Verwarmen met een Airco

Josje53

  • #1
Hallo, nu de prijzen van gas door het dak zijn gegaan wil ik met een airco gaan verwarmen. Ik wil een airco hangen in de woonkamer deze heeft 100M3. De kamer heeft vloerisolatie dubbel glas maar geen spouwmuur isolatie, want daar heb ik in mijn vorige woning slechte ervaringen mee gehad . Ik denk aan de DAIKIN Sencira van 3,5 kw. Heeft hier iemand ervaring mee. En werkt het ook naar behoren. Misschien verhogen naar een 5 KW Sensira

Sjors
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je wil besparen moet je je afvragen hoeveel kuub gas je denkt uit te sparen en hoeveel elektriciteit je denkt te gaan verbruiken in die periode (die elektriciteit is momenteel ook duur). En ga je die met zonnepanelen opwekken, want dat maakt wel een groot verschil?
Mijn eigen ervaring: met zonnepanelen en een airco-apparaat kun je vooral aan de randen van het winterseizoen (oktober-november, tweede helft februari-maart-april) heel veel besparen op gas, zeker onder het huidige subsidie- en salderingsregime (maar op de langere termijn weet je dat niet).
 
Laatst bewerkt:

Josje53

  • #3
Ik heb zonnepanelen 26 stuks en haal daar gemiddeld 5500 kwu per jaar mee op. De installatie is nu 8 jaren oud en heb hem nu in zijn geheel terug verdiend. Mijn verbruik aan gas is gemiddeld 2700 m3 per jaar. Ik betaal nu dus een vermogen aan energie en hoop dan een 1000m3 te besparen. Als ik dan in het voorjaar en najaar elektrisch kan stoken en in de winter als het vriest op gas denk ik een pak goedkoper uit te zijn.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan heb je een behoorlijke overcapaciteit aan elektriciteit denk ik? Er lijkt me inderdaad al snel veel te besparen. Warmte uit een airco vervliegt wel snel; zijn de ruimtes wel goed kierdicht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Edwinnn schreef:
Warmte uit een airco vervliegt wel snel
Wat is dit voor onzin? Warmte is warmte.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
@Walker ik bedoel een ruimte verwarmen dmv warme lucht in vergelijk met het opwarmen van de hele constructie dmv vloerverwarming oid.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Dan zouden er in het geheel geen systemen met heteluchtverwarming moeten zijn...

Het warmte-accumulerend vermogen van een gebouw wordt bepaald door het materiaal, en de thermische schil er omheen. Een massief pand heeft meer tijd nodig om op te warmen dan houtskeletbouw, maar blijft daarna constanter van temperatuur (en dus ook minder kans op oververhitting in juli).
 

Josje53

  • #8
Ik vroeg ook of het goed werkt. Misschien een maatje groter nemen zodat deze het beter aan kan. Heb 100m3 en de airco kan 120 m3 aan. Maar het huis is niet top geïsoleerd, heb geen spouwmuur isolatie en wil ik ook niet nemen. Na-isoleren kleven wel wat nadelen aan wat ik in mijn vorige huis destijds ondervonden heb. Dan het merk Daikin en het type de Sensira. Ik kon ook niet vinden of dit type ontvocht. Drogere lucht is sneller warm en ook behaaglijker. Ook lees ik dat als je met een Airco verwarmt je het een paar graden warmer moet stoken. Wat zijn daar de meningen over.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Airco's kunnen niet ontvochtigen tijdens het verwarmen, omdat de binnenunit koud moet worden om condens te kunnen creëren. Daarnaast is ontvochtigen doorgaans niet nodig als je verwarming nodig hebt, omdat de vochtigheid dan van nature lager is/wordt. Te droge lucht is overigens ook niet fijn.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Ik zou me nog even goed verdiepen in het benodigde vermogen. Te weinig zal minder besparing opleveren, teveel een pendelende unit. Gevoelsmatig zou ik zeggen neem een maat groter. Zeker met jouw gasverbruik en m3. Ik heb een 5kw unit in een kleinere kamer (wel slechter gesioleerd vermoedelijk, bouw 1900 en hoog plafond, 3,2m)

Het "vervliegen" van warmte wat Edwin zegt zie ik juist als een voordeel; lucht verwarmen voelt je huis in no time behagelijk. Als de hele schil nog koud is maar de lucht is warm voelt het comfortabel, dit is uiteraard weer snel weg als de auirco uit gaat.

Ik gebruik dit in mijn voordeel. In de winter springt de airco doordeweeks 15 minuten voor dat de wekker gaat aan. Hij hangt boven de eettafel. Met ontbijten is het dan lekker warm. na 45 minuten springt hij uit als ik naar mijn werk ga. Pas in de namiddag gaat hij langdurig aan om de gehele woonkamer goed te verwarmen.
 

Josje53

  • #11
Bedankt Job_04. Het is natuurlijk lastig als je er niet zoveel verstand van hebt. Ik heb hier een bedrijf gehad die zij dat 3,5 kw voldoende moest zijn, maar vraag mij af of dat zo is. Een 5kwu is €400,- duurder en als dat beter zou zijn is het mij dan ook wel waard. maar als het overkill is heb je er natuurlijk ook niets aan. Wat is wijsheid. Als er een berekening voor is zou dat natuurlijk makkelijker zijn. Als jij zegt dat je een 5 kw in jouw kleinere kamer hebt met weinig isolatie en dit goed werkt ben ik geneigd naar de zwaardere te gaan. Wat wij ook in ogenschouw moeten houden dat als straks die saldering van de zonnepanelen (ik dacht in 2025) in werking gaat zal het kostenplaatje heel anders worden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Je zal er een beetje aan moeten rekenen. Je wil dus weten hoeveel warmte je nodig hebt om je kamer te verwarmen.

De makkelijkste manier is denk ik om naar je huidige verwarming te kijken. Als je daar van weet hoeveel vermogen het afgeeft, weet je wat de warmtevraag is.

Als je van je huidige radiatoren het vermogen bepaald dat ze afgeven (is op te zoeken, afhankelijk van watertemperatuur, maar denk dat er op dit forum wel een paar mensen zijn die dat grof kunnen inschatten van wat fotos als je de watertemp erbij geeft) heb je een indicatie wat er nodig is.
 

Josje53

  • #13
Na een contact met het bedrijf die de Airco gaat leveren hebben wij na overleg toch besloten dat wij voor de 5kw gaan gezien het hoge gasverbruik. Pendelen zal niet gebeuren omdat de Airco als de temperatuur bereikt is automatisch het vermogen aanpast . Er zal daarom van het zogenaamde pendelen geen spraken zijn. Wel € 400,- duurder dan de 3,5kw.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #14
Gebaseerd op de gegevens die je verstrekt hebt denk ik ook dat dat de juiste keuze is. Hoe langer je af kunt met alleen de airco, hoe meer je bespaard op gas.

Nog een tip, mocht het mogelijk zijn om de COP, coefficient of performance te monitoren, hou dit dan tegen de winter in de gaten. Grofweg kun je stellen dat bij een COP > 2 het goedkoper is om de airco te gebruiken i.p.v. gas. Na wat monitoren weet je wel redelijk tot welke buitentemperatuur je dan gebruikt kunt blijven maken van de airco.

Verder kun je ook je stookgedrag er op aanpassen. Hoe warmer buiten, hoe efficiënter de airco. Vaak is het overdag een stuk warmer dan 's avonds. Waar mogenlijk dan de airco voornamelijk inzetten als het warmer is.
 

Josje53

  • #15
Hoi, ik heb dus in augustus in mijn huis 2 airco's laten hangen van ieder 5 kw van het merk Daikin. Volgens velen een goed merk. Er hangt er een in de woonkamer+ keuken 100m3 en een in de tuinkamer met veel glas 115m3. De tuinkamer waar we in de winter en dus nu niet zitten (dat deden wij met gas stook ook niet) verwarmen wij tot 13 graden. Dit moet namelijk voor de planten die er staan. Hoe is dat tot nu toe gegaan? Ik kan zeggen redelijk. De verwarming van deze ruimtes gaat tot op zekere hoogte redelijk. Omdat wij niet een top geïsoleerd huis hebben moest de Airco in de woonkamer hard werken. Ik verstook met de kamer airco als het niet vriest zo'n 8 tot 12 kwu. Begin om 6.30 uur te stoken en houden er om 21.30 uur mee op. Tijdens de flinke vorstperiode van afgelopen week stookte ik in de woonkamer wel 20kwu en in de serre 12kwu per dag, samen dus 32 kwu waardoor het totaal verbruik op wel 50 kwu kwam door het andere verbruik dat er nog bij kwam. Hoe verwarmd het. Ik kan zeggen redelijk. Als het niet vriest goed en als het vriest minder maar het gaat wel. Ik heb de laatste dagen van de vorstperiode er wel wat gas verwarming bijgenomen omdat mijn vrouw klaagde dat het in de rest van het huis te koud was. De temperatuur loopt met vorst maar langzaam op als de woonkamer s'nachts afgekoeld is naar 16 graden. Ik heb ook geprobeerd s'nachts het niet verder laten zakken naar 18 graden. Dat maakte in het totale dag verbruik niet zo veel uit, een 2 tal kwu meer. Wat heb ik vanaf het stookseizoen dat 16 september begon tot nu verstookt. Dat is aan gas 140 m3 en aan stroom 1914 kwu. Omdat ik toen ik begon te verwarmen nog 1250kwu overschot had aan stroom (heb geen slimme meter) kan ik dit nog van de 1914 kwu aftrekken en kom aan een betaalgebruik van 664 kwu. Die 1250kwu zijn dus nu opgesnoept. Het vorige jaar had ik omstreeks deze tijd 1000m3 gas verstookt en stond ik met de stroom nog wat in de plus. Een verschil in kosten met deze prijzen van €1750,- in het voordeel van de airco. Dus dat is top, wat comfort betreft wat minder maar goed te doen. Dus geen spijt.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman en liviu2004

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu