Waar precies leiding met stilstaand water afdoppen

btwn

  • #1
Mijn vraag; waar moet deze koud water aanvoer precies worden afgedopt om legionella te voorkomen, en te voldoen aan de relevante installatie richtlijn / norm?

Dit jaar is er een warmtepomp geinstalleerd die een 200L boilervat verwarmd. Dit boilervat met 48 graden water is de nieuwe aanvoer van 'koud' water geworden naar de CV ketel. Dit gaat via een nieuw aangelegde leiding (niet zichtbaar in het plaatje). De oude, echt koude aanvoer is nu afgedopt (zie plek C). Recent kwam echter de cv ketel onderhoudsmonteur. Deze stelde dat er nu sprake is van bijna een meter dode leiding (zie rode lijn), met risico op legionella.

Ik vroeg het bedrijf wat de warmtepomp installatie heeft verzorgd de dode leiding te verwijderen. Deze erkennen dat het stukje B -> C weg zou moeten. Maar het bedrijf betwist dat stuk A -> C weg zou moeten. Immers, er is een kraantje, en daardoor is er geen sprake meer van een dode leiding. Dat ik dat kraantje vrijwel niet gebruik (slechts om cv bij te vullen, 1x per 3 jaar), en er daardoor sprake is van langdurig stilstaand water, wordt niet als geldig argument gezien om vanaf A te verwijderen.

De onderhoudsmonteur gaf op zijn beurt weer aan dat er onderscheid gemaakt wordt in kraantjes en hun doel; een wasmachine kraan wordt bijvoorbeeld anders behandeld dan een cv-navul kraan. En dat in deze situatie er toch echt sprake is van een dode leiding. Het bedrijf van de warmtepomp gaat daar niet in mee.

Wat denken jullie. Nu is het dus afgedopt op plek C. Moet dit A of B worden? Verwijzingen naar officiele NEN norm artikelen worden gewaardeerd. Ik ben daar zelf nog niet wegwijs in geworden omdat ze niet open toegankelijk zijn.

1701098697403.png
 

ADDave

  • #2
C tot B moet sowieso weg.

Wordt de vulkraan niet wekelijks gebruikt dan wordt het gezien als legionellagevoelig. Dit kan je oplossen door de kraan elke week even goed door te spoelen of aan het begin van de leiding (zo kort mogelijk op het T-stuk) een EA keerklep plaatsen. Dan hoeft het niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu