Wandvullende kast maken

IkkeTM

  • #1
We wonen nu wat kleiner, dus was het idee om een wandvullende kast in de woonkamer te maken, ter grootte van 3600 breed, 2500 hoog en 500 diep. In deze kast komen bovenlangs een serie kastjes (met verstelbare planken), en aan de ene kant een tv meubel met een ladekast eronder, en aan de andere kant een bureau. Daartussen komt een "gewone" kast met twee hoge deuren.

De tekening is niet zo precies als gewenst, maar geeft het wel weer:
kast tekening.jpg


Omdat dit een nogal groot project is, heb ik enkele vragen:
1) Om de kasten boven te ondersteunen leek het mij een goed idee om dwarsbalken te maken, maar hoe hoog en breed zouden die dan moeten zijn? En hoe monteer ik die stevig genoeg op de staanders?
2) Hoe dik moeten de staanders zijn om het gewicht te kunnen dragen van al die kasten? En als er een beetje uitgefreest moet worden om de dwarsbalken op te laten rusten?
3) Een uitstekend bureau heeft het voor en nadeel dat die niet ondersteund wordt aan de voorkant, is dit riskant? Zo ja, hoe kan dit opgelost worden?
4) De verbindingen tussen de staanders die achter elkaar staan zijn ook nog niet ingetekend, omdat ik het moeilijk inschatten vond hoeveel er nodig zouden zijn en op welke afstand, en hoe gemonteerd.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn indruk is dat er iets niet helemaal goed ging met het plaatsen van je vraag!
 

IkkeTM

  • #3
Iemand deed leuk met de enter op het tweede keyboard, maar het is gefixed.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik kan je niet helpen bij het bepalen van de dikte van de materialen. Zal ook lastig zijn zonder te weten wat er zoal aan gewicht op die kasten komt te staan en wat het gewicht van het materiaal zelf gaat zijn.

Wat ik wel kan zeggen is, dat je beslist achterwanden zult moeten gebruiken, of de zaak met diagonale balkjes moet schoren. Anders gaat het hele zaakje schranken (zijdelings bewegen) en stort de boel uiteindelijk in. Achterwanden kun je maken van hardboard, dat is in principe stevig genoeg.

Ik raad je aan om eens om je heen te kijken, bijv. bij het zweedse warenhuis, om te zien hoe ze het aldaar aangepakt hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu