Warmwaterdruk raadsel badkamer

Baltazar

 • #41
Net bij de ketel de hoeveelheid warmwater opgemeten, nadat ik, zoals geadviseerd, een kraantje heb gemonteerd op de warmwater aansluiting van de ketel.
Resultaat: 11 liter per minuut van 60graden. Zoals specificaties fabriek.

6289BEB2-F999-4B6A-AB2D-613B56A815BA.jpeg
 

Baltazar

 • #42
De waftafelkraan functioneert zoals het moet volgens Hotbath.
Warmwater hoeveelheid vanaf cv ketel is hoog.
16x2 leidingen over een korte afstand zijn prima.
Alle filters zijn schoon.

Mijn conclusie is dat het inbouwwerk van de doucheset niet functioneert zoals het zou moeten.

Ik laat een Hotbath monteur komen
 
 • Informatief
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #43
Oke, hou ons op de hoogte.
 

Baltazar

 • #44
Zal ik doen; dat is interessant voor de forumlezers
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #45
Ook voor ons zodat we ook goed advies kunnen geven.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #46
Nogmaals de veelgemaakte fout
16 is gelijk aan koper 12mm
20 is gelijk aan koper 15mm
26 is gelijk aan koper 22

Dus maw de diameter 16 is TE KLEIN voor een douchekraan met 3/4" aansluiting had minimaal 20 dienen te zijn. Denk maar eens even mee een 3/8" brugmuurplaat heeft 12mm koper aansluitingen en een 1/2" brugmuurplaat heeft 15mm koper aansluitingen.
Waarom denkt men dan dat 16mm voldoende is voor een inbouwkraan met 3/4" aansluitingen.
Is simpelweg te klein.
Maar waarom somige mensen nog steeds overtuigt zijn dat 16 overal voor kan snap ik niet inbouwkraan 3/4" is MINIMAAL 20mm als aansluiting zowel warm als koud.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #47
De wastafel is 1/2" en daar is ook weinig liters.
ik blijf het toch vreemd vinden dat het 12 mm is waar je ook kijkt word 16 toe gepast.
1628611400241.png
 
Laatst bewerkt:

Baltazar

 • #48
Heel vroeger was er een vaste beantwoorder die “Fysiekus” heette op dit forum. Hij was niet altijd geliefd maar had wat dit soort dingen weleens wat zinnigs te melden.
 

Baltazar

 • #49
Trouwens ter info: buitenkraan (ongeveer 20 m vanaf de hoofdleiding) met 16x2 geeft meer dan 20liter per minuut
 

ABCDE

 • #50
Dwarsdoorsnede van 16x2 PEX is wel aanzienlijk groter dan van 12 koper en maar 8% kleiner dan van 15mm koper , maar de koppelingen doen het hem, bij PEX wordt daar de doorvoer vernauwd, bij koper niet. Maar daarentegen gebruik je met PEX normaliter veel minder koppelingen en is het ook bijzonder makkelijk om ruime bochten te leggen. Ook is de stromingsweerstand langs de wand iets minder.

Uiteindelijk blijft het vooral een optelsom. Zo'n T-stuk kan bijvoorbeeld nogal flink aantikken qua weerstand.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #51
Nogmaals het gaat niet zo zeer alleen over de buis maar over het gehele systeem met name zit de vernauwing in de fittingen, meet de doorlaat van een persfitting eens op en je zult verstelt staan hoe klein deze werkelijk zijn.
Welnu wat gebeurt er met druk na een venturie?
word die hoger of lager?
en wat doet dit met de snelheid van het water?

Kortom allemaal dingen om rekening me te houden, en dan komt er nog bij dat ze alles maar aftakken van een 16 mm moet toch met gemak gaan. nouw neen dus dit gaat niet en de klacht is die van de vraagsteller die je steeds vaker tegenkomt.

16x2 inwendig 12mm fitting doorlaat word nogmaals met ca 2 mm verkleind dus blijft er een effectieve doorlaat van 10mm over.
Daarom dien je als je het niet zeker weet e.e.a. te berekenen, maar ja dat is overal mee.

Tip mijner zijde als je een badkamer verbouwd of aan gaat passen kijk verder als alleen de badkamer. Kijk hoe groot je voeding naar boven is en pak deze aan naar een juiste diameter. Leg alle leidingen van de badkamer naar een aparte verdeler zowel warm als koud (is iets duurder maar spaart een hoop gezeik nadien).

Bijkomend probleem met veel goedkopere kranen er word GEEN flowsheet meer bijgeleverd dus kan je niet zien of weten wat de kraan bij welke voordruk aan liters levert.

Kijk maar wat je er mee doet maar deze vraag stelling komt zo vaak bovendrijven tegenwoordig dat je hier wel wat meer aandacht aan moet besteden en wij leggen altijd 16 moet je niet zonder meer accepteren. Een berekening is zo gemaakt de dag van vandaag
 
 • Like
Waarderingen: ADDave

Baltazar

 • #52
Meerdere vertakkingen vanaf de hoofdleiding met 16x2. Ik heb de buitenkraan en de vulkaan bij de cv ketel beide vol open gezet. Beide meer dan 20 liter per minuut
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #53
Probeer altijd te helpen ben vaak gewoon praktisch en de theoretische dingen slaag ik vaak over.
Vroeger had je waterleidingen alleen koper 15mm en dat werkte ook.
En mijn gevoel zegt ook gewoon 16mm is genoeg dat zei Hotbath en installateur.
Als het het veel warmwater word af gegeven bv 14-18 liter dan zal je dikkere maten moeten nemen en dat kan dan ook op de 3/4 kraan aan sluitingen.
We wachten even af wat de monteur van Hotbath zegt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #54
En wat zei de hotbath monteur?
 

Baltazar

 • #55
Ha,

Hotbath monteur is nog niet geweest. Ik kreeg eerst een nieuwe thermostaat cartridge/cartouche opgestuurd. Deze heb ik geïnstalleerd. Helaas geen effect; nog steeds 5,75 literper minuut 38gr. Nu komt er wel een monteur,maar dat gaatwel ff duren.

Groet
 

Baltazar

 • #56
Vandaag is de Hotbath monteur langsgeweest. Deze heeft mijn hele verhaal aangehoord. En is begonnen met ”steekbussen” in de poorten van de filterschroeven om te meten hoeveel water er uit die poorten kwam. Resultaat: ruim voldoende. Vervolgens de thermostaatpoort en daarna de poorten, waar de omstelkranen inzitten. Ook ruim voldoende. Even dacht hij, dat in hetbinnewerk de behuizing van de omstelkranen waren verwisseld in de fabriek, maar dit was niet het geval. Zoals al eerder vermeldin dit topic: zowel handdouche en stortdouche gaven beide 5,75 liter per minuut water van 38 gr.
Je verwacht t niet maar in het filter van de handdouche zat een steentje en in het kogelgewricht van de stortdouche zat een stukje osb. Dit veroorzaakte blokkades, die bij zowel bij de handdouche en stortdouche een waterhoeveelheid opleverde van 5,75 liter per minuut. Dit is verwijderd en nu is alles in orde! De oplossing was eigenlijk heel simpel maar ik werd op het verkeerde been gezet door twee metingen hoeveelheid warm water, die bij twee uitgangen hetzelfde waren. Een boel gedoe en de oplossing was simpel.

Groeten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #57
:prima: goed dat ze uitvoerig hebben gezocht er was al veel zoek geschiedenis gedaan.
En hoeveel warm water gaf de kraan nu?
en bedankt voor de terug melding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu