Betegelen badkamer: voeg wand en vloer door laten lopen?

Robert de klussert

 • #1
Beste experts,

Over het algemeen lees ik dat je het beste de wanden eerst kan betegelen en dan pas de vloer.
Nu heb ik 60x60 tegels (gerectificeerd) voor zowel de wanden als de vloer.

Wat is dan het beste, proberen de voegen door te laten lopen tussen de wanden en de vloer, of de moeite besparen en kiezen voor flink verspringende voegen?

Als doorlopende voegen echt beter is, dan vraag ik mij af, hoe je ervoor kan zorgen dat de tegels van 2 wanden die tegenover elkaar staan, ook precies tegenover elkaar staan. Als een spiegelbeeld? Volgens mij komt het namelijk nooit voor dat de ruimte perfect haaks is.
Of is het een kwestie van zo goed mogelijk benaderen dat de wanden elkaars spiegelsbeeld zijn en daar de vloertegels indien nodig licht op aanpassen, zodat de voeg gelijk loopt met de voegen van de wanden.

Bedankt voor het advies.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Heb je de wand en vloer tegels al in huis?
  Leg ze dan eens op elkaar om te kijken of ze even groot zijn.
  Of alle voegen laten doorlopen kan, moet je uittekenen en uitmeten.
   

  Robert de klussert

  • #3
  @Rola. Ja ik heb de tegels al in huis. Ik gebruik dezelfde tegels voor de wand en vloer. ik heb 1 wand al gedaan, die wand heb ik symmetrisch gedaan, dus met ongeveer halve tegels aan de zijkanten.

  ik denk dat ik misschien een lange lat probeer haaks op de deur te leggen als referentielijn. Deze lat ligt dan ook parallel aan de reeds betegelde wand. Dan daarlangs een winkelhaak leggen in de richting van de voeg van 1e tegel aan de wand. Dit uitlijnen m.b.v. een laserwaterpas. Op het moment dat ik het uitgelijnd heb, kan ik dan misschien de laserwater pas omdraaien en wederom langs de winkelhaak uitlijnen. De lijn die dat dan ook oplevert op de wand, wordt dan de rand van de eerste tegel op de tegenoverliggende wand. Zoiets.
   

  Edwinnn

  • #4
  Ook nagaan of de muren helemaal haaks zijn, want dat is bijna nooit zo, dat kan een hoop frustratie voorkomen. Edit: ik zie nu dat je dat zelf al had vastgesteld....
   
  Laatst bewerkt:

  Robert de klussert

  • #5
  @Edwinnn. Tja, ik ga er juist vanuit dan de muren nooit helemaal haaks zijn, vandaar dat ik me af vroeg hoe je het uitmeet dan.

  Maar je opmerking brengt me wel op een extra gedachte. Als de 2 tegenover elkaar liggende wanden niet perfect parallel aan elkaar lopen, gaat het sowieso niet lukken lijkt me. Als 1 wand bijvoorbeeld naar binnen toe loopt, levert dat wandtegels op die effectief minder breed zijn ten opzichte van de vloer.

  Dus als dat het geval is, gewoon de voegen duidelijk laten verspringen tussen wand en vloer, niet? dat is dan de makkelijkste optie.
   

  Infine

  • #6
  Als je de wandtegels wilt laten stroken aan de vloer dan is het makkelijker om eerst je vloer te tegelen. Zo kun je ook makkelijker twee tegenover elkaar liggende muren tegelen omdat je dan uitgaat van de vloervoeg.
   

  Edwinnn

  • #7
  Ik zou niet alleen die wanden checken, maar als dubbelcheck ook de vloer (zeker als je al een wand gedaan hebt) voor een deel al droog uit leggen. Ik heb dit (als non-professional) nooit aangedurfd en ben altijd gegaan voor verspringen (of diagonaal leggen kan natuurlijk ook als je dat ziet zitten, dan heb je met die voegen in de wand ook weinig te stellen).
  Mijn aannemer zegt altijd: recht is nooit recht (dus laat alles iets verspringen).
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Gelijk is ongelijk :wink:
  Het kan wel, maar je moet heel nauwkeurig meten en de wanden moeten evenwijdig aan elkaar en haaks op elkaar staan.
  Is dat niet het geval, dan beter meer laten verspringen, dat vind ik fraaier.
   

  Robert de klussert

  • #9
  Bedankt voor de adviezen. Ik ga een poging wagen om de overliggende wand hetzelfde te betegelen als de eerste wand. Daarna kan ik, als ik de vloer uitleg, altijd nog kijken of ik inderdaad goed uitkom of niet. Kom ik niet uit dan kies ik voor de vloer voor een verspringend patroon. Zelf vind ik dat ook helemaal niet lelijk en het heeft dan ook weer een voordeel, want dan kan ik optimaliseren voor het douchegebied van 190 x 91.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Als je de voegen van wand en vloer door wilt laten stroken, moet je inderdaad eerst de vloer leggen.
  Een wand hoeft maar een halve cm uit de haak te staan, en het klopt al niet meer als je eerst de wanden zou doen.
  De voegen door laten stroken is mooi, maar dan moet je alle wanden, nisjes en kolommen. langs kozijnen enz eerst goed opmeten hoe daar dan de snijstukken uitkomen, zodat je nergens geen kleine snijstukken krijgt.
  Ook zit je vaak vast met het afschot bij het douchegedeelte, zodat die goed uitkomen met bv een hele tegel bij het afschot gedeelte.
   
  • Like
  Waarderingen: Jan-WillemW

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu