de rest van de leidingen, in een waterleiding hakken is ook niet leuk.
 

Thommy

  • #12
Uiteraard ligt de verloopmof een aantal cm minder diep. Dus zou die vrij kunnen maken. Zou anders ook niet weten hoe je hier bij moet komen. De leidingen zullen parallel aan de afvoer liggen, dit wil ik nog (indien mogelijk) verifiëren met een leidingzoeker.

Een andere optie is om de 32mm afvoer te accepteren en hier een wasmachine op aan te sluiten. Maar dat is natuurlijk ook niet hoe het hoort. Ik heb even bij de buren gekeken, en die hebben wel een 50mm afvoer in de cv-ruimte. Ik snap niet dat ze dit tijdens de bouw allemaal gelijk hebben gehouden...
 

Thommy

  • #13
Zou het verstandig zijn om de slang van de wasmachine in de afvoer te stoppen en door te duwen totdat deze in het 50mm gedeelte ligt? Of is dat niet wenselijk ivm ontluchting?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Een wasmachine afvoer slang moet minimaal 60cm boven de vloer aangesloten zitten anders gaat de wasmachine leeg lopen.
Zoals ik kan bekijken is er een verloopring 32x40 in een excentriche verloop75x40 gelijmd.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het is maar een kleine stukje 32 en met de huidige water besparende wasmachines zou ik het er gewoon op gokken. Het is wat anders als er 5 meter horizontale 32 mm buis met een paar bochten zou zitten.

50mm sifon erop en een zo hoog mogelijk buis. Cv op een eigen sifon en ook lekker hoog, als dat niet kan zou je er een terugslagklep tussen kunnen zetten.

Maar dat is misschien allemaal niet eens nodig:
Je kan het testen: doe de afvoerslang van de wasmachine in een emmer en kijk in hoeveel seconde er hoeveel liter uitkomt.
Kijk met de vulslang van de CV of de huidige afvoer ruim meer aankan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu