Dak isolatie (binnen) waarbij het dak al van buiten is 'geisoleerd' met PUR.

MartijnB979

  • #1
Hallo,

Wij gaan binnenkort ons dak van binnenuit isoleren tussen de gordingen maar, zijn er achter gekomen dat buiten op het dakbeschot al (waarschijnlijk) PUR (gele gespoten isolatie laag van een 2-3 cm dik) isolatie zit. Dit zit er al vanaf de bouw (1978) maar, zal niet meer in hele goeie staat zijn. Dakbedekking zijn pannen. Momenteel kijken wij, van binnenuit op het dakbeschot, zonder enige vorm van binnen isolatie. Het idee is om tussen de gordingen 140 mm dikke glaswol panelen te plaatsen, afgewerkt met MDF of OSB panelen. Het gaat om 60 m2 aan oppervlakte.

Wij zijn geen experts, laat staan dat die momenteel tijd hebben om het te installeren en tegen een schappelijke prijs :), dus vroegen wij ons af of we nog ergens op moeten letten alvorens deze isolatie te installeren en af te werken. Moeten we bijvoorbeeld ruimte tussen het dakbeschot en de isolatie laten, moet het dakbeschot van binnenuit kunnen ventileren etc. Zo ja, suggesties hoe dit aan te pakken zijn welkom. De diepte/dikte van de gordingen is ongeveer 210 mm, dus we hebben eventueel nog ruimte tussen het dakbeschot en isolatie om te ventileren. Ik neem alleen aan dat bij ventilatie, een luchtstroom moet zijn om het vocht af te voeren. Dat zou betekenen dat, omdat het tussen de gordingen is opgesloten, er gaten in de gordingen moeten worden gemaakt en ergens een tweetal (of meer) ventilatieroosters moet komen. Wij hebben geen idee en horen graag jullie adviezen. Graag gericht op hetgeen wat we willen gebruiken (140 mm dikke 1200x600 glaswol panelen incl. afwerking van MDF/OSB) en niet een compleet andere oplossing.

Groet,
Martijn
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je (extra) veilig wil zijn, kun je klimaatfolie toepassen in plaats van de standaard dampdichte folie. Ventilatie hoeft dan niet per se. Bovendien heb je waarschijnlijk het 'voordeel' dat de aansluiting van het dak met de muren niet luchtdicht is, dus dat geeft al wat ventilatie.

Waarom overigens slechts 14 centimeter isolatie als je 21 cm ruimte hebt? Dan zit je nog steeds maar op ongeveer 2/3 van de nieuwbouweis.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dan kun je beter pir platen gebruiken als je het zo dun wilt houden. Dan heb je nog een fatsoenlijke isolatie waarde .
 

MartijnB979

  • #4
Bedankt, ik neem aan dat de klimaatfolie dan tegen het dakbeschot moet worden geplaatst? Trouwens, de 140 mm dikte komt voort uit het feit dat dit een restant partij is en wij tegen een mooie prijs kunnen kopen. Zou het zinvol/mogelijk zijn om de dikte te vergroten met bijvoorbeeld extra panelen van 60 mm en die er dan voor of achter te plaatsen om de 200-210 mm dikte te krijgen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Opdikken met extra isolatie is ook een oplossing. Nog steeds niet ideaal qua isolatiewaarde vergeleken met iets als pir, maar in ieder geval redelijk als je per se die restpartij wilt gebruiken.

De folie moet overigens aan de binnenkant, dus over de gordingen.
 

MartijnB979

  • #6
Ja, uiteindelijk is het ook een kwestie van wat je te besteden hebt :). Tegenwoordig is alles extreem duur en iedereen wil isoleren dus ja, op zich ben ik al blij dat we dit kunnen veroorloven. Goed om te weten dat het folie tussen de afwerking en isolatie moet komen :).
Nu alleen nog even bedenken hoe het netjes afgewerkt kan worden met mdf/osb. De gordingen zijn namelijk niet super vlak om direct overheen af te werken. Suggesties daarvoor zijn ook welkom trouwens.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Normaal gesproken wordt er een regelwerk haaks op de gordingen gemaakt, dat je vervolgens met stokschroeven of uitvulplaatsjes vlak kunt maken. Overigens kun je ook gewoon gipsplaten gebruiken, dat scheelt weer enorm in de kosten. Sowieso geen MDF gebruiken; dat is hier niet voor geschikt.
 

MartijnB979

  • #8
Ok, dat is inderdaad een flink werk zo'n regelwerk maken. Waarom is MDF trouwens niet geschikt? Het is een stuk mooier qua afwerking vind ik zelf. Bijvoorbeeld dunne 12 mm panelen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hoeveelheid werk valt wel mee: je hoeft alleen wat 22x50 latjes erop te schroeven.

MDF is niet geschikt omdat het door kan gaan hangen, de naden niet/moeilijk af te werken zijn en het onveilig is wat betreft brand. Maar goed, het is jouw feestje.
 

MartijnB979

  • #10
Duidelijk antwoord. Ik ga maar eens kijken qua afwerking. Wat betreft het regelwerk, 60m2 is geen kleine oppervlakte maar inderdaad... Het blijven uiteindelijk maar latjes vastzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu