Nieuwe warmtewisselaar voor vloerverwarming

Hugo87

  • #1
Goeden avond,

Een jaar geleden is bij ons de cv ketel vervangen. Nu blijkt dat de vloerverwarming, bestaande uit twee groepen, nog is gemaakt met de alom vertrouwde zuurstof diffuse leiding. Met als gevolg dat de retour van de vloerverwarming-unit aardig is doorgerot en lekkage vertoont.

Nu wil ik graag de vloerverwarming scheiden van de rest van de cv installatie dmv een warmtewisselaar met behoud van de huidige vloerverwarming verdeler.

Als het goed is, is de verdeler die er nu zit, niet hydraulisch neutraal wat ook niet optimaal is voor de moderne ketels zoals ik heb begrepen.


Ik heb zelf wat bedacht zodat er maar een pomp in het secundaire systeem aanwezig hoeft te zijn. Ik wil hiertoe de pomp die nu op de unit zit, verplaatsen en de pijp waarop hij nu is aangesloten afblinden.
De warmte wisselaar wil ik plaatsen over de radiatorverdeler (primaire cv zijde) met op de aanvoer de thermische regelklep. De voeler hiervan wil ik aansluiten op de uitgaande zijde van de secundaire kant van de ww (vloerverwarming kant).
Nu wil ik de oude pomp van de unit verplaatsen (

zie afbeelding "schets" waarbij pompen in rood aangegeven met “oud
 

Ceevee

  • #2
Aan de vloerverw. verdeler hoeft U niets te veranderen, deze is hydraulisch actief en zorgt zelf voor circulatie in het secundaire circuit, (misschien wat inregelen met het ventiel rechtsboven de temperatuurmeter).
Een warmtewisselaar van 10 kw is voldoende, verder aansluiten zoals U van plan bent, drukvat etc.
 

Hugo87

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie,
Ik vraag me alleen af of ik niet veel meer "warmte in de vloer krijg" als ik de pomp verplaats zoals ik heb getekend? Zodat al het water dat door de pomp wordt verplaats door de leidingen in de vloer gaat en niet deels naar de retour?

Nogmaals bedankt voor de reactie,
Groeten Hugo
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Nee, zoals jij het bedacht hebt gaat het niet werken.
 

Ceevee

  • #5
Het water moet deels door de retour, dit zorgt voor de circulatie in het secundaire circuit ( heet water door de warmtewisselaar ), het resterende water gaat gemengd de vloer in. Deze hoeveelheid wordt (indien nodig) ingeregeld met het ventiel rechtsboven op de verdeler. Als er te weinig water de vloer in gaat, dit ventiel zover dicht draaien tot er een goede stroming is. Volgens Uw tekening zou er geen menging van het hete aanvoerwater met het koudere retourwater uit de vloer plaats vinden.
Volgens Uw tekening zou het ook wel werken, het nadeel is dat er ''stoten''
warm water de vloer in gaan, er wordt geen balans gevonden doordat er geen menging plaatsvind.
 

Hugo87

  • #6
CeeVee monteur bedankt voor je reactie.

Omdat de vloer nu erg langzaam opwarmt (volgensmij voornamelijk door de hydraulisch actieve verdeler) zoek ik naar een oplossing om sneller warmte in de vloer te krijgen. Dit zou ik graag willen realiseren door de pomp van de unit te verplaatsen en de "u" pijp afblinden, zoals aangegeven in de tekening zodat al het warme water door de vloer gaat.
Het mengprobleem heb ik proberen te ondervangen door de thermostaatkraan aan de primaire zijde te plaatsen, dus aan de cv zijde van de warmtewisselaar en de voeler van die kraan net na de warmtewisselaar aan de secundaire zijde. volgensmij moet er dan een redelijk constante temperatuur behaald kunnen worden.

Ik weet alleen niet zeker of er op die manier niet teveel water door vvw-buizen zal gaan stromen met als gevolg een (te) hoge druk en of de vloer goed tegen het (hopelijk) sneller opwarmen zal kunnen.

Maar nogmaals, cv is een hobby, niet mijn vak dus alle advies is welkom.

Groeten Hugo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu