Wanden overnieuw betegelen badkamer. Oude tegels eruit halen

R2goo

  • #1
Hoi,

Ik heb in mijn badkamer van die kleine witte vierkante tegels aan de muur. Jammer genoeg is het tot de helft betegeld en wil ik het helemaal betegeld hebben. de muren zijn van kalk er is wel 1 klein beton stukje.

nu wil ik die tegels eraf halen en heb ik heel wat youtube filmpjes en forums gelezen dus dacht ik dat het me wel makkelijk zou lukken. Ik zag bijv filmpjes waar de tegels bij wijze van spreken van de muur afviel alleen door ene hamer en een beitel.

Nu ging ik dit ook doen en kreeg ik er steeds maar een stukje af van een paar cm... het viel me ook op dat er achter de tegels een bruine kneedbare rubberachtige lijm zat en dat ik stukken kalk uit de muur meenam.

Nu is mijn vraag hoe kan ik deze tegels het makkelijkst eraf halen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het beste gaat dit met een brede platte beitel, en een vuisthamer.
Zet de beitel dan bijna vlak tegen de muur, achter de tegel.
of je neemt een hak hamer, met daarin een brede platte beitel.

Maar ja, het verschilt van lijmsoort en merk waar de tegels toentertijd mee gelijmd zijn, of de tegels er snel vanaf gaan.
En ook hoe de tegelzetter toen gewerkt heeft, en hoen grote stukken muur hij tegelijktijdig ingesmeerd had.
En als de tegels toentertijd met bv majolicol gelijmd zijn, dan kunnen ze heel erg vast zitten, zeker op de beton wand.

Waarom tegel je niet over de bestaande tegels heen, als die zo goed vast zitten.
Het gedeelte wat niet betegeld is, kun je bijvoorbeeld uitvlakken, of daar een dun plaatje van 6 mm wedi of blauwplaat op lijmen, zodat die gelijk zit met de bestaande tegels.
 

R2goo

  • #3
Ik heb het net nog even geprobeerd maar ze zitten echt heel stevig vast... ze brokkelen alleen maar af in stukjes van millimeters tot cm's en je trekt heel veel calk mee.

Ik wilde dit ook doen. (een plaat aanbengen) het probleem is alleen dat er vrij dik over het niet betegelde deel heen geverft is. dus als de tegelwant incl lijm bijv 7 mm is dan zou he tmisschien wel lukken met een 6mm plaat omdat de laag verf ook 1 mm is... hou zou ik deze platen moeten vastmaken met dezefde lijm?
 

R2goo

  • #4
Ter aanvulling:

Ook is het zo dat ik in de badkamer van die buitenleidingen heb en op sommige plekken heb ik tussen de muur en de leiding niet zoveel ruimte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Machinaal is makkelijker. Een tegelbeitel heeft een gebogen vorm, dat gaat veel makkelijker dan een rechte. Maar kan een krime zijn als ze goed vast zitten.Soms is een laagje van de ondergrond mee verwijderen ook wel handig. Dat vlak je later wel weer uit.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Een tijdje geleden hetzelfde gehad met het verwijderen van toilet tegeltjes. Ging ook zeer moeizaam als je voorzichtig te werk gaat. Op aanraden van de tegelzetter wat rigoureuzer te werk gegaan en ook achterliggende stuuk en raaplaag verwijderd. Dat ging een stuk vlotter. Daarna is er opnieuw gestuukt en getegeld met een strak resultaat.
 

Plukklus1

  • #7
Toevallig het zelfde materiaal als tegellijm als probleem gehad.
Ik heb de tegels van de muur (zaten op stuc en onderste meter op die oude witte tegels) gekregen door de onderste met een klopboor met bijtel te gebruiken + ook gewoon een stuk met een platte bijtel.
Toen bleef ik dus achter met heel veel lijmresten (bruin spul) op de oude witte tegellaag.

Tip: verf-af-brander en platte bijtel !


De lijm gaat heel moeilijk met bijtel. Na 1 muur eens gedacht...wat als ik de lijm verwarm. Dat ging ! Let wel op bij de waterleidingen. Ik ben geen pro klusser en was erg voorzichtig met de hitte bij de leidingen (ik weet niet of die kunnen beschadigen door de hitte? :shock: ) Zorg verder voor een hout bijtel of handschoenen want je bijtel word heet. :wink:

Mijn gereedschap: platte hout bijtel kop 2 cm, dunne ijzeren bijtel kop 0,5 cm, verfafbrander ging tot 500 graden en een hoop geduld bij de plekken waar de leidingen vlak over de tegels lopen. Daarna nog met fein multitool de muur vlak geschuurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu