Als er geen 110 mm pijp zit wordt het inderdaad lastig. Achteraf zo'n dikke buis leggen is flink breken. Soms is de buis al aangelegd en komt je badkuip erop uit. Als je bouwtekeningen hebt, daar staan ze in principe op.
Je mag in elk geval alle leidingen samen laten komen op de 110 leiding. (Dus ook van douche, wasbak, etc.) Let wel op dat je Y stukken gebruikt en geen T stukken. Alle afvoeren moeten in de stromingsrichting aangekoppeld zijn zeg maar. Ga je een zwevend toilet maken? Een inbouwreservoir heeft een minimum inbouwdiepte van 15cm. Daar past dus prima een 110 buis achter. De voorzetwand kan je dan over een langer gedeelte door laten lopen, zodat je de buis mooi weg kan werken, als je evt pas iets verderop de vloer in kan. Let op dat je een beetje afschot gebruikt (volgens mij 2cm per meter??? Weet ik niet zeker). Zeker niet te schuin: het water spoelt dan sneller weg dan de grove zaken.
Een sanibroyeur is wel een alternatief, maar bedenk wel dat het apparaat "herrie" maakt, en er moet electriciteit in de buurt zitten, wat in een badkamer ook niet altijd zomaar geregeld is.
Is je elektrische installatie beveiligd met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende zones:
-Zone 1 = de ruimte direct boven badkuip, douche of wastafel (tot 225cm hoog)
-Zone 2 = de ruimte met een straal van 60cm of minder rondom badkuip, of douche (tot 225cm hoog)
-Zone 3 = de ruimte op meer dan 60cm afstand van badkuip, douche of wasbak
In zone 1 mag zich geen enkele elektrische installatie bevinden. In zone 2 alleen apparaten op laagspanning (12 of 24 Volt). In zone 3 mag normale spanning (230 Volt) aangelegd zijn.
Uit de verzamelde werken van Fiesiekus
En als het goed is heb je dus geen WCD boven je bad...
Er zijn diverse sanitairwinkels die een hele goede tool hebben om een badkamer te designen overigens. Wij dachten eerst ook dat we moesten kiezen met onze verbouwing, (bad/douche/toilet) maar de tool gaf een heleboel andere opties aan, waar onze badkamer verkoper nog niet aan gedacht had.
We hebben nu een badkuip die aan het voeteneind smaller is dan aan het hoofdeind. Daardoor paste nu de toilet wél tussen de badkuip en douchecabine!
Voor een toilet moet je overigens rekening houden met minimaal 15cm tussenruimte aan beide zijden tot andere objecten. Verder geven verschillende tools op internet ook netjes aan hoe je het beste om kan gaan met bewegingsruimte vóór het betreffende onderdeel. (Zodat je je kont nog kan keren zeg maar :))
