Vuren of Meranti kozijn

Ssimons

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een nieuw kozijn (laten) plaatsen in het trappengat. Ik heb hierbij de keuze voor een vuren houten kozijn of Meranti kozijn.
De wanden zijn standaard gips wanden in een nieuwbouw huis.

Als leek aan jullie de vraag wat het beste hiervoor zou zijn vuren of Meranti kozijn ?

Alvast bedankt.

IMG_5803.jpg IMG_5807.jpg
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #2
Misschien moet je dit even lezen:

OMSCHRIJVING Het plaatsen van een deur boven aan een trap.

VRAAG In verband met geluidsoverlast vanuit de woonkamer wil ik op de overloop in mijn bestaande woning direct boven aan de trap een deur plaatsen. Is dit toegestaan?

ANTWOORD Nee, de bovenzijde van een trap mag omwille van de veiligheid niet direct aan een deur grenzen. Het plaatsen van een deur valt onder de verbouwvoorschriften van Bouwbesluit 2012. In artikel 2.37 is aangegeven dat bij verbouw met betrekking tot een trap mag worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. Dit betekent kort gezegd dat de situatie na de verbouwing niet slechter – in dit geval onveiliger – mag worden dan voor de verbouwing. Het rechtens verkregen niveau wordt aan de onderzijde begrensd door het niveau bestaande bouw en aan de bovenzijde door het nieuwbouwniveau. Bij nieuwbouw geldt volgens artikel 2.34 dat aan de bovenzijde van een trap een trapbordes met een oppervlakte van ten minste 0,8 m x 0,8 m aanwezig moet zijn. Ervan uitgaande dat de bestaande situatie voldoet aan de nieuwbouwvoorschriften, moet bovenaan de trap een vrije vloeroppervlakte van 0,8 m x 0,8 m gehandhaafd blijven. Een eventuele deur zal dus niet direct bovenaan de trap geplaatst mogen worden.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een deur pal bovenaan de trap is levensgevaarlijk, en ook niet toegestaan volgens het Bouwbesluit.

Als je al iets wilt afsluiten plaats je de deur beneden.
 

Ssimons

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Wellicht handig om de deur inderdaad beneden te plaatsen. Kunnen jullie wel een reactie geven op mijn vraag ? Welke houtsoort aan te bevelen is ?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daar is eigenlijk geen antwoord op te geven. Meranti is een hardhout en dus steviger, maar daarmee ook duurder en lastiger te bewerken. Vuren zal goedkoper zijn, maar kan sneller beschadigen en moet dikker zijn voor dezelfde stevigheid.

Binnendeurkozijnen zijn volgens mij tegenwoordig voornamelijk van vuren (of staal...). Meranti is meer iets voor uitwendig gebruik.
 
  • Like
Waarderingen: Ssimons

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als je een bouwpakket kozijn gebruikt, neem dan een merantie, kwaliteit is niet geschikt voor buiten, maar wel beter te schilderen. Geen kwasten etc.
 
  • Like
Waarderingen: Ssimons

Fmrama

  • #7
Als dit is om te voorkomen dat warmte naar boven trekt?
Ik heb onder aan de trap een gordijn gehangen. In de winter dicht. En verder open. Prima oplossing en confortabel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu