Hager aardlek, wanneer klapt hij eruit?

Sjender

  • #1
Ik heb een Hager 3fase aardlekschakelaar: CDA463E.
Dit is een 30mA aardlekschakelaar, dat snap ik allemaal wel.

Dit is een 63A apparaat, betekent dit dat wanneer er meer dan 63A over de installatie loopt, dat deze eruit klapt?
Ik weet dat dat bijna 14kW is.
Ik ga echter een 3fase autolader aansluiten en heb op 3fase ook al een kookplaat en saunakachel.
Mocht het voorkomen dat deze alle 3 volop aan staan en iemand besluit te gaan stofzuigen bijvoorbeeld, wil ik niet dat de aardlek eruit vliegt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een aardlekschakelaar biedt geen beveiliging tegen overbelasting, dus hij zal niet uit gaan bij een stroom hoger dan 63A. Die 63A is de hoogste stroom waar het component voor geschikt is, bij groter stromen kun je de aardlekschakelaar beschadigen. Er moet dus altijd een andere beveiliging zijn die er voor zorgt dat er geen hogere stroom door het component kan lopen (meestal zijn dat de hoofdzekeringen van de netbeheerder).

3x63A is trouwens zo'n 44kW.

De hoofdzekeringen zullen in dit scenario de beperkende factor zijn. De standaard huisaansluitingen in Nederland zijn maar 3x25A ofwel zo'n 17kW.

Een autolader moet worden aangesloten achter een eigen aardlekschakelaar, die mag dus sowieso niet achter de bestaande schakelaar. Als je voor een laadpaal met loadbalancing kiest is de aansluitwaarde ineens wat minder kritisch.
 

Sjender

  • #3
Ah ok top.
Dus die 63A is per fase? Ik dacht voor het hele apparaat. Dan heb ik sowieso geen probleem.
Die laadpaal ga ik niet zelf aansluiten, maar ik dacht wat voorwerk te gaan doen.
 

ABCDE

  • #4
Ja per fase.

En gebruik van 3-fase aardlekschakelaar voor enkelfase eindgroepen is ongewenst gezien een kleine (zeker bij capacitief lek) lekstroom in de ene fase de gevoeligheid in andere fase verlaagd en daarmee ruim boven de 30 mA kan komen voor hij tript.

3Faardlek.PNG


^10 mA capacitieve aardlekstroom (bijvoorbeeld van (computer)voedingen met netfilter in L1 in combinatie met een 30 mA Ohmse aardlekstroom in L2 geeft een totaal van 22 mA waarbij de aardlekschakelaar niet hoeft te trippen.

30 mA aardlekschakelaar hoort te trippen tussen 15 en 30 mA. De waarde van 30 mA is niet zomaar gekozen maar is gekozen omdat dat de grens is tussen wel en geen blijvende / dodelijke schade aan de mens;
1920px-IEC_TS_60479-1_electric_shock_graph.svg.png

Zie ook; https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_injury#/media/File:IEC_TS_60479-1_electric_shock_graph.svg

Bij invoering van NEN1010:2015 is het gebruik van 3-fase aardlekschakelaars voor enkelfase groepen voor nieuwe installatie dan ook verboden, maar de normcommissie heeft helaas toegegeven aan het gehuil uit de sector en dit verbod in een wijzigingsblad omgezet in een advies het niet te doen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
En in NEN1010:2020 is het advies zelfs weer verdwenen. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #6
Tja, terwijl de redenen achter verbod en later advies natuurlijk niet verdwenen zijn..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu