Warm dak isolatie en dakbeschot: Welke folie?

Mike8592

  • #1
Dag allen,

Voor een renovatie project wil ik graag de volgende dakopbouw toepassen:

- Balken
- Dakbeschot douglas
- Folie
- PIR isolatie
- Steenwol isolatie (platen waar bitumen op gebrand kan worden)
- Bitumen 2-laags

Balken en dakbeschot blijft in zicht.

Mij is geadviseerd om vrijwel overal dampremmende folie toe te passen, maar bij de badkamer een dampdichte folie. Deze zal rechtstreeks op het dakbeschot worden geplaatst.

Ik vraag me echter af of er in dit geval geen ophoping van vocht kan plaatsvinden tussen de bovenzijde dakbeschot en de folie; en in de isolatie zelf?

Zou klimaatfolie wellicht een betere optie zijn, echter is dit wel gangbaar boven de badkamer?

Ik hoor graag naar jullie ervaringen!

Mike
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met dampremmend en dampdicht wordt hetzelfde bedoeld.

Je dak wordt een zogenaamd warm dak, waarbij folie niet nodig is aan de binnenkant. Uiteraard wel voldoende ventilatie aanbrengen in de badkamer.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is dit een warm dak, de pir zit weliswaar op het dakbeschot, dus vast wel, maar wat als de steenwol vochtig wordt??? En wat wordt er nu precies veranderd of wordt dit nieuw zo gemaakt? Ik zou hier toch zo weinig mogelijk vocht in willen krijgen.
 
Laatst bewerkt:

Mike8592

  • #4
@Edwinnn Het gaat in dit geval om een dak dat in zijn geheel wordt vernieuwd. Fabrikanten van beide materialen suggereren een dampremmende folie aan op het dakbeschot; bij de fabrikant van de steenwol platen wordt hier aangegeven dat dit "optioneel" kan (zoals in de opbouw zoals hierboven genoemd). Begrijp ik het goed dat je elke vorm van vocht zoveel mogelijk zou willen weren tussen het dakbeschot en de bitumen in?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou in ieder geval geen vocht willen hebben in de steenwol. Vocht dat er eenmaal in komt, gaat er via de bitumen niet uit, en via de PIR eigenlijk ook nauwelijks. Of je zou de PIR zo dicht moeten maken dat dat je dampscherm wordt (als het van die gecacheerde platen zijn en dan aftapen).
Met een badkamer zou ik sowieso heel erg voorzichtig zijn.
Maar suggereert de fabrikant van de steenwolplaten ook om er PIR onder te zetten? (ik zou zelf altijd kiezen voor homogene isolatie, dus uit 1 materiaal).
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mike8592 schreef:
Begrijp ik het goed dat je elke vorm van vocht zoveel mogelijk zou willen weren tussen het dakbeschot en de bitumen in?
Nee het gaat over een seizoen. Van oktober tot mei mag er vocht in de constructie komen maar die hoeveelheid moet in de periode mei tot oktober volledig kunnen opdrogen. Droogt het niet voldoende op ligt schimmel op de loer.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is allemaal niet relevant; het is een warm dak met een bitumen afwerking. De materialen boven het dakbeschot lijden niet onder wat vocht, en het dakbeschot zelf kan eventueel nog naar onderen drogen. In principe zal er ook niets nat worden, tenzij de bitumenlaag faalt - maar dan is wachten op natuurlijke opdroging vaak al geen optie meer.

Overigens zou ik ook gewoon één materiaal kiezen. Er zijn ook PIR-platen waar je bitumen op kunt branden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu