Warm plat dak + isolatie van binnen uit; goeie combinatie of niet?

Noordpijl

  • #1
Ons platte dak is nu van binnen uit geïsoleerd (koud dak). Helaas niet zo handig dat de keukenboer de dampremmende laag heeft doorboord en de afzuigkap niet goed heeft aangelegd waar er zo’n 10 jaar lang kookvocht tussen de dampremmende laag en het dakbeschot is geblazen. Ca. 2 m2 vh dakbeschot is nu aangetast en wordt daarom nu vervangen. Hier komt weer een nieuwe laag bitumen over heen zodat deze als dempremmende laag kan werken. Daarover komt 15 cm XPS-isolatie (thv de afzuigkap 10 cm ivm betonnen balkon) daarop underlayment en dan een bitumenlaag. Moet ik nu mijn gipsplafond slopen om de isolatie (glaswol) en/of dampremmende laag (die dus eigenlijk niet hermetisch afgesloten is) onder het dakbeschot te verwijderen? Ik lees verschillende meningen hierover.
 

Sander 1972

  • #2
zou het verwijderen, je gaat nu van bovenaf isoleren. kijk wel of het gaat met de hoogte van je deuren, dat er wel voldoende opstand over blijft
 

Noordpijl

  • #3
@Sander 1972 met welke reden is het verstandiger om te verwijderen? En bedoel je het folie of alles? Opnieuw plafond laten stucen kost natuurlijk geld dus als het niet nodig is liever niet. (Maar loop liever ook geen risico.

Drempel vd (balkon)deur gaat omhoog trouwens, deur wordt iets ingekort ad onderkant.
 

Noordpijl

  • #4
Kan iemand mij het nut / de noodzaak van een vochtscherm uitleggen bij een warmdak constructie? De meningen hierover lijken erg uiteen te lopen. Ik lees overigens erg weinig (eigenlijk geen) verhalen over vochtproblemen met een warm dak. Storm in een glaswater? @Sander 1972 ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dat kan je bijvoorbeeld hier zelf uitrekenen.
Jij wil een combinatie van een koud- en warm dak maken, met een slechte dampscherm aan de warme zijde.
 

Noordpijl

  • #6
@Rola : dank, daar kan ik wat mee. We hebben inmiddels een warm dak - zonder vochtscherm tussen het dakbeschot en de PIR-platen - met daaronder nog de oude koud dak constructie: glaswolisolatie met een niet (meer) volledig damp dicht vochtscherm. Wat we willen is een warm huis met een plat dak dat niet gaat rotten :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu