Lekkage: waar komt het vandaan?

RvL

  • #1
Hallo allemaal,

ik heb een lekkage welke zich uit aan de bovenkant van de interieurafwerking van een Velux dakraam. Het lijkt niet het dakraam zelf te zijn wat lekt, maar het uit zich echt bij de interieurafwerking.

Nu vraag ik me af waar dit vandaan kan komen. Mijn huis heeft zowel een schuin dak (leien) als een plat dak. Het plat dak begint +/- een meter boven de interieurafwerking van het dakraam, zoals op de foto te zien is (al is dit de voorzijde, het gaat hier om de achterzijde).



Nu zegt iets me dat, door de overlap van de leien, het schuindak haast niet kan lekken. Maar hoe kom ik hier het makkelijkst achter?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lekt het alleen lekt als het regent of gaat dat lekken nog wat langer door. In dit geval zou het van het plattedak kunnen komen.
Je kan met een tuinslang een regen situatie kunnen maken en dan kijken of het gaat lekken. Dus een nevel van water van onder de dakrand en boven het raam.
Als het bij deze test droog blijft kan je het dezelfde nog eens over doen op het platte dak.
 

RvL

  • #3
Het lekken gaat niet echt door als het eenmaal gestopt is, wel blijft uiteraard de bovenste plank van de interieurafwerking wat langer vochtig omdat het water hier waarschijnlijk op blijft liggen.

Ik heb er ook aan zitten denken om deze bovenste plank er uit te halen zodat ik 'in' het dak kan kijken, maar ik ben bang isolatiemateriaal dan het enige is wat ik te zien krijg. Of zal dit bij een huis uit 1976 wel meevallen? Lijkt me toch dat er wel iets van isolatie tussen de leien en de afwerking binnen zit?

Ik zal vanavond inderdaad eens even met de tuinslang aan de slag gaan, dat lijkt me een wat minder destructieve manier.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het huis van 1976 is en er is nog nooit wat aan de dakbedekking gedaan is er een behoorlijke kans dat het van het platte dak komt. Uitgaande dat er een bitumen dakbedekking is geplaatst.
 

RvL

  • #5
Geen idee of er ooit iets aan gedaan is. Daar is tijdens de koop (2 jaar terug) in ieder geval niets over gezegd. Wel wist men me tijdens de aankoopkeuring te zeggen dat het dak in goede staat was.

Wel zijn in 1998 de leien vervangen door asbestvrije leien (Eternit Alterna leien).

Het lijkt me overigens vrij sterk dat het aan het schuine dak ligt. In eerste instantie was dit wel mijn vermoeden, maar toen het voor de eerste keer lekte stond de wind op de voorkant van het huis en niet op de achterkant, waar het lek zich voordoet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bitumen gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Vandaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu