Installeren elektronische doorstroomverwarmer SiemensDE24405

Dolfijn577

  • #1
Beste forum,
In mijn nieuwe woning wil ik graag een elektronische doorstroomverwarmer installeren. Op dit moment wordt nog een boiler(80liter) gebruikt voor het douchen en warmwater in de keuken
De elektronische doorstroomverwarmer die ik wil aanschaffen en installeren is de Siemens DE24400.Deze is geschikt voor 13,2 liter warm water per min. Ik heb volgens de technische gegevens: een 3P- 400 V, 35A aansluiting, 3-fasen groep nodig. De draden naar de doorstroomverwarmer moeten minimaal 6mm2 zijn. Om te voorkomen dat ik een zwaardere netaansluiting moet nemen kan een prioriteits-schakeling worden toegepast.
Prioriteits-schakeling bestaat uit 2 onderdelen:
-Eberle Lastabwurfrelais type LAR46536(of gelijkwaardig)
-4 polige ABB installatierelais type ESB 24-40 230V(of gelijkwaardig)
Kan iemand me vertellen of ik een nieuwe meterkast(groepenkast) nodig heb. IK heb begrepen dat ik krachtstroom nodig heb voor de doorstrommverwarmer te kunnen installeren. Waar moet ik het eerst mee beginnen. Eerst een nieuwe groepenkast inbouwen ?
Hieronder een foto van de huidige meterkast

Hierbij een foto van de elektronische doorstroomverwarmer
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom zou je dat willen en in welk land speelt dit zich af?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je zal idd je groepenkast moeten vervangen voor een 3 fasentype, vervolgens 3 fasen aanvragen bij je netbeheerder pas dan kan je als je 3 x35A aanvraagt zo'n ding gebruiken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als dergelijke toestellen al toegelaten zijn in NL, komt er toch wat meer bij kijken, denk ik. Dit type gebruikt 24kW, wat neer komt op 35A per fase. Je hebt dus een 3x35A krachtgroep nodig die idd met 6mmq bedraad is. Om een selektieve installatie te houden zouden de hoofdzekeringen dan 3x63A moeten zijn. Je vastrecht komt dan in een andere tariefgroep (klein zakelijk) waarbij ook nog eens een post voor geconctracteerd vermogen in rekening wordt gebracht. Het vastrecht zal dus aanzienlijk duurder worden. Uiteraard moet de hele groepenkast worden vervangen door een type dat deze hoge stromen aankan. Denk aan hoofdschakelaar 63A, aardlekschakelaars 63A, bekabeling 10mmq enz. Die prioriteitsschakeling doet daar weinig aan af denk ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik had niet gezien dat dat ding al 35A nodig had.

Niet eens aan beginnen.
 

Dolfijn577

  • #6
Beste forum,
Dit apparaat heb ik me laten vertellen, wordt veel door normale huishoudens in Duitsland en België gebruikt.
Het is mij volledig onduidelijk waarom ik nu meer aan electrakosten zal betalen dan wanneer ik een boiler zou hebben. Je betaalt tenslotte toch wat je verbruikt?
Volgens mij is het gebruik van een boiler juist veel duurder omdat de boiler 80 liter water constant moet blijven verwarmen en dus eenmaal 24 uur stroom gebruikt.
De elektronische doorstroomverwarmer gebruikt alleen meer energie op het moment dat er warm water wordt gevraagd. Dit zal voornamelijk bij het douchen zijn en als men bijvoorbeeld de handen met warm water wil wassen.
Er zijn overigens toch genoeg huishoudens in Nederland die een keramische kookplaat gebruiken dus ook krachtstroom gebruiken?
Men betaalt dan toch ook niet meer aan electra.?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Deze doorstroom boiler gebruikt idd veel stroom ik korte tijd, 24000 Watt om precies te zijn. Een boiler verbruikt bijv 3000 Watt maar heeft langer nodig om het water te verwarmen. Om dezelfde hoeveelheid water te verwarmen zullen ze idd evenveel kilowatt uur (kWh) gebruiken. Uw installtie moet dus welliswaar kort maar wel een meer dan gemiddeld hoog vermogen kunnen leveren. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht omdat bijv toevoerkabels eventueel dikker moeten worden uitgevoerd.
Kracht stroom wordt meestal tegen een standaard tarief geleverd tot 3x25A. Hierop kun je een gemiddelde kookplaat (6000 watt) prima aansluiten. Deze doorstroom boiler gebruikt hier dus het 4 voudige van. Tevens moet u aan een aantal voorschriften voldoen (anders dan in België of Duitsland) waardoor u een 3x63A aansluiting nodig zou hebben. Hier hangt gewoon een hoger kostenplaatje aan wat betreft het vastrecht (gecontracteerd vermogen).
Vraag het maar na bij uw energie leverancier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je hebt gelijk dat je in principe bij evenveel warmwater een gelijke hoeveelheid energie kwijt bent, 80l water op 80 graden brengen kost in beide gevallen evenveel energie.
Boilers verwarmen dat overigens vaak s nachts tegen een goedkoper nachttarief.

Maar je betaalt ook een vastrecht, dat is afhankelijk van de hoofdzekeringen.
En omdat je selectief moet zekeren moeten je hoofdpatronen 2 stappen zwaarder worden dan de zwaarste eindgroep.
Bij jouw zou de zwaarste eindgroep 35A zijn 2 stappen hoger is dan 63A en daarvoor krijg je dus wel extra kosten.

2e punt betreft nachttarief.
Omdat je doorstromer verwarmt als je het nodig hebt zal dat vaak tussen 7 en 23.00 uur zijn en dat is tijdens dagtarief en dus betaal je meer voor dezelfde vermogen dan met een boiler, welke 's nachts met laag vermogen over een lange tijd opwarmt zodat de gehele dag heet water beschikbaar is.Een boiler is zeer goed geïsoleerd zodat er maar heel weinig energie verloren gaat.

3e puntje
Een verzwaring naar 3x63 kost gemiddeld 178 euro mits er geen bekabeling gewijzigd moet worden.
Je meterkast zal moeten worden aangepast op 3x63A want dat kan niet met de bestaande kast, de bedrading inwendig is te dun.
Verder mist er een hoofdschakelaar en dienen groepen voor algemeen gebruik over 2 Aardlekschakelaars verdeeld te zijn.
 

Dolfijn577

  • #9
Ja ,sorry.Jullie verhaal klinkt wel erg logisch. Ik had juist gedacht goedkoper uit te zijn met deze doorstroomverwarmer. Had niet gerekend op een hoger tarief per maand.
Een vastrechttarief van 158 euro per maand schrikt me wel even af.
Ik zal nog eens kontakt moeten opnemen met de Nuon om te weten wat me dit per maand zal kosten.
Ik heb altijd aangenomen dat je slechts voor het verbruik betaalt en niet dat ik voor het gebruik van warm water nog extra moet betalen(158 euro tarief) ongeacht of ik meer of minder gebruik.
Ik dacht een goed alternatief voor de boiler te hebben gevonden.
Nogmaals ik zal nog eens naar het tarief informeren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Het is gewoon de prijs die je betaalt om veel in korte tijd te kunnen gebruiken. Heb je overigens geen gas aansluiting? Is per kWh veel goedkoper dan elektriciteit.
 

Dolfijn577

  • #11
Ja, er is wel gas want daar willen we op koken.
Ik zie echter een geiser niet zitten. Voor de verwarming heb ik blokverwarming in de flat.
Is er dan een ander alternatief d.m.v. gas dan een geiser?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Waarom zie je een gasgeiser niet zitten en een electrische wel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Wat is er mis met een moderne badgeiser? Vermogen is vergelijkbaar met die elektrische doorstroomboiler tegen veel lagere energie kosten. Het enige wat extra nodig is, is een toe- en afvoer naar de buitenlucht.
 

Dolfijn577

  • #14
Geen gasgeiser omdat ik dat veel te gevaarlijk vind in de flat en volledig uit de tijd vind om een dergelijke risico te nemen.
Elektronisch verwarming van water is schoon en het risico koolmonoxide vergiftiging op te lopen is er niet.
Betekent het tarief van bijvoorbeeld 158 euro per maand dat dit ook nog exclusief het verbruik per maand is?
Want zoveel warm water zal er niet worden verbruikt met 2 personen.
Omdat we langer willen douchen zonder rekening te hoeven houden met het beschikbare hoeveelheid (boiler) warmwater hebben we voor dit alternatief willen kiezen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
De jaren 50, toen die witte geisertjes hun verbrandings gas zo in de keuken uitbraakten, zijn allang voorbij hoor. Moderne geisers zijn volledig geventileerd, dus betrekken verbrandingslucht van buiten en lozen verbrandingsgas uiteraard ook buiten. Niet meer of minder gevaarlijk als een moderne CV ketel. De keuze is aan jouw uiteraard.
Wat betreft elektra tarieven kun je het beste bij je E-leverancier en netbeheerder informeren, maar als je een goedkoop alternatief voor een boiler zoekt is een elektrisch doorstroomtoestel wel de slechtste keuze.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
In een flat kon het wel eens heel duur worden, de dienstleiding is in 99% van de gevallen niet dik genoeg om zo zwaar af te zekeren.
dat betekend dat er vanaf jouw woning een nw. kabel gelegt moet worden naar de hoofdkabel in de straat, of zelfs naar de wijktrafo.en dat moet jij betalen je moet ook bij een extra zware aansluiting een minimale hoeveelheid energie afnemen.

CO vergiftiging, daar heb je bij een gesloten toestel helemaal geen last van.
die dingen kunnen zonder gevaar 3000ppm co produceren, je mag dan al blij zijn dat hij nog wil branden met zo,n arm mengsel.
een geiser zoals jij voor ogen hebt is idd achterhaalt daar zijn betere alternatieven voor.
 

Dolfijn577

  • #17
Oke. Je zal ongetwijfeld gelijk hebben wat betreft de geiser enz.
Ik heb tot nog toe alleen maar te maken gehad met CV ketels buitenshuis,
waardoor ik dus zelden te maken had met giftige gassen in huis.
Morgen zal ik kontakt opnemen de Nuon, voor meer info.
Bedankt voor je goede adviezen.Je bent een enorme hulp geweest
Ik laat in ieder geval morgen e.e.a. weten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
Alleen contunuon bijvoorbeeld, een netbeheerder, rekent al €22,33 per maand meer als vermogensvergoeding bij 3x63 A. Dan heb je nog geen energie.

Dat alleen al maakt het dus volstrekt oninteressant om het verder uit te zoeken. Er zijn namelijk nog wat meer posten in het vastrecht van de netbeheerder die duurder zijn en dan heb je het nog niet over de kosten van de energieleverancier en de kosten van het aanpassen van de aansluiting en de meterkast.

Dit apparaat is dus economisch gezien absoluut onverantwoord in Nederland. Zal ook wel de reden zijn dat we ze hier niet tegenkomen.

Overweeg eventueel een grotere boiler als er meer warmwater gewenst is. Gas ligt nog wel eens moelijk met het maken van een rookgasafvoer in een flat. Evenals de aanwezigheid van een individuele gasmeter. (vaak is er alleen een aansluiting voor een gaskookplaat zonder eigen meter. Gaskosten gaan dan mee via de blokverwarming. Het wordt dan niet gewaardeerd door medebewoners als je er apparatuur aanhangt waar zij aan mee gaan betalen).
 

Dolfijn577

  • #19
Ja. Ik heb het vandaag ook gehoord bij de leverancier.
Het is allemaal nogal kostbaar.
Nu toch maar gekozen voor de reeds aanwezige boiler.
Dan maar wat minder comfortabel met warm water en wat meer in de knip overhouden.
Nogmaals dank voor het meedenken en advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu