Warm water -- 'gewenste temperatuur bereikt'

Harakiri576

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een Intergas HR28 combiketel van 2008.

Warm water was altijd een probleem. Ik probeer zo veel mogelijk besparend douche nemen, dus open de kraan tot de waterdrukte van de (hand)douche voldoende is.

Ook in het begin was het een probleem dat dit drukte was net voldoende voor de ketel, een beetje minder en er was geen warm water. Maar nu, zo'n 8 jaar later is er geen warm water alleen als de water spruit overal van de drukte.

Er is geen probleem met de hoeveelheid warm water, maar dat ik wil ook kleine(re) hoeveelheden warm water opnemen, zonder dat de temperatuur gaat schommelen.

Ik heb van de ketel een video gemaakt om te zien wat er zit op de paneel toen ik een gewoone douche probeer te nemen. Het ketel toont geen foutcode, maar gaat naar 6 (warmwaterbedrijf), en dan is alles goed voor ongeveer 20-30 seconden, wanneer plotseling gaat de ketel naar 3 en dan na enkele seconden naar 1 ('gewenste temperatuur bereikt'). Daar staat voor ongeveer 15-20 seconden, en dan weer aansteking en code 6 (warmwaterbedrijf). Dit is wat ik ervaar als koude douche en dan heel warm alweer.

Mijn theorie is dat de code 1 (zonder foutcode) betekent dat de warmtewisselaar heeft de maximale temperatuur bereikt, dus de burner is uitgeschakeld. Dus ik denk de mogelijke verdachte zijn de doorstroomschakelaar of de temperatuursensor.

Heeft iemand een mooi idee wat ik moet doen op de temperatuur schommeling op te lossen?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Gewoon de kraan vol open doen, hij gaat pendelen omdat hij zijn warmte niet kwijt kan. En als je de kraan maar een beetje opendraait gaat hij niet aan omdat hij zijn tapdrempel niet haalt.

Dat hij dat eerst wel deed kan omdat door vervuiling van kalk in bijvoorbeeld je douchekop je meer weerstand hebt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Als je zonder tapdrempel wilt, is er maar 1 optie: Een ketel met een boiler. De ketel die jij hebt, heeft gewoon een minimale belasting nodig.

Nadeel van een boiler is trouwens wel weer het stilstandsverlies, dus gewoon de kraan iets verder open zetten en klaar ben je.

Om je douchtekop te ontkalken: Leg de kop een nacht in een bakje met azijn.
 

Harakiri576

  • #4
Bedankt voor de leuke reacties, ik heb de douchekop schoongemaakt (niet apart te krijgen dus gewoon de plastic delen in azijn laten staan voor enkele uren - ik denk de nikkel bedekte delen zou niet zo graag in azijn zwemmen :)

Nu gaat 't goed, warm water zonder overal spuiten.

Ik ben wel een beetje verbaasd waarom elke loodgieter wel een combiketel verkoopt terwijl deze zijn niet geschikt om water te besparen.

Ook was ik denken, ik gebruik deze ketel nooit op zijn maximale prestatie. Als ik voor een HR22 heb gekozen, heeft die ook een lagere tapdrempel, dus in feite de goedkopere oplossing is echt beter?
 

Freekcv

  • #5
De 22 en de 28 hebben de zelfde tapdrempel van ong 2 l p m
 

Harakiri576

  • #6
Inderdaad, ik heb nu de ketel manual gecontrolleerd, en er zitten deze waarden erin:

[...]
B.Vermogen warmwater (kW)
C.Nominale belasting boven- en onderwaarde (kW)
[...]

Ik heb geen idee gehad dat deze zo belangenrijk waren.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
....een tapdrempel van minimaal 2 liter, gemengd is dat
hooguit 3 liter, de eerste persoon die het voortreffelijk
en fijn vind om onder 3 liter p/m te staan douchen, moet ik
nog tegenkomen :roll:
Houd gewoon je douchekop qua kalk in de gaten, dan blijft
het wel goed gaan op de manier zoals je nu douchet....
 

Harakiri576

  • #8
Ik zal vanavond proberen om te meten hoeveel water ik kan uit de tap zonder het schommelen van temperatuur.

Heb nog nooit gemeten, interessant.
 

Harakiri576

  • #9
Resultaat: 5.5l douche-warm water per minuut. Uit ervaring weet ik dat dit kan misschien een beetje lager, zeg, 5l per minuut, maar dat is ongeveer het limiet waar de ketel begint te schommelen/pendelen.

De ketel heeft een minimum warmwater vermogen van 9.5kW (klein bordje aan het bodem van de ketel). Water heeft een warmtecapaciteit van 4.2J/gK, een temperatuurverschil van 50 graden dat vermogen is goed voor 45g verwarmd water per seconde, of 2.7l per minuut.

Alles klopt dus, ketel is in prima conditie. Lesje: de specificaties van de ketel echt goed doorlezen voordat kopen. En houd de douche schoon. :D
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Nogmaals: Met een voorraadtoestel kun je wel minder water tappen, maar de beoogde besparing kun je vergeten. Waarschijnlijk zal het gasverbruik zelfs hoger zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu