Warm dak: ventilatie nodig boven gipsplaten?

Kluskoppel

 • #1
Ik heb een bijkeuken met een plat dak. Nu viel het mij op met de storm van vandaag dat het rondom de centraaldoos in het plafond enorm tocht, het waait er bijna net zo hard als buiten:shock:

De bron van deze tocht heb ik vermoedelijk ook al gevonden, boven de buitendeur zit een paneel met aan de onderkant een ventilatielat:
2020-12-27 12_13_57.jpg


De opbouw van het dak heb ik even nagebouwd in de tool 'Ubakus' (geweldige tool trouwens!). Ik lees op internet dat dit zgn. 'warm dak' isolatie is.
2020-12-27 13_11_15.jpg


Van wat ik zo weet/kan zien is de opbouw als volgt:
 • Grindballast 25mm
 • Bitumen 4,5mm
 • EPS 100mm
 • Underlayment 18mm
 • Luchtspouw 165mm tussen balken
 • Gipsplaat 9,5mm


Mijn vraag is eigenlijk: kan ik de isolatielat dichtmaken, zodat de tocht boven de gipsplaten verdwenen is? Dit lijkt mij de isolatie flink ten goede te komen.
Het gaat mij dan met name om vochtproblemen, moet niet hebben dat het dak van binnenuit wegrot.
 
Laatst bewerkt:

Kluskoppel

 • #2
Hoe voeg ik een afbeelding in zonder dat deze verkleind wordt? Mijn screenshot van Ubakus is op mijn PC prima leesbaar, maar geüpload op het forum wordt hij praktisch onleesbaar. Hij wordt ongewenst door het forum verkleind. Ben van andere fora gewend dat je er op kan klikken en dan het originele formaat ziet.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Wat is een isolatielat en waar is deze aangebracht?
Wat ik mis in je opgave is de dampremmendelaag op de underlayment.
 

Kluskoppel

 • #4
Ik bedoelde 'ventilatielat', maar kan het eerste bericht helaas niet meer aanpassen.

De ventilatielat zit aan de onderkant van het trespa paneel boven mijn deur. Het is een houten lat met twee openingen (halve maantjes). Dit staat in open verbinding met de luchtlaag boven het plafond vermoed ik. Door de harde wind is er een overdruk en wordt de koude lucht langs de opening van de centraaldoos de woning in geperst.

Waar zou de dampremmende laag moeten zitten? Tussen EPS en underlayment? Het zou best kunnen dat die folie er zit, maar dat kan ik zonder de boel te slopen niet achterhalen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Trespa moet een spouwtje hebben aan de achterzijde van de plaat.
Kijk even wat de dampremmendelaag voor invloed heeft?
Van welk jaar is de woning. Zou deze al winddicht zijn afgewerkt.
 

Kluskoppel

 • #6
Als ik in Ubakus aangeef dat er een dampremmende/dampdichte laag bovenop het dakbeschot (dus tussen EPS en underlayment) aanwezig is dan gaat de droogtijd van 132 naar 99 dagen. Vermoedelijk zal er wel e.o.a. folie op het dak liggen.

Woning is uit 1998. Verder prima geïsoleerd en geen comfortklachten, maar viel mij op dat de wind hier zo naar binnen gierde. Heb de twee inkepingen in de ventilatielat net even dichtgeplakt met wat tape en de tocht is al zo goed als weg.

Ben er wel van overtuigd door die tool dat ik het dicht kan maken. De droogtijd van 99 dagen is net wat te veel vind Ubakus, zijn bovengrens ligt op 90 dagen. Maar 100% luchtdicht krijg ik het toch niet zonder het gipsplafond eruit te halen zodat ik kan purren ofzo, dus er zal altijd wel iets van ventilatie blijven.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu