Draad verliest spanning wanneer aangesloten op kroonsteen

FavouriteSongs

  • #1
Goedendag beste mensen!

Ik heb mij aangemeld voor dit forum omdat ik met een vreemd probleem zit.
Gisteren probeerde ik een plafondlamp op te hangen, en het werkte naar behoren. Gezien de plafondlamp niet strak tegen het plafond zat heb ik de lamp meerdere malen opnieuw aangesloten (en ja, ook aan de kabels die direct uit het plafond komen getrokken); sindsdien is mijn probleem ontstaan.

De zwarte draad die van de schakelaar naar het plafond gaat heeft spanning, behalve als ik de zwarte draad aansluit op een kroonsteen; dan verliest de draad zijn spanning.

Hoe kan dit?

Uit het plafond komt direct een blauwe en zwarte draad (oud huis), in de schakelaar zit een bruine en een zwarte. De schakelaarsfunctie werkt; zodra ik 'm uitschakel verliest de zwarte draad uit het plafond spanning, zodra ik 'm inschakel is er weer spanning.

Kan iemand dit raadsel voor mij verklaren?

Groet,

Eric
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien is de zwarte draad via een lasklem in de centraaldoos aangesloten en daar bijna uit getrokken. In dat geval is het een kwestie van terugduwen in de lasklem.

Ook mogelijk is een draadbreuk ergens in de zwarte draad. Dat is lastiger want dan moet je zien te bepalen waar die breuk zit. Kan ook net voor het kroonsteentje zitten. Het lijkt dan alsof de draad in het kroonsteentje zit maar als je er even aan trekt komt ie los.

Wat bedoel je met 'spanning verliezen'? Dat er minder spanning op komt te staan, bijv. 80 V ipv. 230 V? Of dat de spanning geheel wegvalt? Waarmee heb je de spanning gemeten?

Als je iets aan die draden gaat doen, haal dan wel even de spanning van de betreffende groep in de zekeringkast eraf.
 

CV__

  • #3
Hoe gemeten? Met wat?
 

FavouriteSongs

  • #4
Beste mensen,

Ontzettend bedankt voor jullie reacties.

Ik had spanning gemeten met een schroevendraaier.

Mijn vader, electricien, is zojuist langs geweest en het probleem is opgelost. Het probleem bevond zich in de schakelaar. Schakelaar verwijderd, draadjes van de schakelaar aan elkaar vast gemaakt. Gezien ik Philips Hue ga gebruiken heb ik geen schakelaar meer nodig om de lamp uit te zetten.
 

CV__

  • #5
Die schroevendraaiertjes geven valse indicatie bij zwerfspanning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu