(waarschijnlijk)lekkende vloerverwarming

Bliv

  • #1
Nog even een vraagje met betrekking tot (waarschijnlijk) een lekkende vloerverwarming. Is er ook een methode voorhanden om een lek op te sporen als je niet weet of en waar het lek zich bevindt.....

Ik moet de ketel om de week bijvullen; de enige verklaring voor mij is dat de vloerverwarming lek is maar ik zie nergens water liggen/staan en kan nergens een lek vinden.
Het kan toch niet zo zijn dat je dan maar de vloer moet gaan open hakken ? gr erik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er kan vel meer lekken dan alleen je vloer:
Overstortventiel, warmtewisselaar.
Valt vaak niet op maar geeft wel dezelfde klachten.

lekken in vloerverwarming zijn op te sporen.
1 elke groep losnemen en op druk zetten, daalt de druk dan is die groep lek.
Je weet ongeveer waar die groep ligt.
2 gesloten plastic zeil op die groep leggen, waar het lek zit heb je kans dat het zeil daar gaat condenseren.
Prof methodes:
3 helium in de buis stoppen en goed op druk brengen en dan met een sniffer langs de groep lopen totdat je sniffer uitslaat.
4 lekdetector erin spuiten, dit geeft licht als je het beschijnt met ultraviolet.
 

Xr8

  • #3
Koppel de vloerverwarming eens los van de installatie en zet deze op druk. Plaats een drukmeter met een grote schaalverdeling en laat deze opstelling een dag staan. Als er een lek is dan is de kans groot dat je het op de meter al ziet.

Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtdetectie. Kan een hoop sloopwerk schelen.

Wat voor ketel is het overigens, zoals Headhunter al aangeeft het probleem kan ook hierin zitten en is waarschijnlijk simpeler op te lossen dan een lek in de vloerverwarming opsporen en repareren.

Succes.
 

Bliv

  • #4
Het is een ATAG Blaue Engel (waarvan het drukvat al een keer is vervangen). Het overdruk ventiel denk ik niet dat het is, daar de omgeving wel wat nattig zou zijn. Er zijn al een aantal cv - "specialisten "bij geweest maar deze hebben het niet kunnen oplossen.
De hoeveelheid water die ik steeds moet bijvullen is m.i. te groot en te frequent voor een klein probleempje.

De mogelijke oplossingen die Xr8 aandraagt moeten m.i. wel door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd; ikzelf heb hiervoor de apparatuur niet. Weet iemand een bedrijf in de buurt van Den Bosch, waarop moet ik zoeken op Google "vochtdetectie "??
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Blauwe Engel staat bekend om lekke wisselaars.
Aan de overstort kun je meestal wel zien of deze lekt of gelekt heeft in de vorm van aanslag in de opening, deze moet echt schoon zijn.
Ook de automatische ontluchter van deze ketel geeft nogal eens problemen (zoals bij zoveel merken trouwens) ook dit kun je zien.
Ook hier geldt dat de opening helemaal schoon moet zijn.
Het komt nogal eens voor dat kleine lekkages niet snel gezien worden omdat als de ketel warm is het water verdampt en bij kleine lekkages valt dit dus niet zo snel op maar ook lekkages die klein lijken geven drukverlies en soms sneller dan men denkt.
 

Xr8

  • #6
Kijk even in je PB. Zoals als aangegeven, het is een blauwe engel. De kans op een lekke wisselaar is wel groot bij deze ketels.

Voordat je gaat hakken of andere kosten gaat maken zou ik eerst dat een laten nakijken. Als de ketel nog niet te oud is dan gaat de fabriek hier overigens zeer coulant mee om.

Wanneer is het expansievat vervangen? Draai deze er eens af en controleer deze, is niet het meeste werk en op die manier sluit je eerst de simpelste dingen uit.

Succes.
 

Bliv

  • #7
Hartelijk dank voor alle suggesties.

Ik heb nu weer een aantal mogelijkheden die kunnen worden onderzocht.

m vr gr

erik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu