Wanneer motor van mechanische ventilatie vervangen?

Lutz

  • #1
In verband met een offerte voor een nieuwe verwarmingsketel heeft het technisch bureau ook een nieuwe motor voor de mechanische ventilatie aangeboden. Nu hangt er een motor met een perilex stekker en drie standen. De motor dateert van 1993. De installateur beweert dat ik met een nieuwe motor zoveel stroom kan sparen, dat ik de kosten weer kan terug verdienen. Een nieuwe motor zal wel zuiniger zijn, maar is dat een reden om een werkend en schoongemaakte motor te vervangen?
 

Lutz

  • #2
Een van de fabrikanten heeft in zijn folder een ventilatiemotor op wisselstroom met een ventilatiemotor op gelijkstroom vergeleken en beweert een besparing van kleine €50.- per jaar.

Er blijft de vraag, of het nuttig is, een werkend ventilatie motor te vervangen...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ja, das nuttig. De lagers verslijten en de motor raakt intern vervuilt na 17 jaar continue gebruik. De motor van mijn MV is vorig jaar vervangen door een gereviseerd exemplaar. Deze heeft gedraaid sinds 1996. Of een nieuwe motor zuiniger is zou je eventueel in de motor specificatie moeten kunnen terugvinden (lager amperage/opgenomen vermogen).
 

Laurav

  • #4
Sxnder schreef:
Ja, das nuttig. De lagers verslijten en de motor raakt intern vervuilt na 17 jaar continue gebruik.
Hierdoor gaan deze motoren ook steeds meer geluid produceren.

Ook geluidsproductie kan een motivatie zijn om een werkende ventilator te vervangen door een nieuwe(re)
 

Lutz

  • #5
Ik heb eentje besteld. De fabricant beweert, dat ik in 4 jaar tijd door de stroombesparing mijn aankoopbedrag weer terug heb verdiendt...
 

Beau ter Ham

  • #6
Kan, heel grof bespaar je 200Kwh per jaar door van een hele oude motor naar een nieuwe te gaan. Uitgaande van een gemiddelde prijs van 20 ct/kwh is dat zo'n 40 Euro per jaar. Dus als de motor rond de 160 Euro kost dan heeft de leverancier gelijk.

Hele grove berekening trouwens, montagekosten en verbetering van leefklimaat zijn natuurlijk niet meegerekend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu