Dubbel glas plaatsen tussen vuren regels

Hanssl

  • #1
In mijn houtskelet zomerhuisje is, door het plaatsen van een smallere (kunststof) kozijn en openslaande deuren, ruimte in de pui ontstaan waarin, aan beide zijden van het (kunststof) kozijn graag twee smalle dubbelglas ramen wil plaatsen. (plm.20 x 200 mm) die ik onlangs gekregen heb. Het kunststof kozijn staat tussen nieuwe vuren staanders (4,5 x 10) "haaks" geplaatst. Ook aan de andere zijde van de op te vullen opening staat een vurenhouten regel. De ruimte tussen deze staanders is onvoldoende om het raam in een eigen (merantie) kozijnhout te plaatsen. ( per raam is 24 mm extra ruimte, te verdelen over twee zijden)
Op zich lijkt mij dit allemaal goed te doen door voldoende brede glaslatten direct op de staanders te monteren en de ruit daad met glasrubber tussen te monteren. Onder kan ik stel en opvulblokjes plaatsen. Over de lange zijde ben ik , vanwege de lagere stabiliteit van het vuren regelwerk ) wat huiverig voor het gebruik van harde kunststof blokken. Omdat zij de ruit a.h.w. klem zetten tussen de twee regels ben ik bang dat vochtwerking van het hout, het zich opnieuw "zetten" van de pui , maar vooral ook de trillingen en schokken door het gebruik van de zware deuren kunnen leiden tot een te grote druk op de ruit. Een hardhouten omkadering van deuren inclusief zijramen had achteraf bezien natuurlijk een stabieler geheel opgeleverd, maar ja.... )
Kan ik hier ook voor kiezen om de ruit niet tussen harde blokken maar in een flexibele kit omlijsting vast te zetten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats eens een foto. Want waarom heb je nu een veel kleiner kunststof kozijn geplaatst? Staat deze wel tussen/tegen voldoende brede stijlen gemonteerd?
 

Hanssl

  • #3
Bijgaand wat foto's . Aan de buitenzijden van de ramen staat een staander van 100 x 100. De stijl tussen deurkozijn en raamopening heb ik bedoeld als tussenstijl. Aanvankelijk had ik de zware stijlen direct naast het deurkozijn neergezet, maar vond dat wat lomp in aanzicht. Vandaar dat ik ze heb omgezet. De "tussenstijl is qua "binnen naar buiten" stijfheid prima op orde. Naar opzij staat de stijl echter lang na te trillen als ik er een flinke klap tegen geef. (slaat dan toch wel een paar millimeter uit) Plek voor een extra dwarsverbindinkje heb ik niet. Wel komt er op de kopse kant aan de buitenzijde een merantie deklat van 12 x 90, maar ik twijfel of deze heel veel aan de stijfheid kan bijdragen. Ben bang dat ik de stijlen weer zal moeten omzetten of de tussenstijl in hardhout moet uitvoeren.?

IMG_0907[1].JPG IMG_0910[1].JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Er zijn wel wat verbeterpunten:

De tussenstijlen minimaal als 67 mm uitvoeren. Of er een 2e kunststof kozijn tegenaan plaatsen. Een meranti lat gaat niets toevoegen. Vurenhout als kozijn is geen lang leven beschoren, ook omdat je het niet in de grondverf hebt gezet voordat het kunststof kozijn is gemonteerd.

Had je niet beter een kunststof kozijn op maat kunnen laten maken, incl. het glas op de juiste maat?

Een opmerking over het demonteren van de deuren: Je moet nooit het scharnier van de deuren halen als dit eenmaal in de fabriek is gemonteerd, je haal altijd de pen uit de scharnierknoop. Ik betwijfel of je dit zelf weer goed gaat krijgen...
 

Hanssl

  • #5
Excuus voor mijn wat verlate reactie. Dank voor uw adviezen. Daar kan ik mee verder. Ik geloof dat ik dit
weekend daarmee nog wel het een en ander te doen heb gekregen.. Vooral dank voor uw eye opener over de demontagewijze van de deuren. Ik heb ze overgenomen, zo aangeleverd gekregen en geen seconde bedacht welk risico dat met zich meebrengt. Heeft u misschien ook een tip hoe ik dit nog het best kan tackelen? Alsnog de pennen uit de scharnieren halen en de ten onrechte gedemonteerde scharnierhelften eerst weer op de losse deuren monteren? Of misschien zelfs het kozijn zelf weer demonteren, de deuren in horizontale toestand uitlijnen om de scharnieren onder wat minder druk en risico opnieuw monteren en dan maar weer van voren af aan beginnen?.

Weet iemand welk soort scharnier dit is en hoe je bij een dergelijk scharnier de pen kan verwijderen? (of moet je dat niet willen ivm horizontaal afstellingen oid?) OP het binnenwerk staat Haps vermeld, maar daar kan ik dit model niet zo snel vinden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
IMG_0916[1].JPG IMG_0919[1].JPG

Je scharnieren zijn van het type Haps P800 NL 3-delig.

 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hanssl

  • #7
Dank! Dat lijkt er inderdaad veel op. (mijne is iets vierkanter = vermoedelijk ouder) Wat is volgens u nu de beste strategie om te volgen bij mijn pogingen om deze deuren te installeren? Ik ga de staanders toch nog omzetten en heb het kozijn dan vrij.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Het kozijn hoeft er niet uit, maar moet wel stabiel zijn. Incl. de benodigde ruimte om te kunnen werken, dus je mag het extra houten frame niet over de volle lengte strak tegen het kunststof kozijn plaatsen.

Scharnier uit elkaar halen, het deel op de deur terugplaatsen en vervolgens de deuren afhangen.
 

Hanssl

  • #9
Ik kan bij HAPS geen (de)montagehandleiding van een drie-delig scharnier ontdekken. Hoe krijg ik de beide scharniervleugels uit elkaar, liefst zonder bestaande afstellingen te veranderen? Ik zie aan de boven en onderzijde wel inbusbussen zitten, maar ik heb de indruk dat die juist voor de afstelling moeten zorgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu