LED dimmer moet opwarmen voordat alle spotjes aan gaan

Mm!

  • #1
Hoi allemaal,

Ik loop tegen een gek probleem aan dat ik zelf en de mensen die ik gevraagd heb niet kan verklaren. Ik zal beginnen met de opstelling:
Ik heb een Jung LED dimmer (20-420watt), deze staat ingesteld op fase aansnijding.

Screenshot 2022-12-15 at 10.52.51.png


Deze dimmer is aangesloten op 3 transformatoren, de eerste transformator is direct aangesloten, de overige twee zijn doorgelust door gebruik te maken van de 230 uitgang van de vorige transformator.

ka-300.jpg


Vervolgens zijn er 4 tot 5 lampjes van 5.8watt, 35watt vervangend aangesloten per transformator. De lampjes zijn Philips Master Value LEDspot GU5.3 MR16 5.8W.

Nu het probleem, wanneer ik de lampjes voor de eerste keer aan zet werken alleen de eerste 5. Als ik deze een minuut aan laat staan en vervolgens de schakelaar uit en aan zet doen de volgende 5 lampjes het ook, na een paar minuten werken ook de laatste paar lampjes. Ook helpt het soms om de lampjes laag te dimmen en daarna op maximaal te zetten, soms schieten de overige lampjes dan aan.

Met een simpele schakelaar (geen dimmer) werkt de opstelling zonder problemen. Ik ben benieuwd of iemand een probleem ziet in deze opstelling, als ik het goed heb begrepen rekenen we bij LED met het vervangend vermogen van de lampjes, dus 35watt. 35 * 5 per trafo =175, dit valt binnen de 50-300 van de trafo. Ook is er mij verteld dat er bij de dimmer gerekend wordt met het echte wattage, namelijk 5.8 * 14 = 81watt, ook binnen de 20-420 van de dimmer.

Ik ben benieuwd of iemand een probleem ziet in deze opstelling of een idee heeft hoe dit op te lossen. Andere opmerkingen of suggesties zijn ook welkom.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mm! schreef:
als ik het goed heb begrepen rekenen we bij LED met het vervangend vermogen van de lampjes
Nee, je moet rekenen met het echte vermogen van de LED-lampen. Dus 5 lampjes à 5,8 Watt = 29 Watt.
Dat is te weinig voor een trafo met minimale belasting 50 Watt.

Je zou óf de trafo's kunnen vervangen door trafo's met een minimaal vermogen dat veel lager ligt, óf 1 trafo voor alle lampjes gebruiken (en dan hopen dat het trafo niet tóch ongeschikt blijkt te zijn voor de gebruikte LED-lampjes en dimmer).
 
  • Like
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Mm! en Vonken_trekker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat verhaal op de betreffende site over "vervangend wattage" lijkt mij wat vreemd. Een trafo weet echt niet of een LED-lamp (of een aantal LED-lampen) in de plaats komt van een bepaalde halogeenlamp (of een aantal halogeenlampen). Een trafo heeft uitsluitend te maken met het echte (totale) stroomverbruik van de nu toegepaste LED-lampen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Hoezo, vervangen wattage is belasting van de originele lampen delen door het vermogen van de ledlampen.
Dus een halogeen belasting van 50w minimaal geeft bij 5 watt led een minimaal aantal van 10 ledlampjes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja, als je het zo stelt, dan klopt dat natuurlijk.
Maar als er gesteld wordt, dat je voor de berekening uit moet gaan van het vervangende (gloeilamp)vermogen van de LED-lampen, dan lijkt dat mij niet correct.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu