Waar is een voetventiel voor bedoeld?

Manny

  • #1
Hallo , Weet iemand waar een voetventiel eigenlijk voor bedoeld is :?: :?:
Wat mij verteld is , is dat je een voetventiel op de retourleiding van een radiator kunt plaatsen. En dat je de radiator kunt vervangen ,zonder dat je je hele cv hoeft af te tappen.Dit allemaal door gewoon de thermostaatknop en voetventiel dicht te draaien.



mvg manny
 

Wim Lenderink

  • #2
Dit klopt.
Een voetventiel is er ook voor om de volumestromen per radiator in te regelen, zodat elke radiator evenveel water krijgt gelang de capaciteit van de radiator.
Per kW. vermogen en een delta T van 20' moet er 43 liter water/uur doorstromen.
Inregelen van de cv installatie kan een energiebesparing opleveren van 25 %.
 

Manny

  • #3
Ik wou namelijk een voetventiel,op de retour van een desingradiator plaatsen. Echt alleen maar omdat deze mischien nog een keer vervangen moet worden, of om er een stromingsbuis in te zetten(als hij niet goed warm word tenminste). De cv installatie is nog niet in bedrijf ,dus nu kan het nog.
Is dit een goed besluit, of heefd iemand nog een ander idee hiervoor?.


mvg Manny
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u aangeeft hoe de ledingen lopen kunt u hier advies krijgen over het aansluiten van een designradiator, lijkt me toch wat handiger dan eerst een voetventiel om iets te corrigeren.
Met een kraan is de hoeveelheid ook prima te rtegelen.
 

Manny

  • #5
Nou het is een handdoek radiator, de aanvoer en retour worden van onder aangesloten. Op de aanvoerkant komt een thermostaatknop, en op de retourkant wou ik dus een voetventiel plaatsen. Omdat de radiator er later mischien nog af moet. Maar daar is dus ook gewoon een kraan voor???

mvg. manny
 

Fiesiekus

  • #6
Wim Lenderink merkte op dat je met een voetventiel je installatie kunt inregelen. Daarna zet je er een dop op zodat niemand er nog aan kan zitten. Met een knop kan dat ook, maar dan heb je kans dat iedereen er aan gaat zitten. En ik denk dat ie duurder is en minder fraai: th- en gewone knop dus.
 

Kloek77

  • #7
Bij het installeren van een nieuwe radiator zou ik altijd zorgen dat zowel aanvoer als retour afgesloten kunnen worden.
Zoals u zegt, omdat je dan de radiator eenvoudig kunt verwijderen (zonder het hele systeem te hoeven aftappen en buiten bedrijf stellen)

De aanvoer kunt u afsluiten met de kraan of inregelventiel, in de retour moet u dan inderdaad ook een of andere afsluiter zitten.
Er zijn vele mogelijkheden, een onder- of H blok, voetventiel of hoe men het wil noemen; als u aanvoer en retour dicht kunt zetten is de radiator makkelijk af te koppelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu