Waar komt de lekkage vandaan? Hulp gevraagd.

Jappert1

  • #1





Ik heb een probleem met een lekkage van regenwater in de aanbouw van ons oude huisje uit 1900. De aanbouw, waar de badkamer in zit, vertoont een lekkage. Dusdanig dat er water uit een spotje komt lopen bij de flinke buien van de laatste tijd. De (zichtbare) lekkage ontstaat op ongeveer een meter van de cv afvoer.

De situatie, de aanbouw staat tegen 25 cm dikke muur aan dat vroeger een loods is geweest. De muur is aan de buitenkant, niet op de foto's, onlangs helemaal opnieuw in de verf gezet en voegen zijn hersteld. Op de muur heb ik een extra laag specie gesmeerd, en daarna het geheel geïmpregneerd. Het dak is van de zomer voorzien van spinvliesfolie en nieuw raggelwerk. Eerder is al een loodslap in de muur gefreesd.

Dit alles omdat ik al eerder lekkage heb gehad en er vanaf wilde. Erg balen dus dat er nu weer lekkage is gekomen en nog heviger dan er voor.

Het dak heeft slechts een helling van 15 tot 20 graden waardoor er kans bestaat dat er regenwater onder waait, vandaar de folie. Het dak staat echt wel achter een hogere muur die de zw wind veelal tegen houdt lijkt me. De loodslap staat voor het mooie iets te dicht op de dakpannen omdat het dak door nieuw raggelwerk iets omhoog is gekomen helaas.

Op de foto's is de situatie goed te zien. De folie zit tegen de muur gelegd en toch is het purschuim er onder vochtig. Er zit ook een foto bij gemaakt vanuit het gat van het spotje, dus tussen het dak en het verlaagde plafond in, de foto met de spin :) daar zie je de straaltjes water naar beneden komen.

Hebben jullie ideeën waardoor het wat naar binnen kan komen? Ik ben inmiddels door alle opties heen :(
Ik ben erg dankbaar voor jullie hulp.

Groet,
Jasper
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Kun je de cv afvoer duidelijker in beeld brengen? Ik zie een enorme berg kit geloof ik, en de loodslab zit er ook niet al te fris uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het lood zit te laag en is niet goed aangeklopt.
De loodpan van de c.v. afvoer is te klein, zeker aan de linkerkant.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Op die loodslab pan zit helemaal geen scharnier om de juiste hoek te maken, deze is gewoon gemaakt met kit of weet ik veel was. Denk dat je daar maar eens moet gaan zoeken.

Groeten b
 

Jappert1

  • #5
De cv afvoer heb ik vorige week inderdaad extra aangesmeerd met dakreparatiepasta, met vezels dit omdat het oude bitumen poreus was geworden, niet netjes maar wel waterdicht volgens mij. Onder de het loodgort van de cv zitten zo goed als mogelijk pannen. Daar zit niet het probleem volgens mij.

Het water komt echt vanaf het hoogste punt, bij de aansluiting naar de muur zeg maar. Ondanks dat er folie tot tegen de muur ligt. Op de laatste foto zie je de waterstraaltjes naar beneden lopen op de gipsplaat van het aflopende verlaagde plafond, tussen het dakbeschot en het verlaagde plafond. Het lood bij de aansluiting is zoals gezegd iets te kort en inderdaad niet goed aangeklopt, dit lukt ook niet beter vanwege de stugheid van het lood en omdat er geen ribbellood is gebruikt dat goed in de holte van de dakpan geklopt kan worden.

Als dit de oorzaak zou zijn, kan dit dan worden opgelost met de dakpasta die je ook kan gebruiken om nokvorsten waterdicht te maken? Die met de piepschuimkorrels erin?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Waar jij kit hebt zitten, hoort een kunststof scharnier.


Groeten b
 

Jappert1

  • #7
Dat klopt, die zit daar ook echter heeft de vorige bewoner het helemaal afgesmeerd met bitumen. Maar nogmaals ik denk niet dat de lekkage daar vandaan komt. Het water komt vanaf een meter verder dan de cv afvoer naar beneden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Lood moet voldoende diep in de muur zijn bevestigd. Met deze oplossing kan altijd wat vocht achter het lood langs naar binnen lopen. Zit er geen krul in het lood en steekt het lood recht in de voeg kan het water naar binnen lopen en als het lood te recht staat zou het als een gootje kunnen werken.
 

Jappert1

  • #9
De theorie is mij bekend, maar ik heb het inslijpen van het lood destijds uitbesteed. Hij zei dat het inderdaad op deze manier bevestigd ging worden. Wellicht dat door het trekken en duwen op het lood de bevestiging in de muur wat los is gekomen?? Optisch zie ik geen mankementen aan het lood in de muur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Pijl links, het water loopt niet van het lood af maar kan zo naar binnen lopen met een beetje regen, het lood zit gewoon te laag.
Pijl midden, het lood is niet goed aangeklopt, met wat wind wordt het water zo onder het lood geblazen.
Pijlen bij afvoer, dit kan nooit goed dicht zijn, het lood loopt niet ver genoeg door, vooral aan de linkerkant niet.
Verder heb ik mijn vraagtekens bij de breedte van het lood, dat had wel wat breder gemogen gezien de geringe schuinte van het dak.
Ook zie ik op de foto geen naad met overlapping in de strook lood, dat gaat na verloop van tijd lekken door scheuren omdat het lood gaat werken.

 

Jappert1

  • #11
Jan, bedankt voor het zo duidelijk aanwijzen van de kwetsbare plekken van het dak.

Wat is de oplossing voor deze problemen?

Is het lood geheel vervangen door breeder lood en hoger inslijpen het enige redmiddel? Dat zou wel erg balen zijn aangezien ik hier 2 jaar geleden een hoop geld aan uitgegeven heb.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dit lijkt erop Jan. Ik zie gelijk in de zone van die overlap natte plekjes.


Dit is misschien die overlap. Bijna op bovenste punt van een pan. Een klein beetje wind en het water loopt over dat punt naar binnen en bij langdurige regen zou dat capilair kunnen gaan werken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Goed gezien, ik had de overlap niet gezien, ik denk dat het water zo onder het lood doorloopt omdat de overlap in het midden van de rug van de pannen ligt, te zien op de eerste foto hierboven.
Het lood aan de bovenkant van de overlap hoort ongeveer halverwege de glooiing van de pan te liggen en niet bovenop.

Het beste zou m.i. zijn het lood hoger te leggen en de overlap aan te passen, ook moet het lood netjes aangeklopt worden, als de breedte van het lood ongeveer 1/3 is van de lengte van de pan kan het prima.
De loodslab van de afvoer moet groter gemaakt worden en aan aan beide kanten over de rug van de pannen liggen.
 

Jappert1

  • #14
Super bedankt voor de hulpzame reacties, wordt erg gewaardeerd.

Ik ga ermee aan de slag. Het verhogen van het lood kan ik op dit moment niet realiseren dus mijn plan is nu:
1) aanpakken overlap loodstroken door ze vast te zetten aan elkaar (kitten of solderen)
2) een strook afdichtband (bitumen) op de muur plakken (onder het lood) en op het folie. Om er voor de zorgen dat als er water door de aanhechting van het lood met de muur komt, dit via het folie wordt afgevoerd en niet door het plafond.
3)De aanhechting van het lood met de muur afkitten omdat dit door wrikken aan het lood misschien beschadigd is.
4) Proberen het lood beter aan te kloppen, maar dit is zoals gezegd lastig.

Ik hoop dat jullie je hierin kunnen vinden. Van latere zorg is de CV afvoer want ik heb niet het idee dat daar lekkage zit.

Groet,
Jasper
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Die twee delen lood moet je niet aan elkaar solderen. Je moet de bovenste slab verlengen tot in het diepe deel van de pan. Je kan misschien beter bij over de overlap een extra strookje lood aanbrengen van het ene diepste-naar het andere diepste punt van de pannen. Lood solderen moet je meer gedaan hebben. Iets kitten is tijdelijk. De kans dat het terug komt is erg groot.
Als je dit oplost lijkt mij dat je de grootste stap maakt.
Aankloppen is eenvoudig werk en zal zeker helpen.
Kitten en loodband plakken daar zou ik nog even mee wachten. :wink:
 

Jappert1

  • #16
Ik zou dit topic toch weer even nieuw leven in willen blazen aangezien de problemen na mijn aanpassingen nog steeds niet verholpen zijn.

Ik heb de naden (met muur en loodflappen zelf) afgekit met bitumen kit en de folie met de muur verbonden middels aquaband. Helaas zonder resultaat.

Nu is zojuist mijn buurman het dakje op geweest en die constateerde dat het pleisterwerk boven het lood is gescheurd. Kloppen op het pleisterwerk klonk ook hol onder de scheur. Dus hij vermoedt dat de regen inwaait door de scheur(tjes) en achter het lood naar beneden komt zo mijn onder het verlaagde plafond.

Weten jullie middeltjes of dit pleisterwerk te herstellen? Zijn hier dakreparatiepasta's of siliconen voor die de werking van de muur kunnen opvangen? Of misschien wel bekleden met bitumenrol?

Tips?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Er was geadviseerd het lood hoger te maken, sorry maar dit is prutswerk.
U was er dan ook achter gekomen dat het stucwerk los zat, het stucwerk zal er af moeten en opnieuw aangebracht moeten worden, ook het lood hoger in de muur zetten dan.

Hoe hoog is dat gedeelte met stucwerk ?
Misschien is een plaat trespa ook mogelijk, daar kan dan ook het lood achter gemaakt worden, wel hoger dan nu dus.
 

Jappert1

  • #18
Prutswerk :D ik waardeer uw oprechtheid maar u moet ook begrijpen dat ik eerst wat goedkopere oplossingen wil proberen. Het verwijderen van het lood, nieuw lood aanschaffen, opnieuw stucen is geen goedkope oplossing, je bent al snel 500 euro verder als het al dè oplossing is.

De muur werkt namelijk behoorlijk door vrachtwagens die de AH komen bevoorraden die naast me zit. Nieuw stucwerk zal ook mogelijk weer scheuren en water doorlaten waardoor er weer lekkage optreedt. Wellicht is de muur bekleden met smeerbare rubber coating wel een betere oplossing, wie zal het zeggen...

De muur boven het dak is zo, 50 tot 60 cm overigens
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Smeerbare coating is ook niet voor een lange levensduur. Daarbij het ziet er niet uit en komt het stuukwerk los helpt dat gesmeer ook niet.

De beste oplossing is een raggelwerk en platen of wat dan ook. Kan je ook aan isolatie denken heb je iets van voordeel. Moet je veel muur bekleden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu