Nieuwe wanden en plafond in washok en badkamer

Capriolo

  • #1
Hallo beste mensen,

De renoveringen in mn huis vangen weer aan en ik heb een aantal vragen.

Op het programma staat de bouw van een nieuw washok (voor wasmachine en droogmachine, met een kast en grote wasbak) en een nieuwe badkamer.

Mn schoonvader heeft al een nieuwe wand opgetrokken van betonstenen wat de scheiding is tussen de 2 ruimtes. Ook zijn er diverser muren weggesloopt, zo hou ik nu 2 (grote) ruimtes over.

Als eerste is het washok aan de buurt en dit is meteen een 'try out" voor de badkamer , zoals nieuw plafond, wanden betegelen etc.

Morgen ga ik de vloer wat ophogen (+/- 5 cm gestabiliseerd zand) omdat ze 30 jaar geleden bij de bouw van dit huis nog niet van een wateraps hadden gehoord :-/ en omdat de vloer toch wat aan de lage kant is.

Dan staat op het programma het plafond iets verlagen, dit omdat het huidige (beton) erg lelijk is als plafond en tevens erg schuin afloopt. hetzelfde met de muren, die zijn krom en bol en staan ook nog eens scheef.

Nu de vragen:

1. Nadat de vloer klaar is denk ik dat ik het beste het plafond kan doen en daarna de wanden..... is dit juist?

2. Het plafond en de wanden wil ik doen met gipsplaten (de groene versie) hoe zit het met het krimpen en uitzetten van gipsplaten?

3. Voor het plafond zal ik eerst een houten frame maken (afstanden tussen de ragels heb ik al ergens gevonden op dit forum). Als de gipsplaten ertegen aan komen , moeten die strak tegen elkaar , of moet er ruimte tussen ivm uitzetten?

4. Scheuren in het plafond, ik neem aan dit dit gaat gebeuren tussen de platen. Hoe kan ik dat voorkomen? ik heb al gelezen over roodband, geelband, goudband , ik wete niet precies wat het is, maar ik woon in oostenrijk en dat soort producten kan ik hier toch niet verkrijgen :-/ Het is de bedoeling dat het plafond een simpele verflaag krijgt.

5. De wanden, moet ik me ook hiervoor zorgen gaan maken ivm scheuren?

6. Het is de bedoeling dat 1 wand betegeld word (waar de wasbak aan komt te hangen) en de andere 3 wanden geverfd worden.
De gipsplaten aan de wanden wil ik aan 3 wanden gaan plakken om zoveel mogelijk ruimte te besparen. De andere wand die wel erg scheef is wil ik met ragels gaan doen, deze wand is geverfd. De wanden waar ik de gipsplaten tegen wil plakken daarvan is er 1 van ruwe betonstenen , de andere 2 (korte wanden van 1,5 meter lang) is geverfd. dat ze geverfd zijn.
Is dit een probleem voor dat plakspul.

7. Ik wil de muur wat nu een ruwe betonsteen muur is , gaan betegelen. de Muur is kaarsrecht gebouwd (lang leve schoonpapa :-) ) is het noodzakelijk om hier eerst gipsplaten tegen te plakken of kan ik hierop rechtstreeks betegelen? de reden waarom ik eerst gipsplaten zou willen is omdat de muur dan 100% egaal is en misschien makkelijker om te betegen , want betegelen zal de eerste keer voor mij zijn.

Bedankt voor de hulp,
Cor

Vragen genummerd i.v.m. leesbaarheid, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Kan allebei, kijk wat het beste uitkomt.

2. Te verwaarlozen.

3. Zie 2.

4. Zie 2.
De naad kitten en met een vinger de kit gladstrijken.

5. Zie 2.

6. Leg even opnieuw uit, hier begrijp ik niets van, over welk plakspul hebt u het ?
De gipsplaten zijn eenvoudig te lijmen met montagekit, dat hecht vrijwel overal op, alleen even controleren of de verf vetvrij is.

7. Rechtstreeks op de muur tegelen, met de lijm zijn kleine verschillen goed op te vangen.
 

Capriolo

  • #3
@ Jan:

Krimpen en uitzetten is dus te verwaarlozen, dat is goed. Ik had namelijk dacht ik ergens gelezen dat de houten ragels gaan uitzetten en krimpen, de gipslaten meenemen en er zo scheuren in gaan ontstaan. Wat natuurijk geen gezicht is als het plafond geverfd is.

Ik zal de naden dichtkitten ipv plamuren. Geldt dit alleen voor het plafond, of ook vor de wanden die ik ga verfen. De wand die betegeld wordt , daarvoor zal het niets uitmaken lijkt mij.

Plakspul, ja , wat is dat , ik had gehoopt dat iemand met de naam van dat spul zou komen zodat ik me het kon herinneren :-/ . Een naam ben ik dus kwijt, maar het was een grote zak van 25 kg wat aanlengd ,moet worden met water. Ik zal vanmiddag eens kijken wat het was.
De reden van de vraag was dat ik ergens had gelezen dat dit soort plakspul niet werkt op geverfde ondergronden, als voordeel, je kan er grote oneffenheden mee opvullen.

bedankt ,
Cor
 

Kloek77

  • #4
Fliesenleim.
 

Capriolo

  • #5
@ kloek77: "fliesen" zijn tegels, en "fliesenkleber" is tegellijm, maar dat was het niet.

Ben vandaag naar de bouwmarkt geweest , maar had natuurlijk geen pen en papier mee.... dus heb het maar 10x hardop gezegd.......ik had het vaker hardop moeten zeggen , want ik ben het alweer vergeten (goldfish memory :-/ )

Heb wel ff op de beschrijving gekeken. Het is gips met wat toevoegingen erbij en speciaal om gipsplaten tegen muren aan te plakken. Ik ga dat maar eens proberen voor die 2 kleinere muren.

Vandaag nog eens goed gekeken en ook wat advies gevraagd. Ze waren erg behulpzaam deze keer . Blijkt dat ze wel dat zelfklevend geweven spul hebben voor op de gipsplaten. Met kit zou niet gaan omdat er een soort van "deuk" in de gipsplaten zit voor het plamuur/gips de naden op te vullen , zodat er meer "massa" tussen geplakt kan worden.

Dus ik heb maar een rol van dat goedje meegenomen en een zak plamuur/gips.

Morgen de rachels maken ;-)

Groeten ,
Cor
 

Capriolo

  • #6
Hmmm, probleempje tegengekomen.

Mn platen voor het plafond zijn tekort (12,5 mm dik en de groene versie) dus heb ik er een stuk van een nieuwe plaat achteraan geschroefd. De mensen bij de bouwmarkt zeiden dat ik de rand dan schuin af moest snijden om er een stuk van dat zelfklevend tape op te doen en daarna met gips toesmeren.

Nu wilt dat zelfklevend weefsel niet plakken op het witte gips, op het groene papier??) was dit natuurlijk geen probleem , maar wat nu met de andere kanten die ik zelf heb afgeschuind? gewoon toeplamuren zonder dit zelfklevend weefsel, of moet het anders gedaan worden?

bedankt,
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu