Wanden in badkamer stucen of met gipsplaten uitvullen

@ndre

  • #1
Ik ben bezig mijn badkamer te verbouwen en stuit op de volgende "uitdaging": twee wanden zijn 15 jaar geleden bij de bouw van het huis opgeleverd met muren betegeld, tot ongeveer 150 cm hoogte.
Deze tegels zijn op een kalkzandsteen muur in een dikke laag cemet geplakt/gezet, dikte plus tegel is + 1,2cm.

Wij hebben dit door een "mannetje" laten uitvullen zodat we de wanden konden betegelen tot aan het plafond. Dit uitvullen is gedaan met gipsstuc.
Nu willen we de badkamer gaan verbouwen, echter nu blijkt dat al dat gipsstuc los zit van de muur. Dit hebben we inmiddels verwijderd, met een paar tikken viellen er soms wel stukken van 4 tegels tegelijk van de muur.

Nu blijkt het gedeelte boven de tegels in cement ook vlak gestucd te zijn met een dun laagje gips?! (van de oplevering uit al)
We willen dit dikte verschil weer gelijk maken zodat we een gedeelte weer kunnen betegelen (tot + 190 cm en daar boven een vlakke gips(plaat)wand die geverfd wordt met (watervaste) struktuurlatex.

Mijn idee is nu om het hoogte verschil uit te vullen met watervaste (groene) gipsplaat, deze is ongeveer even dik als het hoogteverschil. eventuele gaten of oneffenheden daarna egaliseren.

:?: Vraag:
Of is dit geen goed plan en moet ik toch (laten) stucen?
Als er gestucd moet worden kan dit direct op dat gips laagje of moet er eerst nog een soort primer overeen en met wat kan ik dit dan het beste stucen?

Een lang verhaal maar ik hoop duidelik genoeg om een advies te krijgen van mensen dit dit soort "uitdagingen" al eens bij de hand hebben gehad.
Groetjes @ndre. :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt de bekende groene platen voor het uitvullen gebruiken, op het gedeelte waar de tegels komen niet stucen, gips en tegellijm is geen gelukkig huwelijk, boven de tegels kunt u wel stucen met gips.
Geen gewone gipsplaten in een badkamer of doucheruimte gebruiken, deze kunnen zeer slecht tegen vocht.
 

@ndre

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie Jan.
Kan ik die groene gipsplaten lijmen (en eventueel een paar keer schroeven) zo op het dunne gipslaagje?
En wat voor lijm kan ik daar het beste voor gebruiken?

Het gedeelte waar de gips platen komen, maar waar daarna overheen getegeld gaat worden, daar zal ik nog wel stukken moeten uitbeteren, omdat de gipsplaten niet helemaal zullen aansluiten. Waarmee kan ik dat het beste uitvullen, als gips geen goede keuze is maar er wel overheen getegeld gaat worden?
Met een soort snel cement, wat ook te gebruiken is voor het vullen van de uitgefreesde leidingen?

Groetjes maar weer @andre :?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Achter de groene platen mag u wel uitvullen met roodband o.i.d.
Snelcement zou ik niet gebruiken dat wordt te snel hard.
De platen schroeven met gipsplaatschroeven, andere soorten kunnen roesten, lijm houdt op gips niet geweldig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zelf heb ik hele wanden (laten) stucen met roodband, en die geprimerd met een (rose) tegelprimer. Getegeld en geen enkel probleem gehad.

Zit in badkamer inmiddels ruim 10 jaar, in keuken 2 jaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu