Waarde aardlek in meterkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan een nieuwe meterkast te plaatsen, ik heb van iemand een hele hoop spullen gekregen en ik hoop dat ik er een juiste samenstelling van kan maken.
Ik heb 1x25 ampere hoofdvoeding, hier sluit ik op aan een hoofdschakelaar van 25 ampere en daarop heb ik 2x een aardlek van 16A met 0,03A. Ik vraag me af of de aardlek dan afslaat boven de 16A of dat ie dan doorbrand/kapot gaat.

Groetjes,

gerard
 
Dit gaat wellicht om een zogenaamde aardlekautomaat, een installatie automaat en aardlekschakelaar in één. Deze beperkt de stroom tot 16A. Je kunt hier dus geen intsallatie automaten meer op aansluiten. Plaats er eens een foto van.
 
Ik heb geen idee hoe ik een foto op me computer moet krijgen, dus dat komt dan evebntueel later.
Ik heb zelf al de kast opgehangen, heb er zelf een hoofdschakelaar in gezet van 25A, maar de aardlek is standaard. En nu vraag ik me af of het wel kan om 2x een aardlek van 16A te plaatsen. Ik weet wel dat het apparaat de in/uit meet en bij een stroom van 0,03 afschakelt maar niet of deze standaard ook afschakelen boven de 16A (mits hier 16A opstaat).

groetjes,

gerard
 
72271_Afbeelding20006_1.jpg

Deze komt van internet, het is precies dezelfde, behalve dat er dan 16A op staat.
 
Dit is in lekentermen, een groep.
Deze automaat is een combinatie van aardlekschakelaar en groepenzekering in één.
Hier kan dus niets meer achter.
Wel is het toegestaan meerdere van deze automaten naast elkaar te plaatsen.
Het is niet meer gebruikelijk een hoofdschakelaar te plaatsen van 25A, maar een van minimaal 40A, daar er vaak nu voorgezekerd gaat worden met een patroon van 35A of een hoofdautomaat van 40A
 
Je kan die 16A aardlekautomaat dus niet plaatsen na een hoofdschakelaar en voor een aantal installatie automaten, zoals je dat wel ziet bij een 25 of 40A aardlekschakelaar.
 
Het gaat om een chalet, dus ik heb niets met kabelbedrijf te maken. Ik heb aan de parkbeheerder gevraagt, wat de waarde is van de stop in de voedingskast, en deze is 25A traag. Dus dan wilde ik er zelf een 25 Ampere snel in zetten, verder heb ik ook nog 6x 16A automaten, die ik graag wil gebruiken, en nog wat 3-fasen materialen en Ook niet te vergeten de 2x aardlek 16A.
Maar Volgens jullie kan ik deze niet gebruiken, maar ik wil wel graag 2x aardlek om mijn groepen over te verdelen. Ik neem aan dat het dan beter is 2x 25A standaard aardlek te gebruiken hiervoor..?

groetjes,

gerard
 
Uw opbouw wordt dan
Hoofdschakelaar 25A
2 stuks aardlekschakelaar van 40A/0,03
max 2x 3 installatie-automaten van 16A

Of Hoofdschakelaar 25A
gevolgd door een aantal 16A/0,03 aardlekautomaten
 
Hartstikke bedankt voor de info,

Ik vraag me nu wel af, is het mogelijk de hoofdschakelaar bijvoorbeeld weg te laten in de 1e opbouw. En waarom mag je na een aardlekautomaat geen automaten meer bijplaatsen?

mvg,

gerard
 
U mag, als u meerdere automaten plaatst, dit niet doen zonder toepassing van een HS.
U moet nl terplekke de spanning van de kast kunnen afschakelen in één handeling.
(aub geen slimme spitsvondigheid door alle automaten tegelijk afschakelen)

En waarom mag je na een aardlekautomaat geen automaten meer bijplaatsen?
Omdat dat toestel niet geschikt is om andere automaten te beveiligen,
dus niet doen.
 
Oke, jullie zijn de experts hierin dus die raad volg ik zeker op.
Ik zit nu een beetje te bladeren over internet en krijg het idee dat niet iedereen er weet van heeft dat er 2 verschillende aardleks zijn.
Hoe kan ik nu zien wat het verschil is. Is het schematje op de aardlek verschillend of is het iets in de tekst van het type-aanduiding.
Ik ben iig enkel op zoek hager omdat het dan een beetje netjes wordt met het inbouwen.

mvg,

gerard
 
Deze komt van internet, het is precies dezelfde, behalve dat er dan 16A op staat.

ter info:
Wat op de afbeelding wordt weergegeven betreft een zgn. aardlekschakelaar i.p.v. een aardlekautomaat. Dat wil zeggen dat het afgebeelde exemplaar niet voorzien is van overstroombeveiliging en derhalve altijd in combinatie met een overstroombeveiliging (bijv. installatieautomaat of smeltveiligheid) dient te worden gebruikt.
 
Wat is de reden om de 25A traag voor een snel patroon te vervangen? Zou ik niet doen. Een 25A traag kan veel beter pieken opvangen, een snelle zal er veel sneller uit gaan.

Succes.
 
Andere vraag: waar wil je '3-fasen materialen' voor in gaan zetten? Gaat dat wel goed op een éénfase aansluiting?
 
Omdat de electrakast van de parkbeheerder op slot is en hij s'avonds onbereikbaar is, de man is inmiddels al 62 jaar ofzo. Daarom heb ik liever dat ie binnen uitvalt dan in de hoofdelectrakast.

Ik heb trouwens nog 2x 3-fasen aardlekschakelaar erbij zitten (CD 440G). Kan ik deze ook gebruiken in mijn installatie? Ik dacht dan per uitgaande fase van de aardlekschakelaar een automaat te zetten en dan de ingaande kant van de aardlekschakelaar door te lussen en uiteraard een hoofdschakelaar er nog voor. Doet de aardlek-functie het dan nog goed, of dan dit complicaties geven??

groetjes,

gerard
 
Ik heb een grote doos vol hager-spullen gekregen van een collega (had dit over ofzo), en daar zitten 3-fasen en 1-fase materiaal bij. Dus zodoende.

gvda
 
Als de hoofdzekering van het park eender knapt als je eigen hoofdzekering dan is er een probleem in selectiviteit.
2 patronen achter elkaar moeten 2 maten verschillen.
dus park 25A dan moet jij als Hoofdzekering 16A hanteren en 6A voor de eindgroepen.
25 traag en 25 snel achter elkaar lost je probleem niet op.
 
Oke, nou bij eerdere chalets is het altijd goed gegaan, en op de parken wordt het ook redelijk standaard zo uitgevoerd.
Ik heb ook geen problemen met de aansluiting of dergelijken, ik wil graag mijn kast vervangen omdat de oude versleten is en het deksel met ducktape aanelkaar zit en dat sommiige oude automaten te snel uitspringen of enkele helemaal niet en het boven het plafond ook niet helemaal nen 1010 is. Ik heb dit chalet nu 1 maand en dit is nog het enige wat er aan gedaan moet worden. ja en de tuin nog.

Maar mijn eigenlijke vraag was eigenlijk nog,
Ik heb trouwens nog 2x 3-fasen aardlekschakelaar erbij zitten (CD 440G). Kan ik deze ook gebruiken in mijn installatie? Ik dacht dan per uitgaande fase van de aardlekschakelaar een automaat te zetten en dan de ingaande kant van de aardlekschakelaar door te lussen en uiteraard een hoofdschakelaar er nog voor. Doet de aardlek-functie het dan nog goed, of dan dit complicaties geven??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan