Warmdak van 1980 na-isoleren (nog een keer)

Sjuuls

 • #1
Beste Mede klussers

Ook ik wil een warmdak gaan na-isoleren. De dakplaten zijn van opstalan (20mm multiplex + 30mm pur). Op de foto is te zien dat er een flink stuk in onze woonkamer zit waardoor het beter isoleren niet onverdienstelijk lijkt.Ik heb al heel wat topics gelezen en weet dat het niet ideaal is maar toch denk ik dat het moet kunnen omdat ik het anders wil aanpakken...

Werkwijze:
Stap 1
Onder elke gording wil ik mbv een bovenfrees een aantal sleuven frezen. De bovenfrees zorgt voor een juiste diepte zodat ik niet door pannen of panlatten kan boren/frezen.
deze sleuven zijn bedoeld als verluchting van later te plaatsen isolering.

Stap 2
Vervolgens wil ik met metalstud profielen het dak zo uitvlakken dat de gipsplaten net over de gordingen vallen en er een glad dak ontstaat.

Stap 3
De ruimte achter en tussen de metalstud profielen isoleer ik met steenwol platen (totaal 25cm). Het doel is deze volledig vol te isoleren zodat er geen luchtspleten of ruimtes ontstaan.

Stap 4
Dampdicht afsluiten mbv een folie (landbouw plastic). op elk profiel mbv dubbelzijdige tape, en alle naden goed dichtplaken zodat er geen naden ontstaan. Als de folie erop zit nog eens daar waar de profielen zitten een ductape aanbrengen zodat de gipsplaat schroeven later niet de plastic kapot draaien. tevens de folie ook aan de muur plakken/kitten

Stap 5
Dicht zetten met gipsplaten en vervolgens naden aan de wand afkitten en voorzien van een (plastifiserende) afwasbare tex.

Al met al denk ik op deze manier het condenseren van de vochtige lucht aan de dakplaten te vermeiden en toch tot een goed geisoleerd dak te komen. de sleuven van stap 1 zorgen voor wat verluchting. Door vol te isoleren krijg ik geen tocht en de folie zorgd voor een dampscherm naar de constructie. natuurlijk valt en staat alles met secuur werken maar dat is me wel toevertrouwd.

Bedankt als je nu nog aan het lezen bent, wellicht heb je een aanvulling advies of tip...

Ik hoor het graag
Sjuul
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
1) niet doen. Je vermindert de draagkracht van de constructie, en het voegt in isolatie niets toe.
2) prima
3) prima
4) gebruik speciaal daarvoor bestemde folie en tape. Landbouwfolie en ducttape is hiervoor niet geschikt.
5) afwerking kan naar keuze.

Vooral de aansluiting tussen de folie, de gordingen en de spanten vereisen extra aandacht mbt luchtdichtheid.
 

Josmo

 • #3
Ik denk ook niet dat je de sleuven moet maken omdat je isoleert tegen de dakplaten blijft het 1 pak en komt er als het goed is geen temperatuursverschil dus ventilatie in mijn ogen niet nodig, vroeger werd er altijd geadviseerd om niet volledig vol te isoleren maar dit is achterhaald.
Wel zou ik inderdaad heel secuur werken met de folie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
@Josmo "Er komt geen temperatuurverschil." Aan de binnenkant van de woning is de isolatieplaat warmer dan die kant die aan de buitenzijde ligt. Of bedoel je dat niet.
 

Sjuuls

 • #5
Met sleuven bedoelde ik sleufjes.
Ik had in gedachte om er over de breedte een stuk of tien te frezen van ongeveer 1cm x 5cm onder elke gording.

Maar liever niet het is niet het leukste werk om boven het hoofd staand op een steiger te frezen...

Ik heb inmiddels ook even gekeken naar speciale folie maar mij valt op dat die nogal aan de prijs is en meestal maar 1,5m breed waardoor ik die weer aan elkaar moet plakken (zwak punt) Als het moet dan koop ik hem maar wil wel graag weten waarom.

Wie kan me vertellen wat er eigenlijk mis is met goeie dikke landbouwplastic, deze is 6m breed, hierdoor heb ik dus geen plaknaden. tevens kan ik deze per lopende meter kopen en zit ik dus niet met een dure rol waar ik meer dan de helft van over houd...

Groeten Sjuul
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Een officiele dampremmer is over de hele rol of vlak gegarandeerd dikker dan 0,2mm. Die garantie krijg/koop je niet bij een rol landbouwfolie, deze kan in bepaalde delen van de rol/vlak dunner zijn. Vandaar het prijs verschil.
 

Josmo

 • #7
Ik zou zeggen tegen de dakplaten aan isoleren en aan de binnenzijde dampdichte folie
 

Sjuuls

 • #8
Ik heb even dit topic een duwtje omhoog gegeven omdat ik er nog een vraag over had.

Ik ga de metalstud profielen tussen de gordingen zetten zodat de gipsplaat 2cm over de gordingen komt. De gordingen zijn 18cm zodat ik 20cm ruimte heb die vol ga isoleren.

Ik zie vaker dat ze foamband tussen stud en bestaande balken constructie doen waar is dit goed voor?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Geluidsdichtheid, luchtdichtheid en het voorkomen van zettingsgeluiden.
 

Sjuuls

 • #10
Ok, snap ik.
ga het toepassen
 

Sjuuls

 • #11
Ik denk er over na om nudat ik het plafond zoals beschreven hierboven ook de buiten muren te voorzien van een voorzetwand om vervolgens een extra 100mm steenwol isolatielaag aan te brengen.
Los van alle voordelen zijn er ook nadelen waar ik rekening moet houden?

De ruimte is groot genoeg, ik zit een beetje me het ventilatie / champignonenhovraagstuk
 

Sjuuls

 • #12
Kleine aanvulling.
De muren zijn allemaal van schoon metselwerk, uiteindelijk we willen graag strakke witte muren.
Laten stucen of zelf voorzetwand platsen, isoleren 100mm en afwerken met glasvlies kost me maar €2,- meer per vierkante meter...
Natuurlijk moet ik wel zelf behoorlijk aan de slag, maar die uren kosten me gelukkig alleen maar moeite
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu