VV oncomfortabel bij goed geïsoleerde woning

Dag,
betreft installatie van een familie.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik denk dat de VV niet comfortabel aanvoelt doordat de woning erg goed geïsoleerd is.
Woning is paar jaar oud. uitstekend geïsoleerd (10 of 12 cm pir in spouw enzo denk ik; en kunstof kozijnen met triple-glas)
betreft een systeem bestaande uit een Trendline HRC 30 CW5 icm twee open verdelers (1x10 groepen beneden en 1 x 9 groepen boven)
Aanvoertemp ketel staat op 40 graden. VV beneden: alle groepen gelijkmatig open. VV boven alleen groep van de badkamer open.
Zie foto's

Ik heb het gevoel dat de vloer prima opwarmt, maar omdat de woning tgv de hoge isolatiewaarde nagenoeg geen warmte verliest.....stopt de ketel met branden....
KT bereikt gewenste temperatuur....ketel slaat uit....woning verliest nauwelijks warmte en.....doordat de ketel uitgaat....koelt de vloer af....hetgeen niet comfortabel aanvoelt.

Mijn eerste idee is aanvoertemperatuur verlagen naar bijv. 30 graden in de hoop dat ie dan langer 'doorstookt' en de vloer (weliswaar minder warm), beter op temperatuur houdt.
Is dit een goed idee? Of zijn er andere effectievere maatregelen te treffen...die het comfort verhogen, maar bij voorkeur het gasverbruik níet doen toenemen?

Ben benieuwd.
bij voorbaat dank voor het meedenken.
groet, Robert



IMG-20250207-WA0002.jpg

IMG-20250207-WA0001.jpg

IMG-20250207-WA0000.jpg
 
Dat is dus precies wat er aan de hand is, de vloer is een grote radiator en met een temperatuur van water van bijvoorbeeld 25°C.
Die temperatuur constant aanhouden betekend dat het uiteindelijk in die ruimte ook ca 25 °C gaat worden en dat is dan weer te warm.
En als de verwarmer stopt en er is nagenoeg geen warmte verlies zal alles en dus ook de vloer afkoelen naar een lagere temperatuur, en alles wat kouder is dan ca 30°C voelt aan onze voeten koud aan

De enige oplossing is studenten verwarming van vroeger, verwarming hoog raam open in plaats van verwarming uit.
Meer smaken zijn er helaas niet, het zijn de genoegens van isoleren.

Vr Gr
 
Dag CVolieboy,
Dank voor je bevestiging...
Vloer wordt nu ongeveer 25 graden.
Heeft het nog zin om de aanvoertemp van de ketel stapsgewijs te verhogen...tot de vloer ca. 29-30 graden wordt... en dán het vermogen van de ketel lager in te stellen....om op die manier te zorgen dat ie langer dóórbrandt? Of heeft dat geen zin..

hoor graag nog ff weer.
groet,
Robert
 
Buffervat ertussen hangen, zodat je de temperatuur van de VV beter kan regelen.
CV warmt de buffer op, de buffer de VV.

ps.
Als je een warmtepomp en de ruimte hebt, neem dan een flink buffervat, zodat de warmtepomp alleen 's middags hoeft te draaien, wanneer de buitentemperatuur maximaal is.
 
buffer gaat je niet helpen, ruimte is op temperatuur dus geen energie meer nodig.
Een buffer gaat het systeem in dit geval alleen vertragen, de ketel dump de warmte in het vat, en een externe regeling gaat dat verdelen over de vloer tot de ruimte temperatuur is bereikt, en daarna gaat alles uit, ketel omdat de buffer vol is en de naregeling omdat de ruimte op temperatuur is.
 
Met een buffer kan je de vloertemperatuur beter regelen en bijvoorbeeld constant op 25 graden zetten.
Wordt het buiten kouder, dan de temp ietsjes omhoog en andersom als het warmer wordt.

Zo voorkom je dat de temperatuur in de vloer oploopt naar 30, wat te warm is, daarna weer afkoelt naar 20, wat te koud is, enzovoorts.

Kan ook met alleen de ketel, maar dan zal die waarschijnlijk gaan pendelen.

NB: het is meestal natuurlijk niet zo simpel als er alleen een buffer tussen plakken.
 
Ik lees nergens iets over de ruimte temperatuur, is deze wel constant b.v. 20°C en komt dat
overeen met de instelling van de thermostaat in de ruimte?
 
Bij een goed geïsoleerde woning zal de temperatuur van de vloer al heel snel in de buurt komen van de ruimtetemperatuur als de ingestelde ruimtetemperatuur bereikt is. Door de goede isolatie hoeft er immers weinig warmte te worden aangevoerd om het verlies naar buiten aan te vullen.

Als je van een warme vloer houdt, kan dat minder comfortabel aanvoelen. Enige oplossing is de energieverliezen naar buiten verhogen, raam openzetten bijvoorbeeld. Je vloer kan dan warm worden zonder dat de ruimtetemperatuur te veel oploopt.

Een andere oplossing is er niet.
 
Maar er is nog geen antwoord op mijn vraag.
(maar het antwoord zou ik wel durven gokken)
 
Vloer wordt nu ongeveer 25 graden.
Houd er rekening mee dat, afhankelijk van je vloerafwerking, een heel veel hogere tempertuur schade kan aanbrengen aan je vloer. Bij onze PVC vloer stond bijvoorbeeld maximaal 27 graden (oppervlakte temperatuur) aangegeven in de technische specificaties.
 
En als de verwarmer stopt en er is nagenoeg geen warmte verlies zal alles en dus ook de vloer afkoelen naar een lagere temperatuur, en alles wat kouder is dan ca 30°C voelt aan onze voeten koud aan
Is dat voor voeten anders dan voor handen. Geen ervaring. Voelt een vloer van hout of een vloer van steen anders aan als deze 24 gr zijn de temperatuur van je huid.
 
Ja. hout heeft een lagere warmtegeleidingscoëfficient en zal de warmte van je voeten minder snel af kunnen voeren. Hierdoor voelt een houten vloer altijd warmer aan dan een stenen vloer.
 
Met een buffer kan je de vloertemperatuur beter regelen en bijvoorbeeld constant op 25 graden zetten.
Dat lijkt logisch en dus dan denken we dat. Ik leer langzaam dat temperatuur regelen veel ingewikkelder is dan we kunnen denken.
De verschillen, de hele dag door, in temperatuur opvangen met een massa van beton is veel te traag.
In die ruimte gaat het veranderen van de temperatuur onder invloed van weer en wind maar vooral de zon veel te snel.
 
Is dit een goed idee? Of zijn er andere effectievere maatregelen te treffen...die het comfort verhogen, maar bij voorkeur het gasverbruik níet doen toenemen?
Wat ik zou proberen is wat gaat er gebeuren als je de kamerthermostaat boven de vloer ophangt.

Anders waarom regel je niet op water temperatuur.
 
Als de ruimte dermate goed geïsoleerd is en er bijna geen warmtevraag is dan zal de vloer ook koud blijven.
Met koud bedoel ik dan, rond de ruimte temperatuur of misschien iets warmer.
De vloer zal dan niet warm aanvoelen, dat is nu eenmaal zo.

Een radiator zal in een ruimte die op temperatuur is ook geen warmte afgeven, een convector ook niet.
Als dat wel zou zijn dan zou de ruimte te warm worden waardoor je moet gaan koelen.

Wil je een warme vloer en een comfortabele ruimte temperatuur, dan een airco laten koelen en
gelijktijdig de vloerverwarming laten verwarmen.
 
Als er ramen zijn heb je altijd toevoer van warmte maar ook van afkoeling. Schijnt de zon wel of niet. Hoe groter die ramen zijn hoe groter die invloed.
 
Daarom is het glasoppervlak en de glassoort ook een belangrijk onderdeel in de warmteverliesberekening. Dat model benadert de werkelijkheid redelijk goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan