Warmtepompboiler vragen

Rubaaaa

  • #1
Beste leden,

Afgelopen zomer ben ik verhuisd naar en woning met warmtepompboiler.
De woning van zo'n 80m2 is van c.a. 1910 en heeft energielabel G, zeer slecht geïsoleerd dus.

Qua waterverbruik zijn we denk ik redelijk efficient. Ik denk dat we hooguit 6 keer per week douchen(in totaal), en zeker niet langer dan 10 minuten. Tevens tappen we hooguit 1 a 2 liter warm water (als er iets met de hand moet worden afgewassen i.p.v. in de afwasmachine).

Nu heb ik een aantal vragen over de betreffende warmtepompboiler (TESY EVHP 9S 260 60).
1. Voor zover ik heb begrepen is deze warmtepompboiler alleen geschikt voor warm water, en dus geen verwarming.
2. De luchtinlaat van de warmtepomp zuigt lucht uit onze woonkamer (waar het c.a. 20graden is). Trekken we hierdoor geen tocht naar binnen? (en dus kou)
3. we hebben de pomp nu op ECO modus staan, deze gebruikt daardoor alleen de warmtepomp, echter verwarmt deze maar tot 18 graden.
4. Is het het waard om de pomp continue op ECO te laten staan en daardoor 2,4kWh aan energie per dag te gebruiken voor water van 18 graden, kunnen we hem dan niet beter op AUTOMATIC zetten?
5. Is het het uberhaupt nodig? Kunnen we hem niet beter wegdoen en net iets meer gas stoken voor die paar keer douchen en warm water tappen? (is een hybride ketel dan geen beter optie?)
De laatste vraag is meer omdat hij nogal wat ruimte opneemt in ons toch al kleine schuurtje.


Ik weet dat het een hele lijst is, maar ik hoor graag hoe jullie er over denken.
alvast bedankt voor de reacties,

Ruben
 

ADDave

  • #2
1. Ja, dit apparaat is alleen geschikt voor warmwater en niet voor CV.
2. Als er geen luchttoevoer in huis is dan komt de afgezogen lucht inderdaad van buiten en kan voor tocht zorgen.
3+4. Er zit een elektrisch verwarmingselement in de boiler. Deze blijft uit zolang hij op ECO staat. Op automatic gaat hij bijspringen en verbruik je dus meer stroom.
5. Wegdoen en op gas is een keuze. Wat vind je belangrijker, comfort of energie/kostenbesparing? Ik ben niet zo heel erg thuis in van die huishoudelijke boilertjes, maar het lijkt erop dat hij wel een factor 3 zuiniger is dan op gas stoken, dat is wel een voordeel gezien de huidige prijzen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu