Hellend dak isoleren van buitenaf; hoe en waarmee?

Ben86

  • #1
Beste klussers,

ik heb bijna 2 jaar geleden een huis gekocht en inmiddels al heel veel verbouwd. Het gaat hier om een vrijstaand huis waarbij alle buitenmuren zijn voorzien van spouwmuur isolatie. De gehele begane grond is voorzien van vloerverwarming en vloerisolatie (kruipruimte is er niet).

De vorige eigenaar had een eigen installatie bedrijf waardoor het huis dus goed is ge-isoleert. Helaas heeft de vorige eigenaar het dak nooit ge-isoleert. Het is dus op dit moment zo dat mijn dak bestaat uit een dakbeschot met daarop de panlatten / pannen. Omdat ik merk dat, o.a. afgelopen winter, een hoop kou naar zolder trekt (deze wordt enkel gebruikt voor opslag en heel af en toe een logee i.v.m. de beperkte hoogte van het dak (1.80 meter)), wil ik het dak isoleren.

Normaal gesproken zou ik op de zolder tussen de balken isolatieplaten kunnen plaatsen en is het dak ge-isoleert. Helaas gaat dit niet op omdat het dak ook deels over de eerste verdieping gaat. De laatste 1 - 1.5 meter van de slaapkamers op de eerste verdieping zijn dus het begin van het dak (zie foto's).

Graag zou ik advies willen over hoe of wat. Ik heb al her en der gezien dat er isolatiefolies zijn (18 / 19 laags met een hoge isolatie waarde), maar is een folie ook daadwerkelijk zo goed? Ik vrees dat ik eraan vastzit om vanaf de buitenkant te moeten isoleren dus zou een folie wel goed uitkomen (i.v.m. de beperkte stijging van de hoogte van het dak i.v.m. dakgoten etc.).

Ook zou ik graag willen weten of het een kwestie is van dakpannen eraf, panlatten eraf, isolatie folie vastmaken en spannen, panlatten er weer op en dakpannen er weer op of dat er toch meer bij komt kijken.

Alvast bedankt!

Even wat foto's (sommige zijn voor de aankoop):

 

Tiho

  • #2
Met vrijstaand had ik het wel geweten. Buitenaf alles en geen folie renovatieplaten erop. Dat kost geld, maar van binnenuit ook.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het dak is vrijstaand. Renovatieplaten zijn niet persé nodig, je kan gewoon goed dikke dakplaten laten plaatsen. Hoe meer isolatie hoe beter. Nieuwbouw Rc=3 maar dit zou 5 moeten zijn.

Isolatiefolies zijn niet getest volgens de nederlandse normen, dus de werking is niet aangetoond.

Met nieuwe dakplaten wordt je huis iets groter dus formeel heb je hier een vergunning voor nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu