Waarmee isoleren?

J'88

  • #1
Hallo,

Op dit moment zijn wij bezig met de verbouwing van ons is. In de aanbouw met plat dak is het plafond nu verwijderd. Deze wil ik nu tussen de balken isoleren, maar ik zit met een aantal vragen. De balken hebben een hoogte van 15 cm.

Bij het verwijderen van de oude isolatie, ik vermoed dat deze zo’n dertig jaar oud was, bleek het dak toch wat vochtig te zijn geweest. De isolatie heeft waarschijnlijk tegen het dak aangezeten en er was geen folie op de isolatie aanwezig. Deze problemen wil ik uiteraard proberen te voorkomen.

Ik ben op zoek naar een isolatiesoort met een R-waarde van 3,5 of hoger (ivm subsidie) die ik tussen de balken (15 cm) aan kan brengen. Wat adviseren jullie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De isolatie tegen de dakvloer of vrij van de dakvloer heeft geen invloed op het vocht.
Als het fout zit krijg je zowel met als zonder spouw vocht tegen de onderzijde van het dak.
Verbaast dat er geen dampremmende laag is toegepast.
 

J'88

  • #3
Helder. Wat adviseert u te doen om het dak toch van binnenuit goed te isoleren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Via Zoeken kom je er niet uit?
 

J'88

  • #5
In dat geval zou ik het niet vragen. Onder meer op dit forum heb ik een aantal onderwerpen doorgelezen, maar nergens wordt het heel concreet, lees ik tegenstrijdigheden of blijf ik met vragen zitten. Komt bij dat elke situatie weer anders is.

Onder meer in dit: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/platdak-van-binnen-uit-isoleren.66792/ topic wordt door ik geloof u beschreven dat het isoleren van een plat dak van binnen verre van ideaal is. Daar was ik zoals reeds beschreven in mijn eigen huis ook achter gekomen. Toch zal er een soort van 'beste oplossing' zijn om dit zo goed mogelijk te doen.

Verder zou er verschil zitten in en dampscherm of een damprem. Volgens mij is het men het over eens dat het laatste in dit geval de beste oplossing is.

Vervolgens lees ik in één van de onderwerpen op Klusidee dat het ook een optie kan zijn om extra ventilatie aan te brengen. Zou dat in dit geval ook een optie kunnen zijn tussen de isolatie en het dak? Onder meer hier: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...-en-waarmee-zouden-jullie-dit-isoleren.71583/ wordt zoiets geopperd.

Na wat onderzoek de afgelopen dagen lijken pirplaten, met daaronder dus een dampremmende folie de beste oplossing. Maar volgens mij beschikken pirplaten zelf ook al over een bepaalde laag folie. Deze is niet geschikt als dampremmer? Daarnaast heb ik ook weer ergens gelezen dat pirplaten juist niet geschikt zijn voor een plat dak.

Zo'n folie breng je, als ik het goed heb, aan onder de houten balken. Zeg maar tussen de houten balken en de rachels voor het plafond. Daarboven komt dan de isolatie.

Tot slot zijn er verscheidene bronnen die melden een plat dak NOOIT van binnenuit te isoleren. Dit lijkt mij haast geen optie...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er staan nog veel veel meer info over het van onder isoleren van een platdak.



Deze, Ik kreeg 1100 onderwerpen.

In het algemeen is het lastig om in een bestaande situatie de damprem voldoende dicht aan te brengen. Daarom zijn er lieden die zeggen nooit doen.
PIR/PUR platen met een aluminium cachering hebben een goede dampremmende functie. Blijven over de naden van de platen en de aanlsuitingen van vloeren wanden enz.
Dat PIR/PUR platen niet geschikt zijn voor een plat dak graag nog even omdat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu