(Warme) luchtafvoer door balkondeur D125mm

Wyl

  • #1
Hallo, Wie kan mij raad geven? Ik ben onlangs verhuisd naar een flat en heb mijn verrijdbare airco meeverhuisd (gelukkig maar, want het is hier nu knap heet :oops: )
Ik wil deze airco heel graag gaan gebruiken en daarvoor moet ik de luchtafvoer (plastic spiraalbuis 125 mm doorsnee, met begin en eindstuk) van deze airco aansluiten op een "te maken gat" naar buiten.
Ik dacht zelf om dit gat in de balkondeur te maken, dat geeft het minste werk en "gedoe" :? (ik ben niet zo heel erg handig).
Maarrrr..... in de winter moet dit gat goed afsluitbaar zijn tegen de kou en de regen (de deur zit op het zuidwesten en is niet overkapt). Ook wil ik graag een "flexibele" oplossing, want als mijn aircootje het een keertje begeeft, zal ik een nieuwe moeten aanschaffen, waarbij de afvoer een andere (diameter) kan zijn dan degene die ik nu heb. Misschien zijn daar dan verloopstukken voor.
Aangezien ik erg slecht thuis ben in die materie (ik heb lang gezocht op internet, maar ik kom er niet uit), wil ik jullie om een advies vragen: welke luchtdoorvoer kan ik het beste in mijn (houten) balkondeur plaatsen?
Alvast hardstikke bedankt voor jullie adviezen :wink:
Wyl
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit er ergens een klapraampje ?
Zo ja zet dan een plaat, met een gat erin gezaagd, in het raampje, dat werkt net zo goed als een gat in de deur.
Wanneer u huurt kunt u het beste niet zomaar een gat in de deur zagen, bij verhuizing moet de deur in originele staat opgeleverd worden, een nieuwe deur en het plaatsen daarvan loopt nogal in de papieren.
Bij een koop appartement gelden de regels van de VVE, informeer daar dan eerst naar voor u begint te zagen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Wel even opletten of je überhaupt naar boven kan met die slang.
Niet alle mobiele machines kunnen hun lucht zomaar omhoog afvoeren dus eerst even de documentatie nalezen zou ik zeggen.
 

Geus

  • #4
@Neesje: vreemd verhaal, warme lucht wil juist omhoog. Min. diameter en max. lengte lijkt mij relevanter.
 

Wyl

  • #5
@ Jan:

Nee, er zit nergens een klapraampje. Er is wel een ventilatierooster (langwerpig en smal, boven het raam met dubbel glas), daar heb ik niets aan.
Wat betreft het gat, daar heb ik toestemming voor gevraagd en er is mij te verstaan gegeven dat als ik het "netjes" uitvoer, zij niet moeilijk gaan doen als ik de flat ooit weer verlaat. Ik heb dus toestemming, mits ik er geen halfbakken houtje touwtje oplossing van maak en mits het goed afsluitbaar is met het oog op de winterse kou en regen.
Het enige wat ik dus nodig heb is een goede doorvoer, die afgesloten kan worden. Het lijkt mij dat dat moet bestaan als je alleen al kijkt naar hoeveel soorten dakdoorvoeren en aanverwante zaken er niet al bestaan.
Dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Het hoeft ook niet spotgoedkoop of gratis.
In ieder geval bedankt voor je reactie.
Wyl.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Ik heb zelf een de longhi gehad waarbij specifiek werd vermeld dat de slang maar ....cm omhoog mocht lopen.
Weet niet meer precies het aantal centimeters vandaar die puntjes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Misschien een kattenluikje voor de winterdag en een plaatje van dezelfde maat voor de afvoer van de airco voor de zomerdag ?
 

Geus

  • #8
@Neesje: misschien vanwege eventueel condenswater?

@Wyl: misschien dat een airco-specialist hier een kant- en klaaroplossing voor heeft. Ik ken het in ieder geval niet, wel je probleem. Je zou aan de buitenkant een lamellenrooster kunnen plaatsen, maar dan blijft de binnenkant nog lelijk. Daar zou je bij vertrek uit de woning een schuifrooster voor kunnen zetten. Maar dat werkt weer niet echt goed i.c.m. met het lamellenrooster, dus daar zou dan een gewoon rooster op moeten. Voor de combinatie netjes en redelijk isolerend zowel met als zonder airco weet ik in ieder geval geen passende oplossing.
 

Wyl

  • #9
@ Neesje:

In mijn vorige huis heb ik deze airco op mijn zolder aangesloten gehad op een dakdoorvoer voor een gaskacheltje. Heel makkelijk: in de winter een gaskacheltje en in de zomer kacheltje weg en de airco op dezelfde pijp. De slang ging dan ongeveer 2,60 meter recht omhoog door de dakdoorvoer. En dat werkte als een trein, geen enkel probleem. (De aansluitende alu pijp werd in de zomer even heet als in de winter met het kacheltje aan :lol: )
Wyl
 

Wyl

  • #10
@ Geus:

Helaas, de airco specialist heb ik ook al geraadpleegd, maar weet hier ook geen oplossing voor. :cry:
 

Geus

  • #11
Gat in de markt als je een goede oplossing weet!

Katteluikje klinkt redelijk praktisch, maar ik zou geen katteluikje willen hebben tussen mijn huiskamer en de buitenlucht. Het tochtvrije luikje moet namelijk nog uitgevonden worden.

Wat je zou kunnen doen, is een variatie op het idee van Jan met het raampje, wat ik de TD bij mij op het werk heb zien maken voor een deur: een frame wat je in de deur plaatst als de deur +/- 20 cm open is. Dat past precies tussen de deur en kozijn en wordt geklemd doordat de deur op een haakje zit. Redelijk tochtdicht en daar dan een gat in. Niet erg simpel te maken, maar effectief en gaat na het airco-seizoen gewoon de berging in.
 

Wyl

  • #12
Mee eens, ik kies nog even niet voor een kattenluikje.
Maar ook dat frame lijkt mij nog een hele klus. Ik ga nog even verder zoeken. Als ik wat vind, dan laat ik het weten. In ieder geval bedankt voor jullie reacties.
Wyl
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Een beetje creatief denken is nooit weg.
Rondom zo'n luikje is heel gemakkelijk een latje te zetten dat wel afdicht, eventueel in combinatie met tochtband.

Geus schreef:
Ik ken het in ieder geval niet, wel je probleem. Je zou aan de buitenkant een lamellenrooster kunnen plaatsen, maar dan blijft de binnenkant nog lelijk. Daar zou je bij vertrek uit de woning een schuifrooster voor kunnen zetten. Maar dat werkt weer niet echt goed i.c.m. met het lamellenrooster, dus daar zou dan een gewoon rooster op moeten
Ik vind het knap wanneer je zelf begrijpt wat je geschreven hebt.
 

Geus

  • #14
Een katteluikje rondom de constructie tochtdicht maken lukt wel, maar het klepje dat twee kanten op kan bewegen blijft altijd tochten. Ik heb mijn huiskamer via de deur van de semi-open keuken naar een vrij lange gang en vervolgens door de buitendeur verbonden met twee katteluikjes en ik merk een toename van tocht. Te accepteren in mijn situatie, maar rechtstreeks van woonkamer naar buiten zou ik niet aanraden.

Ik begrijp heel prima wat ik geschreven heb, maar jij blijkbaar niet. Jan, wat is er aan de hand dat jij het regelmatig nodig vindt om lullig en denigrerend op mij te reageren? Irriteer ik je of zo? Leg dat dan eens uit in een PM.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik begrijp het echt niet, je opperde een paar ideeën en kraakt die vervolgens zelf weer af.
Wat schiet TS daar mee op ?
 

Geus

  • #16
Het gaat er om dat er verschillende opties zijn, maar volgens mij geen die alle eisen dekt. Je kan een lamellenrooster aan de buitenkant plaatsen en de airco erop aansluiten, dat werkt goed. Haal je de airco weg, dan ziet dat er niet netjes genoeg uit om het huis op te leveren.

Je kan het gat dan ombouwen tot ventilatiemogelijkheid met schuifrooster aan de binnenkant, maar dan zal je het lammelenrooster moeten vervangen door een gewoon rooster, anders kan je er niet mee ventileren. Dan ziet het er waarschijnlijk wel netjes genoeg uit om op te leveren.

Is het zo duidelijker?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu