Wanden betegelen

OrrieHess

 • #1
Klussers, ik ben voor de eerste keer in mijn leven een badkamer aan het betegelen en loop tegen de volgende vraag aan.

Bij binnenkomst heb ik op de linker muur 3 hele tegels van 30x60 tot aan de inloop douche muur. Maar aan de rechterkant heb ik een muur (koof) van 67,5 die vervolgens 36cm haaks naar rechts gaat en daarna een recht stuk van 1.44cm. Moet ik nou de linker en rechter muur gelijk houden qua tegels. Dus beginnen met 30x60 rechts en niet eerst het 7,5cm stukje?

De badkamer is 2.24cm breed.

Ik hoop dat ik duidelijk ben.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • OrrieHess

  • #2
  Veel lezers geen reactie....jammer :-(
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #3
  Geduld is een schone zaak.

  Verder is het natuurlijk in iedere situatie verschillend hoe het het mooiste uitkomt. Kleine stukjes voorkomen. In plaats van 60 en 7,5 kun je ook voor 40 en 27,5 kiezen. Even goed vooraf uitrekenen waar je de snijstukken slim kunt gebruiken, dan heb je het minste afval.
   

  OrrieHess

  • #4
  Leuke naam Hessie....familie van me ;-)
  Dat van de pas stukken snap ik. Maar komt het vaker voor dat de tegels op de linker muur niet gelijk lopen met de tegels op de rechter muur? Eenmaal er op kan ik niet meer terug... Mooiste is natuurlijk beiden wanden gelijk.

  Het stukje na de koof is 1,44cm ga zou je daar dan doortegelen vanaf de koof dus 60, 7,5, 52,5, 60, 31,5 +(rekenvoorbeeld zonder voegen)

  OF

  1,44 / 2 = 72....dus 42,60,42
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #5
  Dat is toch echt een keuze die je zelf moet maken. Er is geen goed of fout eigenlijk.

  Als 3e optie kun je ook nog links en rechts met een halve tegel beginnen. Dan heb je geen smalle strookjes, en toch de tegels gelijk.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Het mooiste is altijd, om geen passtuk kleiner dan een halve tegel te gebruiken.
  Een stukje van 7,5 cm is ook niet mooi.
   

  OrrieHess

  • #7
  Peter, snap ik. Maar als ik het Pas stuk groter maak dan komt dat straks niet overheeen. Met de vloertegels van 60x60. Overigens zijn het antraciete tegels met donkere voeg. Ik neem aan dat het pas stuk niet opvalt. De wand wordt opk maar tot 1,20 hoog betegeld.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Als de voegen van de wand en vloertegels wilt laten stroken, dan moet je eerst kijken of dat wel kan.
  Kijk eerst of de tegels wel precies even groot zijn, dus dat de wandtegel en de vloertegels dezelfde maat hebben van 60 cm.

  Het komt heel vaak voor, dat de maat aangegeven wordt als 60x60 of 60x30 maar dat daar heel veel verschil in kan zitten.
  Daar kan een paar mm tolerantie in zitten.
  En bij een paar tegels, verloopt de voeg dan al snel enkele cm.

  Maar als de wand en vloertegels even groot zijn, kun je het beste eerst de vloertegels leggen, en dan de wandtegels daar op zetten.
  Dan kun je het beste de voegen aanhouden.
  Dan ben je natuurlijk wel afhankelijk hoe snijstukken uitkomen, en zul je die aan moeten houden, ook al zijn het wat kleinere snijstukken.
  Of je moet de vloer zo uit laten komen, dat je overal grotere snijstukken hebt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu