Warmte pomp - Stiebel Eltron warmtepomp met een 300L boiler

Domingo-enero

 • #1
We hebben op dit moment 25 graden in huis. We hebben vloerverwarming en een Stiebel Eltron warmtepomp met een 300L boiler. We hadden hem in Eco-mode gezet vanwege het weer, maar nu hebben we hem twee weken geleden op het programma 'werking' gezet en koelen aangezet. Helaas werkt dat niet zoals het zou moeten.

Het is de laatste tijd bijna niet te doen in huis. Gelukkig hebben we airco boven, maar het is wel vreemd dat je de airco moet aanzetten omdat de vloerverwarming niet meewerkt. Het ergste is dat de buffertemperatuur nu rond de 28,9 graden is en we de ramen moeten openhouden om te voorkomen dat het onaangenaam wordt in huis. 23 graden is nog te doen, maar 24 tot 26 graden in huis en boven is te warm, vooral omdat het buiten maar 19 graden is.
Ik heb bijna de stroom eraf gehaald, maar dan hebben we geen heet water meer. Is dit normaal? Vorig jaar duurde het 1 a 2 weken om om te schakelen, maar als dit zo doorgaat, gaan we een paar extra airco's plaatsen. Dit is gewoon niet te doen zo. En ook gek omdat je warmtepomp kan koelen.
Ik blijf liever van dit systeem af heb er geen verstand van maar de guys die er na keken al helemaal niet die doen er niet eens iest aan.
1716128543586.png
1716128565945.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Er zal een instelling zijn die niet goed staat of wacht tot de buffer koud genoeg is voordat de koeling start.

Iets meer info is nodig dan alleen stiebel elton.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Nee natuurlijk is dat niet normaal. De instellingen staan niet goed. Kan een foutje zijn of de instellingen zijn ingesteld door iemand die er geen verstand van heeft.

Wellicht is een mooie zoneregeling een idee. Daarmee kun je per groep van de vloerverwarming de temperatuur instellen.
 

Domingo-enero

 • #4
ding is De buffer is 26 a 28 of 34graden en nu eindelijk naar 24graden maar weet. maar nu ik hem op 20 gb gezet ging de omlaag maar op 19.5 niet.. bruh. oke... maar dat deed die wel in de nacht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Hoe groot is de buffer?
Of bedoel je met de 300 liter boiler de buffer?

Heb je alleen vloerverwarming beneden of ook nog ergens anders iets?
Kan die vloerverwarming helemaal dicht?

Welk type heb je en welke besturing.
Heb je een tekening van de complete installatie?
Foto's, enzovoorts.
 

Domingo-enero

 • #6
300L is van de boiler, maar we hebben ongeveer 180m² vloer, geloof ik. Besturing weet ik niet, zelfs de naam en warmtepomp zijn moeilijk te vinden. Op de factuur staat ook gewoon "warmtepomp," dat is het. En ik weet dat er op afstand bij kunnen als dat nodig is. De vloer kan inderdaad helemaal dicht, maar dat is niet handig. Gisteren ging hij koelen. De buffer is nu 10°C, maar dat is ook niet mooi, want vorig jaar was het zo'n feest. Als we nu weer naar 20 of 18 graden maximaal gaan, wordt het ook zoiets in huis.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Eigenlijk hoort ie nu gewoon helemaal uit te gaan. Een warmtepomp draait ook niet gratis.
Is er geen "alleen warm water" stand.
Dat hoort natuurlijk automatisch te gaan, maar tijdelijk kan dat een oplossing zijn.

Op de unit zal ergens een type plaatje (sticker) zitten.
Met besturing bedoelde ik bijvoorbeeld de kamerthermostaat.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
bij een bron gebonden systeem heb je zogenaamde vrije koeling, dit houdt in dat het bronwater rechtstreeks de cv afkoelt zonder tussenkomst van de compressor hiermee kun je de vloer redelink koelen omdat de bron zo rond de 10 graden zal zijn.
hierbij lopen alleen 2 cv pompjes
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Bij een L/W heb je geen passieve koeling. Maar zonder typenummer blijft het gokken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #10
Ik denk trouwens dat met dit weer koelen via vloerverwarming geen pretje gaat zijn, luchtvochtigheid is al 90%, dus dat wordt een waterballet en erg benauwd ben ik bang.

Ik zou zeggen dat je dit gedeelte van het jaar met 's avonds spuien, (de ramen open), een eind zou moeten komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
De vloer koelen moet je ook niet met 10 graden doen. 20-22 graden in de vloer is het minimum, om condens op de vloer tegen te gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Echt niet, water kan rustig 16 graden de vloer in, je moet alleen je dauwpunt goed in de gaten houden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #13
dauwpuntmeting toepassen zodat er tot net boven het dauwpunt gekoeld kan worden, de ene keer kan dit met bijvoorbeeld 15 graden en als het erg vochtig is bijvoorbeeld met 19 graden
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #14
Job_04 schreef:
Ik denk trouwens dat met dit weer koelen via vloerverwarming geen pretje gaat zijn, luchtvochtigheid is al 90%, dus dat wordt een waterballet en erg benauwd ben ik bang.
Je angst is ongegrond.

Hier koelen we al 12 jaar 's zomers de vloer. Met een water/water warmtepomp (passieve koeling). En in de afgelopen jaren niet een keer last gehad van condens op de vloer. Uiteraard moet je dan wel bereid zijn om ramen en deuren niet open te laten staan. 's Winters stook je tenslotte ook niet met de ramen open.

Wat waarschijnlijk wel meehelpt is dat we een buitenvoeler hebben die de RH en temperatuur meet. En de temperatuur in de vloer boven het dauwpunt houdt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
@The headhunter @Marcn.88

Vloerkoeling moet je zo constant mogelijk doen. Dus niet elke keer het dauwpunt bepalen en daar de temperatuur van de vloerkoeling elke keer op aanpassen. Zo snel werkt vloerkoeling helemaal niet. Gewoon constant houden op een veilige temperatuur zodat je met koelen geen condens krijgt op de vloer.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #16
Walker schreef:
Je angst is ongegrond.
Schijnbaar kan het dus wel, bij mijn vorige baan moest er op kantoor een aantal dagen per jaar gedweild worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Ik kan me niet voorstellen dat er dan achteraf geen regeling ingebouwd kan worden. Bij ons zat deze standaard in de WP.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #18
de koeling moet inderdaad zo constant mogelijk zijn, ik zeg ook niet dat je deze continu aan/uit moet zetten.
maar met een dauwpuntregeling zorg je ervoor dat de mengklep netjes blijft bijmengen om boven de condensatie temperatuur te blijven zodat je continu het maximale koelvermogen kunt gebruiken want water van 22 graden door een vloer sturen in een ruimte waar het 25 graden is zet niet zo veel zoden aan de dijk, kun je nu op hetzelfde moment met 16 graden water door de vloer dan is er meer koelvermogen beschikbaar.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu