Warmtewisselaar vloerverwarming

Gerard van kampen

  • #1
Geacht forum,
Misschien is er iemand op dit interessante forum die mij even op weg kan helpen. Wij hebben een vloerverwarming met nog het oude type (verkeerde) zwarte slangen en een 5 groepen verdeler type 5000 van Therminon. We hebben verder geen radiatoren maar hete luchtverwarming. Voor de vloerverwarming en warm water is een aparte ketel opgesteld. Die ketel was een VR van 18 jaar oud. Tapwater werkte nog slecht, dat kwam omdat de warmtewisselaar dicht zit door rommel uit de vloerverwarming. Die ketel ben ik aan het vervangen. Maar nu stelt de fabrikant dat de garantie op de nieuwe ketel vervalt als vloerverwarming met zwarte slangen hier zonder extra warmtewisselaar op wordt aangesloten. Dus bij de Bedsrijfsnaam verwijderd, zie de forumregels ook maar een warmtewisselaar (10-15 kW) besteld. Daar zegt men dat deze warmtewisselaar zonder extra pomp op de verdeler van de vloerverwarming gekoppeld kan worden (weet alleen niet hoe installateurs dat dan doen) Volgens mij kan dat niet. Weet iemand op dit forum hoe ik op de eenvoudigste manier die warmtewisselaar kan koppelen, of wat ik eventueel aan de verdeler moet veranderen om met een pomp, die van de verdeler, te kunnen werken. Ik zoek naar een schema maar heb dat tot nu toe niet gevonden. Overigens zijn we in 18 jaar al met de 3e vloerverwarmingsverdeler bezig. Maar die wilde ik als het ff kan nu nog niet vervangen.
 

Bernhard

  • #2
Hoi Gerard,
Hierbij een schema, zie de afbeelding

mvgr Bernhard.
 

E Bere

  • #3
Wat ik in het schema mis is uiteraard een expansievat in het circuit van de cv ketel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ja, en de radiatoren, de vulkraan en de overstort ook :roll:
 

Gerard van kampen

  • #5
Bernhard, bedankt. Ik was er al bang voor dat er extra pomp nodig zou zijn, dan ook nog wel een drukmeter. Jan radiatoren heb ik niet. In het circuit voor de warmtewisselaar zal wel een drukvat moeten. Dat kan volgens mij een kleine zijn want er is aan die kant maar in klein water volume. De hoofdverwarming is hetelucht. Al met al wordt het met zo'n warmtewisselaar nog een heel circus.

Ik vraag me ook nog af of je de primaire retour van de warmtewisseleer en de secundaire retour niet met elkaar zou kunnen verbinden. Je hebt dan wel geen volledige scheiding maar beide circuits hebben wel hun eigen circulatie. In het verbindingsstukje vindt hoogstens een klein beetje uitwisseling tussen beide stromen plaats. Veel vuil kan er dan toch niet meer vanuit de vloerverwarming naar de ketel gaan. Dan zou je geen extra drukvat, vulpunt, overdrukbeveiliging, ontluchter, etc. nodig hebben. Heeft iemand hier ervaring mee, of kan dat om andere reden niet?
 

Vollenhove

  • #6
Beste Gerard,

Als u zo lang mogelijk van uw nieuwe ketel wilt genieten ontkomt u er niet aan om de beide waterstromen hydraulisch van elkaar te scheiden.

Mvg Vollenhove
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Het gaat niet om vuil maar om zuurstof, het water blijft zuurstofrijk en daardoor gaan onderdelen roesten.
Een normaal cv systeem is zuurstof dicht en heeft dus dood water ijzer gaat hierin niet roesten.
Uw vloer voorziet het water van zuurstof waardoor de onderdelen gaan roesten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu