Wandcontactdoos+dubbelschakelaar vervangen

Luukie9

  • #1
Hee,

ik heb op mijn studentenkamertje geen licht en wilde dit graag voor elkaar klussen. Er lopen geen draden naar het plafond, en die wilde ik dus zelf leggen. Ben al naar de kluswinkel geweest en heb een opbouw schakeling gekocht, met een combinatie van een dubbele schakelaar en een wandcontactdoos. Wat er al ligt is een wcd + enkelzijdige schakelaar. Het stopcontact werkt, de schakelaar niet. Als ik de oude combi eraf schroef zie ik een zwarte(schakel), blauwe (nul) en bruine draad (fase) lopen. Ik heb nu geprobeerd om de nieuwe combinatie aan te sluiten. Dit gaat dus om een dubbelzijdige schakelaar + stopcontact in serie. Wat ik heb gedaan: de bruine draad op de schakelaar aangesloten. De blauwe draad op de wcd. Er loopt al een zwarte draad tussen de schakelaar en de wcd. Heb vervolgens allerlei combinaties uitgeprobeerd, ook de wat mij betreft meest logische zoals : twee schakeldraden naar de twee lampen, en twee nul draden naar de twee lampen. De twee schakeldraden vervolgens weer verbinden aan de schakelaar. De nuldraden terug naar de wcd. Wel weet ik niet zo goed wat ik moet doen met de derde zwarte schakeldraad die uit de muur komt. Die verbind ik ook maar met de schakelaar, maar weet eigenlijk niet waarom.
Ik probeer nog een foto te uploaden ter verduidelijking van de combinatie wcd + dubbelschakelaar (lukt op dit moment niet).

Ik hoop dat ik mijn verhaal zo een beetje duidelijk heb uitgelegd. Overigens heb ik dus geen geaard stopcontact.

Groeten,
Luuk
 

Luukie9

  • #2


rechts onder: blauwe kabel
links midden: bruine kabel
voor de duidelijkheid rest van de kabels niet aangesloten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Die bestaande zwarte draad zal toch naar een lichtpunt toelopen. Is dat misschien afgedekt of weggestuukt oid. Als je een lamp aansluit op het stopcontact werkt deze dan? Overigens is het niet toegestaan een randaarde stopcontact te plaatsen als de geel/groene aarddraad ontbeekt.
 

Luukie9

  • #4
Had inderdaad al gezien dat ik een niet geaarde stekkerdoos moet kopen, maar voor het werken van de schakeling maakt dat niks uit toch?
De schakeldraad uit de muur zou dus ergens uit moeten komen, maar aangezien de andere kant ervan is bedekt en niet meer terug te vinden is, kan ik toch gewoon vanaf de schakelaar twee nieuwe leggen naar de lamp en hoef ik dus de oude zwarte draad niet meer te gebruiken? Zou u mij feedback kunnen geven op mijn schakeling, zodat ik hem toch aan de praat krijg? Want als ik in ieder geval weet waar de huidige fout zit, zal het met een nieuwe wcd+schakelaar ook wel lukken...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Oude zwarte weghalen en een nieuwe zwarte samen met een blauwe naar de lamp.
Bij een nieuwe schakelaar ook de brandwerende achterplaat niet vergeten, schakelmateriaal mag nooit zo tegen het hout geschroefd .
 

Kaajee

  • #6
Deze/zo één mag wel rechtstreeks ongeacht het materiaal geschroefd worden. :D (voor de compleetheid)

 

Ronald42

  • #7
Nee want deze heeft standaard (Is voor buiten e.d.) randaarde.
 

Kaajee

  • #8
Daar heb jij weer een punt in deze situatie.

Maar mocht je wel over aarde beschikken, mag je dit type wél zonder grondplaat monteren.
 

Luukie9

  • #9
In ieder geval bedankt voor de reacties!
Heb inderdaad zo'n wit beschermhoesje tegen het hout gefixed..
Mijn vraag was of het echt noodzakelijk is dat ik die zwarte kabel weghaal? Want de nieuwe zwarte kabel gaat toch niet terug de pvc buis in maar rechtstreeks van de schakelaar naar de lamp? En de blauwe kabel die uit de muur komt, moet die niet ook zoals in mijn afbeelding verbonden met de wcd? Of moet die meteen naar de lamp? Tot slot: de bruine kabel zit toch wel op de goede plaats?
 

Fendtgek

  • #10
Misschien werkt dit wel verhelderend?



Denk er wel om dat je een wcd zonder randaarde neemt zoals al eerder gezegd!!!
 

Ruudvee

  • #11
Zwart tussen schakelaar en WCD ????
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ja bij dit merk is die doorverbinding zwart.
 

Fendtgek

  • #13
Dank je headhunter, je neemt me de woorden uit de mond.
 

Luukie9

  • #14
Ah kijk, super hier kan ik wat mee.
had de blauwe kabels verwisseld, hoop dat dat de oorzaak was van mijn probleem. morgen niet-geaarde combi kopen en fixen maar, en uiteraard kijken of het werkt!
bedankt!
 

Luukie9

  • #15
Beste adviesgevers,

Ik heb een nieuwe wcd gekocht + dubbele schakelaar, nu ook alles aangesloten, maar kamp met een probleem: er staat volgens de spanningmeter wel spanning op het stopcontact, maar een bijvoorbeeld een lamp of telefoonoplader doet het niet. Hoe kan dit?
Daarnaast doen beide lampen in de schakeling het niet, hoe kan ik dit oplossen? Heb alles aangesloten naar behoren volgens mij!

Groeten
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
De blauwe nuldraad zit ergens los. Je zult dus toch op zoek moeten naar de centraaldoos.
 

Luukie9

  • #17
Bedankt voor de hulp! Het is ondertussen gelukt. Bleek dat de nuldraad 10 cm lang was en een los kabeltje dus heb het even nieuw aangelegd en nu werkt het prima! Nog even afwerken en dan is mijn kamer weer klaar!

Groeten luuk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu